תזונת תינוקות בשנה הראשונה - כתבה ראשונה בסדרה
בכתבות הבאות אחלוק עמכם מספר נקודות חשובות בהאכלת תינוקות ואני מקווה שהמידע יוכל לסייע לכם בגידול דור של ילדים בריאים יותר.
מאת: טובה קראוזה – דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק
עודכן 26/04/2011
הרגלי האכילה שלנו ושל ילדינו – הכול מתחיל... בהתחלה
עם יד על הלב, איך הייתם מגדירים את הרגלי האכילה שלכם? מה האוכל משמש עבורכם? האם הוא רק אמצעי להשתקת הרעב? או שמא אמצעי להרגעה, לניחומים ו"חבר טוב" ברגעים קשים? במהלך עבודתי אני פוגשת אנשים רבים, אשר אינם קשובים לתחושות הרעב והשובע של גופם וברוב המקרים סובלים מעודף משקל בדרגות שונות. נתק זה בין איתותי הגוף לבין האכילה שלנו אינו מולד אלא נוצר עם הזמן, ושורשיו נעוצים בינקות, כאשר, למשל, רצו שנאכל "עוד קצת" או כאשר הציעו לנו ממתקים כאשר בכינו, רק כדי לקבל שקט.
אם תסתכלו על התינוק שלכם, תוכלו לראות שכאשר הוא רעב, הוא לא מוכן לשום תחליף אחר, אך ברגע שהגיע לשובע, הוא לא יהיה מעוניין להמשיך ביניקה מהשד או מהבקבוק. כולנו נולדנו עם היכולת להתחיל לאכול רק כשרעבים ולהפסיק לאכול כשהגענו לנקודת השובע, ובאפשרותנו ללמוד מחדש, שלא לומר להיזכר, ביכולת זו.
בידינו היכולת לעשות דבר חשוב נוסף, לא רק עבור עצמנו: להנחיל הרגלי אכילה בריאים ושפויים לילדים שלנו ולמנוע "קלקול" של היכולת המולדת המופלאה להתנהג בהתאם למסרים ששולח לנו הגוף.
כדי לעשות זאת, חשוב שנשים לב לכללים הנכונים והרצויים של האכלת הילדים שלנו מהרגע שנולדו. לפני שנתחיל, כדאי לזכור: אין חוקים מוחלטים וחשוב גם להיות גמישים ולהסתכל על המקרה הפרטי של הילד שלכם. כדאי לזכור דבר חשוב נוסף: תינוקות אינם סרבני אכילה בפוטנציה: הם חייבים לאכול כיוון שהם נמצאים בתהליך מתמיד של גדילה מואצת.
אם נזכור את שני הכללים החשובים הללו, כבר ביצענו חלק חשוב בהקניית הרגלי אכילה בריאים לתינוקות שלנו.
בכתבות הבאות אחלוק עמכם מספר נקודות חשובות בהאכלת תינוקות ואני מקווה שהמידע יוכל לסייע לכם בגידול דור של ילדים בריאים יותר.
מהלידה ועד ארבעה חודשים- הנקה או תרכובת מזון לתינוקות
אין עוררין על העובדה, שחלב אם הינו המזון הטוב ביותר לתינוק. זאת משום שחלב האם מכיל חלבונים, סוכרים, שומנים, ויטמינים ומינרלים בכמות המדויקת הדרושה לתינוק, אך גם רכיבים ביולוגיים פעילים כמו הורמונים, אנזימים, נוגדנים ותאים של מערכת החיסון. בכך מספקת ההנקה הגנה מפני מחלות, ומניעת התפתחות אלרגיות בשלב מאוחר יותר בחיים. מחקרים רבים מעידים על כך ששיעור הזיהומים במערכת העיכול ובדרכי הנשימה העליונות נמוך יותר בקרב תינוקות יונקים. מחקרים רבים מצביעים על כך שהנקה עשויה למנוע השמנה הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. אחת הסיבות לכך היא, כנראה, העובדה שזרימת החלב מהשד אינה קלה כמו מהבקבוק וכן העובדה שהורים רבים דוחקים בתינוק לסיים את תכולת הבקבוק כולו. היתרונות הבריאותיים של ההנקה רבים וחשובים מאד וצרה היריעה מכדי לפרטם, ולכן כדאי לכל אם לעשות את מירב המאמצים כדי להתחיל בהנקה ולהתמיד בה.
ארגון הבריאות העולמי, ובעקבותיו גם משרד הבריאות בארץ, ממליצים על הנקה במשך שנתיים לפחות, כאשר בארבעה חודשים הראשונים חלב אם יהיה המזון היחיד ממנו ניזון התינוק.
אם ההנקה אינה יוצאת לפועל, עומדים כיום לרשותנו תחליפי חלב אם, אשר נקראים על ידי משרד הבריאות ואנשי המקצוע "תרכובות מזון לתינוקות" או "תמ"לים". הודות למחקר מקיף בן עשרות שנים, אשר עדיין נמשך, הרכב התמ"לים אשר נמכרים כיום טוב יותר מכפי שהיה בעבר. מומלץ לתת לתינוק תמ"ל על בסיס חלב פרה, ואם מתגלה אלרגיה, יש להתייעץ עם רופא/ת הילדים. אין לבחור בתמ"ל על בסיס חלבון סויה (תמ"ל צמחי) כאפשרות הראשונה או לעשות את המעבר מבלי להתייעץ תחילה עם איש מקצוע. עבור חלק ממקרי האלרגיה קיים תמ"ל שרכיבי התזונה שבו עברו פירוק ולכן אינו מכיל חלבונים שלמים שעלולים לגרום לאלרגיה.
אין צורך לתת מים לפני גיל חצי שנה, לא לתינוקות הניזונים מחלב אם ולא לתינוקות הניזונים מתמ"ל. כמובן, שלא מומלץ לתת לתינוקות כל משקה אחר דוגמת משקה ממותק או מיץ, בין אם הם ניזונים מחלב אם ובין אם הם ניזונים מתמ"ל. זאת משום שהסוכר יוצר התרגלות לטעם מתוק והתינוק עלול להמשיך לשתות שתייה ממותקת בעתיד, דבר שיחשוף אותו לעששת מחד ולעודף משקל מאידך. כמו כן, שתייה ממותקת או מיצים מזינים פחות מחלב אם או מתמ"ל , אך תופסים מקום בקיבת התינוק, ובכך נפגעת התזונה שלו.
אם התינוק ניזון מתמ"ל בבקבוק, מומלץ גם כן לא להוסיף כל מזון מוצק לפני גיל ארבעה חודשים, בדיוק כמו אצל תינוקות יונקים, כך שהתמ"ל יהיה המזון הבלעדי של התינוק בארבעת החודשים הראשונים לחייו.
מתי מומלץ להתחיל להאכיל במזון מוצק ומדוע?
בעבר מקובל היה להמליץ להתחיל במתן מזון מוצק מרוסק (לא חלב או תמ"ל) לתינוק עם הגיעו לגיל שישה חודשים ולפני כן אפילו הומלץ להתחיל בגיל שלושה חודשים. כיום, בעקבות מחקרים עדכניים, מומלץ להציג מזון מוצק לתינוק בגיל ארבעה חודשים, כיוון שלפני כן מערכת העיכול שלו אינה בשלה דיה להתמודד עם מזון שאינו חלב אם או תמ"ל, עד כדי כך שהצגת מזונות מוצקים בטרם הגיע הזמן עלולה לגרום לאלרגיות.
בגיל ארבעה חודשים, מערכת העיכול של התינוק בשלה כדי להתחיל להתמודד עם מזונות חדשים, וגם מבחינה התפתחותית קל לו יותר לצאת לדרך. בגיל זה, לחלק מהתינוקות כבר בקעו שן או שתיים, אז נעלם הרפלקס אשר בו הלשון דוחפת החוצה כפית או כלי אחר אשר מוכנסים לפה. על כן, רוב התינוקות מתחילים להתעניין בשקיקה במזונות שאוכלים שאר בני הבית.