למה תינוקות מתעוררים בלילה?
כשבתי הבכורה הגיעה לגיל חצי שנה קיבלנו במתנה אין סוף יקיצות בלילות. כל בוקר בעלי ואני היינו מתיישבים לשיחה במטרה להבין למה שוב עומר התעוררה בלילה. ומה גילינו?
מאת: מרים ריפקינד, יועצת שינה נים-לא-נים
אז..לילה אחד כי היה לה חום, לילה שני - שיעול, שלישי - אולי חלמה חלום רע?, רביעי - אולי זה קשור אלינו?, חמישי - בטוח עכשיו זה שיניים. ככה במשך חודשים.. אז בואו נעשה קצת סדר.
סיבות להתעוררות בלילה:
1. היבטים פיזיולוגים - שיניים, מחלות, גזים, דלקות אוזניים וכו..
2. היבטים סביבתיים - לבוש, ריבוי גירויים, טמפרטורה בחדר, אור וכו..
3. היבטים התפתחותיים - צורך פיזיולוגי לשחזר פעילויות מוטוריות חדשות בזמן השינה
4. היבטים רגשיים - סיוטי לילה, חרדת נטישה וכו..
אלו מהווים פחות מ-10% מהסיבות להתעוררויות בלילה.
למעלה מ-90% מבעיות השינה הממושכות הן התנהגותיות
מה זה אומר התנהגותי? התערבות ההורים בתהליך ההרדמה ושימוש בגורמי תלות חיצוניים להרדמת הילד, לדוגמא: בקבוק/ציצי, נדנוד, ידיים, נוכחות הורית, נסיעה ברכב ועוד כיד הדמיון...
למה גורמי תלות מעודדים יקיצות והופכים את הלילות שלנו ושל ילדנו לקשים?
נתחיל עם העובדה שתינוקות ופעוטות באופן טבעי מתעוררים יותר בלילה ממבוגרים. מבחינה פיזיולוגית מחזורי השינה שלהם יותר קצרים ממבוגרים ובעלי פוטנציאל רב יותר להתעוררות בסיום כל מחזור שינה.
כאשר תינוקות מפתחים תלות בגורמים חיצונים בשביל לחזור לישון ולא לומדים להירדם באופן עצמאי כמות היקיצות תגדל ומשך הזמן שהם ערים בלילה יתארך, למה?
כי תינוקות מפתחים עמידות לגורמי תלות, בשביל להבין את זה הכי טוב אני אשווה את זה לאנטיביוטיקה, ככל שנותנים יותר הגוף מפתח עמידות לתרופה וכבר לא מגיב ואז יש צורך לתת יותר מהאנטיביוטיקה או להחליף באחרת.
אותו דבר עם גורמי תלות, מה שפעם עבד כמו קסם והתינוק נרדם מיד כבר לא עובד. ההרדמות מתחילות להתארך, לאחר מכן יופיעו יותר יקיצות ואף פרקי זמן ארוכים שהתינוק ער בלילה ומתקשה לחזור לישון.
כך שהדבר הכי טוב שאנחנו ההורים יכולים לעשות בשביל למנוע יקיצות בלילה ובעיות שינה בעתיד זה לעודד למידה של הירדמות עצמאית.
איך תדעו אם אתם ב-10% או ב-90% ?
ילד עם הרגלי שינה טובים יגיב בצורה מינימלית ורגעית לכל ההיבטים השונים, גם אם זה יפגע בשינה שלו (ולפעמים גם זה לא יקרה) אתם תראו את ההשפעה למשך שניים שלושה לילות ולאחריה ילדכם יחזור לישון לילות רצופים ויירדם מהר ובכיף.
אם במשך יותר משלושה שבועות ילדכם מתעורר כמה פעמים בלילה, רוב לילות השבוע, אז ניתן להניח שיש שם עניין התנהגותי.
הבשורה המשמחת :-)
בעיות שינה התנהגותיות הנן פתירות. ברגע שתלמדו את ילדכם להירדם באופן עצמאי כולכם תזכו לישון לילות רצופים והאווירה בבית תשתפר פלאים. מה עושים? נסו להבין מה הם גורמי התלות עליהם ילדכם נשען בשביל להירדם ובאופן הדרגתי למדו אותו הרדמות עצמאית ללא גורמי תלות חיצוניים.
צריכים עזרה?
מוזמנים להיכנס לשאלון אבחון השינה שלנו ונעזור לכם להבין אילו גורמי תלות יש לילדכם ומה אפשר לעשות לחצו כאן
שינה רציפה ואיכותית היא חיונית להתפתחות התינוק. מחקרים מראים כי לחסך שינה יש השפעה רבה על המערכות הפיזיולוגיות בגופנו ועל מצבנו הנפשי. תינוק שישן טוב הוא תינוק בריא יותר, רגוע יותר ושמח יותר.