מה חשוב לילדכם לא פחות מאוכל ומים?
תתפלאו אבל התשובה היא לא רק אהבה וחיבוקים, אלא שינה איכותית שעושה את ההבדל בין הורים עצבניים לרגועים, ולא פחות חשוב מכך משפיעה על תיאבון תקין, התפתחות הזיכרון והמערכת החיסונית, הגדילה, ואפילו על מצב הרוח וההתפתחות התקינה של ילדכם.
מאת: מעיין אטיה, מדריכת הורים ויועצת שינה ב"מעיין ההורות"
במהלך שנות עבודתי כגננת לגיל הרך הורים רבים הביאו אליי את ילדיהם לגן, תוך שהם אומרים לי: "אל תתפלאי אם הוא יהיה עצבני. הוא לא ישן טוב בלילה", או "אם הוא יבכה הרבה, תביני אותו. הוא לא ישן טוב בלילה". באיזשהו שלב אמרתי לעצמי שאם הילד לא היה מרגיש טוב, לא היה אוכל כמו שצריך או חס וחלילה לא מתפתח טוב, מיד הוריו היו רצים לרופאים כדי לבדוק מה קורה. לכן חשוב לדעת שכאשר הילד לא ישן טוב, צריך לבדוק בהקדם למה. זאת מכיוון ששינה איכותית ורצופה חשובה לילד– לא פחות מאוכל ומים.
שינה איכותית משפיעה על:
- תיאבון תקין.
- התפתחות הזיכרון.
- התפתחות המערכת החיסונית – ככל שמערכת החיסונית מפותחת יותר, כך ילדים חולים פחות.
- בשינה מופרש הורמון הגדילה.
- היא גם משפיעה על מצב רוח, תנועתיות והתפתחות תקינה של הילד.
כאשר אנחנו מדברים על הקניית הרגלי שינה בריאים ונכונים, הכוונה היא בעיקר ל:
- הפרדה בין אוכל לשינה – לפני ההרדמה של הלילה חשוב מאוד להאכיל את הילד בחדר שונה מזה שבו הוא הולך לישון בו, ולהפריד קשר בין אוכל ושינה על ידי טקס שינה.
- טקס שינה איכותי – מדובר בפעילות מונוטונית עם הילד לפני ההרדמה. חשוב שהטקס יתקיים בחדר שבו הילד ישן. מטרותיו של טקס השינה הן להוריד את התרגשויות וגירויים ממהלך היום, זמן איכות של הילד עם אחד ההורים (זה שמרדים אותו) וללמד את הילד שאחרי טקס השינה פשוט מאוד הולכים לישון. פעמים רבות כאשר הילד יודע שלאחר טקס השינה הוא הולך לישון, זה מכין אותו למה הולך לקרות ומוריד את הסטרס שלו מהירדמות.
- גמילת הילד מגורמי תלות – שלצורכם הוא זקוק לנו ההורים. מותר מוצץ, רק חשוב ללמד את הילד בזמן הערות שלו להכניסו לבד לפה.
-
חשוב לתת לילד את האפשרות להירגע ולהירדם לבד – את זה נצליח לעשות אם נימנע מלקפוץ לכל קיטור שהילד מוציא מפיו.
- עייפות יתר – תאמינו או לא, האויב מספר אחד של שינה איכותית הוא עייפות יתר. חשוב להימנע מעייפות יתר על ידי כך שנהיה קשובים לסימני העייפות של הילד ונפעל בהתאם. וזו ההזדמנות להרוס את המיתוס הידוע, שלפיו אם הילד יילך לישון יותר מאוחר, הוא יקום יותר מאוחר. ילד שיילך לישון ללא עייפות יתר, יישן שינה איכותית יותר – בדיוק כמונו המבוגרים.
- כאשר אתם נמצאים בבית, חשוב מאוד שהילד יירדם ויישן במיטה שלו – גם אם זה יקרה בחדר ההורים, זה בסדר (עד גיל מסוים ), אבל עדיין חשוב מאוד שההרדמה תיעשה במיטה שלו ולא בשום דרך אחרת (כדור, נדנוד עגלה, טיול בחוץ או כל דבר אחר).
- במידה ויש לילדכם יקיצות במהלך הלילה, חשוב להתנהג בכל הרדמה כמו בהרדמה הראשונית. במידה וההרדמה בשעות היום נעשית בבית, צריך לבצע אותה בדיוק באותו אופן כמו בהרדמה של הילד בשעות הלילה. חשוב מאוד שאותו הורה שהתחיל את ההרדמה יסיים אותה. גם אם ההרדמה נמשכת זמן ארוך, חשוב לא להחליף בין ההורים במהלך אותה ההרדמה, מכיוון שכך אנו יוצרים פה סוג של הצגה עבור הילד והוא עלול לעכב הירדמות על מנת לגרום להחלפה בין ההורים.
תהליך הקניית הרגלי השינה, כמו כל תהליך, חשוב שיהיה הדרגתי. חשוב להקנות בטחון לילד. את תהליך הקניית הרגלי השינה לעומת תהליכים אחרים חשוב שיתקיים בליווי של אדם אובייקטיבי. זאת מכיוון שפעמים רבות מדובר בטעויות קטנות שחוזרות על עצמן, ואז הילד מקבע התנהגות בעקבות טעויות אלו.
לנוחיותכם מצורפת טבלה, המתארת את כמות שעות השינה המומלצת ביום לפי חלוקה לגילאים: