לגדל תינוק צמחוני
בין אם בחרתם לעצמכם תזונה צמחונית מסיבות בריאותיות, או מתוך חמלה כלפי בעלי-החיים וסיבות אקולוגיות נוספות, בוודאי תרצו לגדל גם את התינוק שלכם כך. הנושא מעלה שאלות רבות: האם זה בריא? מה חשוב לאכול? ומה עושים אם בגיל שנתיים הוא מבקש שניצל?
בין אם בחרתם לעצמכם תזונה צמחונית מסיבות בריאותיות, או מתוך חמלה כלפי בעלי-החיים וסיבות אקולוגיות נוספות, בוודאי תרצו לגדל גם את התינוק שלכם כך. הנושא מעלה שאלות רבות: האם זה בריא? מה חשוב לאכול? ומה עושים אם בגיל שנתיים הוא מבקש שניצל? יכול להיות שהאחות בטיפת חלב תנסה להפחיד אתכם, או שהסבתא תדאג. למעשה, איגודי התזונה האמריקנים והקנדים קובעים כי לגדל ילד צמחוני או טבעוני זה בריא כאשר התפריט מתוכנן כראוי.
מה חשוב לאכול?
בחצי השנה הראשונה, המזון המתאים ביותר עבור התינוק הנו חלב אם. החל מ4-6 חודשים מתחילים בהדרגה להוסיף מזונות נוספים- ירקות, פרות ודייסות מדגנים שונים. במקביל, רצוי להמשיך בהנקה, לפי המלצות משרד הבריאות- עד גיל שנתיים. חלב של אם צמחונית או טבעונית מזין כמו חלב של אם אוכלת בשר, אם היא אוכלת תפריט מאוזן מהצומח. בתקופת ההריון וההנקה מומלץ לקחת תוספי מזון כגון ברזל וb12 . מחקרים מראים כי ויטמין b12 מהאם עובר לתינוק דרך החלב.
החל מגיל שנה הילד כבר יכול לאכול הכל, וניתן ליצור תפריט מאוזן אשר יכלול מזונות מהמשפחות הבאות: דגנים (מומלץ מלאים!), קטניות, פרות וירקות. מומלץ לכלול בתפריט מזונות כגון טחינה, ממרח שקדים ואבוקדו. במקרה של תפריט צמחוני ולא טבעוני, ניתן להוסיף גם ביצים. מוצרי חלב פרה אינם מועילים כפי שנהוג לחשוב, היות והסידן שבהם אינו נספג בגוף בצורה טובה.
בשר כידוע הוא מקור טוב לחלבונים ולברזל, אך ניתן לקבל זאת גם באמצעות מזונות מהצומח.
מזונות מהצומח עשירים בברזל: תרד מבושל, פטרוזיליה, שמיר, תפוח-אדמה, סלק, רסק עגבניות, אפרסמון, צימוקים, משמש מיובש, תאנים מיובשות, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים, טופו, קינואה, לחם מלא, גרעיני חמנייה, טחינה, שקדים ואגוזים.
לשיפור הספיגה, מומלץ לאכול מזונות המכילים ברזל יחד עם מזונות המכילים ויטמין c (כגון עגבנייה, פירות הדר).
חלבונים מהצומח: לקבלת חלבון מלא יש ליצור צרופי מזון של דגנים (עדיף מלאים) וקטניות. למשל: פיתה עם חומוס, אורז עם עדשים (מג'דרה), אפונה ותירס. ניתן לשפר את איכות ע"י שילוב אגוזים, שקדים או סומסום - כגון חומוס עם טחינה.
דוגמה לתפריט יומי
הנה דוגמה לתפריט יומי מאוזן, המתאים לפעוט מגיל שנה:
ארוחת בוקר
דייסת שיבולת שועל עם אגס/ תפוח, בתוספת כפית ממרח שקדים
ניתן להמתיק עם סילאן, צימוקים, בננה או דבש מגיל שנה
ארוחת עשר
פרי
ארוחת צהריים
מג'דרה, מנת ירקות מבושלים וטחינה
או: קינואה עם טופו, סלט ירקות
ארוחת ארבע
פרי
ארוחת ערב
מרק כתום או מרק ירקות אחר
לחם מקמח מלא עם אבוקדו או טחינה
מי מחליט מה?
לעתים הורים צמחוניים שואלים את עצמם: האם זה "בסדר" שאני אחליט עבור התינוק שלי שהוא לא יאכל בשר? למעשה, בתחילת חייו, אתם מחליטים עבורו הכל.
עם זאת, ילדים לומדים מגיל קטן לבצע בחירות עצמאיות ולפתח העדפות לטעמים. תפקידם של ההורים בהכתבת התפריט הוא לכן מוגבל. כהורים, אנו יכולים לקבוע איזה מזון ייכנס הביתה ומה יוגש בארוחות. הילדים מצידם יקבעו האם וכמה לאכול מן המזון שהוגש להם. לכל ילד יש דברים שהוא אוהב לאכול, ודברים שלא. עם הזמן, תלמדי מה הוא מוכן לאכול, מתוך המגוון הרחב של מזונות מהצומח. הילד שלי למשל, אוהב עדשים ירוקים אך לא כתומים, לא מוכן לגעת בפירה אך אוהב תפוח-אדמה בתנור, ויאכל כמעט כל דגן או תבשיל ירקות אם אוסיף לזה רסק עגבניות. ישנן ארוחות בהן הוא אוכל הרבה וארוחות שכמעט ואינו נוגע באוכל. ואז, לפני שאני מתחילה לדאוג ומנסה לכפות עליו לגמור מהצלחת, אני מזכירה לעצמי שהוא ילד בריא, חזק ומלא באנרגיה. וזאת, למרות שמעולם לא נגע בבשר!
אמא, אני רוצה שניצל!
מה עושים אם הילד מבקש בשר? זה יכול לקרות החל מגיל שנה וחצי-שנתיים, אם הוא רואה אחרים אוכלים בסביבתו. לכן, חשוב לבחור גם את הסביבה בה מגדלים את הילד. למשל, אם בחרתם לשלוח אותו לגן רגיל בו מגישים שניצל לארוחת צהריים, יהיה קשה מאד לגדל כך ילד צמחוני. “אסור לך" לא עובד טוב. במקום זה, אפשר מגיל קטן להכיר לו חיות משק, על מנת שיפתח כלפיהן חיבה וחמלה. השלב הבא הוא לקשר בין התרנגולת או הפרה לבין השניצל או ההמבורגר. בנוסף, מומלץ להיות בקשר עם משפחות נוספות צמחוניות או טבעוניות, ובמידת האפשר למצוא או ליצור יחד מסגרת לילדים אשר תואמת את השקפת עולמכם.