עוד נגיעה ועוד - על מגע עור בעור
מגע עור בעור ((skin to skin contact, הוא אחד האלמנטים החשובים בתהליך התפתחותו התקין של הרך הנולד. להורים יש חלק חשוב בכך במיוחד לאחר צאתו של הילוד לעולם. עם היוולדו של התינוק יש לדאוג למגע ישיר שלו עם עורכם, טכניקה המכונה "טיפול קנגרו" .
מאת: ד"ר הדס אבני, מומחית לרפואת ילדים ויועצת למותג בפנטן, משחה למניעה וטיפול בתפרחת חיתולים.
מגע עור בעור ((skin to skin contact, הוא אחד האלמנטים החשובים בתהליך התפתחותו התקין של הרך הנולד. להורים יש חלק חשוב בכך במיוחד לאחר צאתו של הילוד לעולם. עם היוולדו של התינוק יש לדאוג למגע ישיר שלו עם עורכם, טכניקה המכונה "טיפול קנגרו" בדומה לשהות צאצא החיה בכיס האם כהמשך טבעי לשהייה ברחם. מחקרים מוקדמים בתחום עסקו ביתרונות הטכניקה עבור פגים, אך בהמשך נמצא שהתועלת המופקת ממגע ה"קנגרו" משפיעה גם על תינוקות שנולדו במועד.
תינוק בטיפול "קנגרו" מונח אנכית על חזה של האם מה שמאפשר לו להיחשף לגירויים שונים המוכרים לו משהותו ברחם (פעימות ליבה של האם, קולה ועוד).
מחקרים רבים שנעשו על חשיבות מגע עור בעור בתקופת הינקות של התינוק הראו כי הוא בעל השפעה מיטבה על תחומים שונים בחיי התינוק, לטווח הקצר והארוך. תינוקות שזכו למגע רציף יותר בינקותם ישנו זמן רב יותר, בכו פחות במהלך היום, ואף ינקו תקופה ממושכת. השפעות מוכחות נוספות הן שיפור יציבות מערכות לב ריאה בפגים ושיפור התקשרות בין ההורה לילד שיפור התנהגות ותגובת התינוק למצבי סטרס.
על מנת לאפשר מגע עור בעור בין ההורה לתינוק, ישנה חשיבות גבוהה לשמירה על עור התינוק. מיקרים של פריחה, גירוי, צריבה וגרד אינם מאפשרים לתינוק להתמסר למגע לו הוא כ"כ זקוק.
כיצד לשמור על עור התינוק?
התינוק מגיח לאוויר העולם לאחר 9 חודשים בהם שהה בסביבה לחה לחלוטין. עם היוולדו הוא נחשף לאוויר יבש שעלול לפגום בעורו. כמו כן התינוק נחשף בהדרגה לחומרים שונים העלולים להביא לגירוי, יובש, שפשפות ופריחות. מרבית בעיות העור של תינוקות כמו אקזמה ותפרחת חיתולים מתחילות לאחר החודשיים הראשונים לחייו.
מבין הבעיות השכיחות בעור התינוק אפשר למנות בראש ובראשונה את תפרחת החיתולים (diaper rash) הנגרמת כתוצאה מלחות המצטברת בחיתול או כאשר עור התינוק לא יובש כראוי אחרי אמבטיה.
זיהום חיידקי או פטריה עלולים גם הם לגרום לתפרחת חיתולים, כששכיחותם עולה אצל תינוקות שנטלו אנטיביוטיקה. הסיבה לכך היא שאנטיביוטיקה גורמת לשינוי בפלורה הטבעית הן של העור והן של השתן והצואה הבאים במגע עם העור. רוב הצורות של תפרחת חיתולים אינן דורשות טיפול רפואי, אך במקרים מסוימים יש צורך בטיפול אנטיביוטי או אנטי פטרייתי.
מניעה וטיפול
על מנת למנוע תפרחת חיתולים מומלץ להשתמש בתכשיר מגן התומך בשכבת ההגנה הטבעית של העור ויוצר שכבת מגן עמידה לאורך זמן. מריחת תכשיר שכזה מומלץ למניעה כמו גם לטיפול לאחר הופעת התפרחת.
השוק רווי בתכשירים לטיפול ומניעת הבעיה. מטרתם של תכשירים אלו היא לשמן את העור ולהפחית חיכוך, רטיבות ומגע בין הצואה והשתן לישבן התינוק.
חלק מהתכשירים מכילים זינק אוקסיד אשר נוטה להדבק לעור ולכן עלול להיות קשה להסרה.
מומלץ להשתמש בתכשיר המכיל דקספנטנול, המחקה את הפעילות הטבעית של העור. הדקספנטנול הוא למעשה פרו-ויטמין b5 החודר לשכבות הפנימיות של העור, מעניק לחות, מרפא ומחדש את העור. הוא מצוי במשחות וקרמים לטיפול בבעיות שונות בעור כגון: טיפול ומניעה של תפרחת חיתולים, טיפול בפטמות סדוקות, עור יבש ומבוקע וטיפול בפצעים קלים, כוויות וחתכים בעור. כמו כן מומלץ שהתכשיר הנבחר יכיל לנולין השומר על לחות העור.
להלן טיפים לשמירה על עור התינוק:
1. הימנעו מרחיצת התינוק בתדירות גבוהה על מנת לא להוריד את השמנים הטבעיים של עורו ובכדי למזער תגובות של העור לכימיקלים שונים.
2. הפרידו בין כביסת התינוק לכביסת המשפחה בחודשים הראשונים והשתמשו בחומרים המיועדים לרך הנולד.
3. הימנעו מבגדים סינטטיים, ביגוד שאינו רך למגע או בעל תפרים ופתקים מרובים.
4. אל תלבישו את התינוק בהרבה שכבות בגדים, על מנת למנוע זיעה שעלולה לגרום לזיהומים בעור. התינוק אמור לבוש את אותה כמות שכבות שלכם נוחה בה.
5. הרבו להחליף את החיתול, העדיפו רחצה במים וסבון על פני שימוש במגבונים.
6. תינוקות הסובלים מעור יבש, ייהנו מאמבט עם שמן מיוחד. לעיתים עדיף להספיג את השמן ישירות על העור רגע אחרי שהתינוק יוצא מהמים ולפני שהתייבש לגמרי.
7. מומלץ להשתמש במשחה מרגיעה,דוגמא טובה משחת בפנטן למניעת תפרחת חיתולים, המכילה פרו ויטמין b5 המזרז את תהליכי הריפוי וההתחדשות של העור ושומרת על גמישותו. חשוב שהתכשיר לא יכיל רכיבים מחטאים ,חומרים משמרים או חומרי בישום.
8. הקפידו לנקות ולנגב את קפלי העור הנסתרים (צוואר, ירכיים) שעלולים להפוך לבית גידול לזיהומי עור שונים.
9. הימנעו מחשיפה ישירה של עור התינוק לשמש.
10. במידה ואין ברירה, אלא להשתמש במגבונים- השתמשו בכאלה שאינם מכילים אלכוהול שכן הוא נספג בעור התינוק שהינו דק יותר מזה של המבוגר.
11. למרות "תרופת הסבתא" הידועה, הימנעו משימוש בטלק באזור החיתול היות והוא מעודד צמיחת פטריות.