מחזור וביוץ לאחר לידה
איך מתמודדים עם הדימום אחרי לידה? מה נחשב נורמאלי? מה פחות? מתי תקבלי מחזור רגיל אחרי הלידה ומתי תבייצי שוב? כל אלה ועוד בכתבה הבאה..
מאת: ענבר פז
מיד לאחר לידתו של התינוק, באופן טבעי, תאבדי כמות של דם רבה יותר ממחזור רגיל והדם יהיה בצבע אדום בוהק. חשוב לציין- שהדם אומנם מאסיבי יותר אחרי הלידה, אבל עדיין פד אמור לספוג אותו והוא יפה ל-4 שעות. היה ואת סובלת מדימום חריף יותר, אנא פני לרופא.
זרימת הדם תקטן במהלך השבוע, והצבע יהפוך חיוור בהדרגה. עד לצבע חום- אדמדם.
זרימת הדם, צריכה להפסיק לאחר שבוע מרגע הלידה, אבל הדימום יכול להמשיך גם כ-6 שבuעות לאחר הלידה, לכן אין לך סיבה לחשוש- הדבר משתנה מאישה לאישה.
חשוב מאוד להקפיד להשתמש בתחבושות היגייניות בלבד, מאחר וטמפונים עלולים לחסום את זרימת הדם שלך ולעודד צמיחה והצטברות חיידקים ולגרום לזיהום.
בנוסף, הקפידי להחליף תחבושת פעם ב-4 שעות או אפילו לעיתים קרובות יותר, מאחר וחיידקים עלולים לצמוח בקצב מהיר.
ישנם סימנים המחייבים בדיקת רופא כאשר מבחינים בהם:
- פריחה אדומה מתמשכת
- קרישי דם גדולים
- איבוד דם בהיר באופן פתאומי
- פריחה או ריח חזק
ווסת והנקה
מתוך הנשים שלא מניקות, כ -80% מהן יקבלו וסת תוך 10 שבועות מהלידה. הנקה, יכולה לעכב וסת וביוץ במשך 20 שבועות או יותר, אבל אין זה נדיר לקבל את הוסת מוקדם יותר, או כעבור 20 שבועות.
ישנם הבדלים בין אישה לאישה, ושוני ברמות ההורמונים שלהן. בצד אחד של הסקאלה, ישנן נשים שיקבלו וסת חודש ימים לאחר לידה, ובקצה השני של הסקאלה, ישנן נשים שלא יקבלו וסת עד לאחר שנים עשר חודשים לאחר הלידה.
כאשר הוסת מתחדשת, היא עשויה להיות כבדה יותר, ולא תמיד סדירה. חלק מהנשים מוצאות שהווסתות הראשונות שלהן לאחר הלידה כל כך כבדות עד שהן נאלצות להשתמש בשני פדים, או בטמפון ופד לחיזוק.
דיקור סיני הוא אופציה נהדרת, טבעית ובטוחה להסדרת מחזור, אם את מחליטה ללכת בכיוון זה, נא וודאי שאת הולכת לאדם עם התמחות באקופונקטורה בתחום זה.
חשוב לציין, כי ביוץ ווסת לא בהכרח חייבים לבוא יחדיו, יכול להיות מצב שהוסת חזרה אבל הביוץ מתעכב ולהפך .
מתי חוזר הביוץ לאחר לידה?
קיים סיכוי טוב ששישה שבועות לאחר הלידה, לפיכך אם את רוצה להתייעץ עם הרופא בקשר לאמצעי מניעה- זה הזמן.
כאשר תינוק יונק, היניקה שולחת אותות למוח, והמוח משחרר פרולקטין, כאשר את מניקה לעיתים תכופות, נוצר מספיק מהורמון זה שתפקידו לדכא את הביוץ. כאשר התינוק גדל ויונק פחות, יש לך סיכוי גבוה יותר לבייץ. שיטה טובה לבדוק אם את מבייצת או לא היא על-ידי התבוננות בריר צוואר הרחם. ניתן לזהות אותו בקלות- מדובר בהפרשה שקופה שנוצרת כשבועיים לאחר תום המחזור החודשי, ניתן גם להשתמש בערכת בדיקת ביוץ.
ישנן מספר דרכים שיעזרו לך כאמצעי מניעה
הנקה יכולה להיות אמצעי מניעה טוב (כישלון שיעור של כ -2%), כל עוד כל הפרמטרים הבאים חלים עליך:
- התינוק שלך יונק בלבד
- התינוק שלך בן פחות משישה חודשים
- עדיין לא הייתה לך וסת רגילה מאז הלידה
- המרווח בין ההנקות אינו גדול מ 4-6 שעות
- תינוקך אינו משתמש במוצץ
סימנים שהפוריות לאחר לידה חוזרת
קשה להצביע על נקודה ברורה בה הפוריות אחרי הלידה חזרה לעצמה.
אולם הסימנים לכך כוללים:
- דחף מיני מוגבר
- רטיבות בנרתיק
מיד לאחר ווסת רגילה את מאוד לא פוריה. הנרתיק יבש. ההפרשות משתנות לאורך המחזור. יובש מעיד על חוסר פוריות, הפרשות דביקות גם הן מעידות על חוסר פוריות, רטיבות בנרתיק מעידה על פוריות כלשהי אבל הפרשות שקופות וצמיגות כמו לבן של ביצה מעידות על הזמן הפורה שלך ( לא להתבלבל עם זרע לאחר קיום יחסי מין ! ).