אח חדש בבית - הקניית הרגלי שינה משפחתיים בריאים א'
הורים מנוסים רבים שכבר יודעים כיצד להתמודד עם נושא השינה לאחר לידת הילד השני במשפחה, מתחילים לפתח חשש גדול מפני הסיטואציה החדשה והלא מוכרת: רגע ההשכבה המשפחתי. כיצד להשכיב שני ילדים באותו הזמן? איך מצליחים להעניק תשומת לב לכל אחד בנפרד?
מאת: שרי גלזר, יועצת שינה ומנחת הורים
הורים מנוסים רבים שכבר יודעים כיצד להתמודד עם נושא השינה לאחר לידת הילד השני במשפחה, מתחילים לפתח חשש גדול מפני הסיטואציה החדשה והלא מוכרת: רגע ההשכבה המשפחתי. כיצד להשכיב שני ילדים באותו הזמן? איך מצליחים להעניק תשומת לב לכל אחד בנפרד? מתי ואם בכלל להעביר אותם לחדר משותף? האם לא יעירו אחד את השני באמצע הלילה או מוקדם בבוקר?
הילד הראשון, אשר בבת אחת חידש את הסטטוס שלו והפך לאח הגדול, מתרגש בימים הראשונים מהאטרקציה החדשה במשפחה, התינוק/ת. אולם, עם הזמן הוא מבין שהתינוק הקטן והצווחן גוזל ממנו במידה מסוימת את תשומת הלב ההורית. הוא מתחיל לדרוש יחס בדרכים שונות ומגוונות, חיוביות ואף שליליות, כאשר אחד הביטויים האופייניים לכך הוא הפיכת שעת ההשכבה לטיילת ו"מאבק".
שמירה על טקס שינה
הדבר החשוב ביותר שניתן לעשות בתחילה הוא לשמור על השגרה המוכרת שלו ככל הניתן. המטרה היא שלא יחוש כאילו האח הקטן שינה עולמות וכעת הוא "נחשב" פחות בעיני הוריו. יש לשמור על שגרת הערב וטקס השינה שלו במידת האפשר. אם אמא מניקה כעת את התינוק, אז אבא ישכיב את האח הגדול. אם אבא קופץ על הכדור ומנסה להרגיע את התינוק שסובל מגזים, אז אמא תשכיב את בנה הבכור. כדאי לעשות זאת עם שמירה על טקס השינה הקבוע והמוכר כפי שהיה עד עתה. יש לקיים את ריטואל ארוחת הערב כרגיל בכל ערב, להעניק את היחס האישי משני ההורים עד כמה שאפשר, לשוחח,להתעניין, לשאול, לחבק ולנשק. חשוב לתת לו את תשומת הלב והסיפור שלפני השינה (גם אם ההורים עייפים) ולחוש את הביטחון מההורים מיד בתחילת הדרך, להראות לו כמה שיותר שדברים לא השתנו יותר מדי.
כדי "להשתלט" כראוי על הבלגן החדש וליצור סדר בשגרת הערב כך שהילדים יחושו שדואגים להם ונותנים להם תשומת לב וכן שההורים ירגישו שהם לא קורסים, כדאי לנהל בשבועות הראשונים את השגרה קצת כמו בצבא... כדי שהדברים ישתרשו ויבואו בקלות, כדאי בהתחלה לעמוד על הזמנים וחלוקת התפקידים בין ההורים בצורה מדויקת.
"האח הגדול"
מן הסתם התינוק זקוק לשעות שינה מרובות יותר מאחיו הגדול, כך שיש להשכיב אותו קודם. בדרך כלל ניתן לעשות זאת במהירות וקלות יחסית בשבועות הראשונים שכן הוא עייף וישן שעות רבות. בנוסף, ברגע שנשכיב קודם את התינוק הקטן, יישאר לנו זמן איכות להשקיע בטקס השינה של האח הגדול ובתשומת לב של אחד על אחד. לפיכך, יש לקלח ולהשכיב תחילה את התינוק, ורק לאחר מכן את האח הגדול עם טקס שינה מושקע, סיפור, שיחה, שיר ערש ועוד. כאן ניתן להשתמש במושג "האח הגדול" בהקשר חיובי: "אתה האח הגדול ולכן הולך לישון מאוחר יותר, זה הזמן המיוחד שלך עם אבא או אמא. איזה סיפור אתה בוחר? איך היה היום בגן? עם מי שיחקת?...".
ההורים לפעמים נתקלים בבעיות טכניות בארגון הזמן בערב: ארוחת ערב, אמבטיה לכל אחד מהילדים, הלבשה, השכבה ועוד, ומאבדים את הידיים והרגליים. ניתן "לחסוך" זמן באמצעות מספר רעיונות פשוטים:
אולם, כמובן שהדברים לא הולכים תמיד באופן אידיאלי כפי שהיינו רוצים. לתינוק יש לעיתים גזים אשר הוא נשאר בגללם ער בשעות הערב, צורח, בוכה וסובל מכאבים, ובעיקר – לא ישן... לעיתים היום והלילה שלו עדיין לא הוסדרו והוא לא מצליח להירדם לפני חצות הלילה. אחר כך באות השיניים, צינון או שיעול, כאבי בטן בגלל מעבר למוצקים... ושוב קשיי השינה חוזרים להם. אבל כפי שאתם כבר יודעים מהניסיון עם הגדול: הכל עובר. עם האח השני לוקחים דברים יותר בפרופורציות, וככל שנדע להסדיר שגרת ערב טובה ומאורגנת, ככל שנשאף לכך ברגע שניתן לעשות זאת, ההתנהלות בבית תהיה קלה ונעימה יותר לכל בני המשפחה שהתרחבה.
* בחלק הבא של המאמר – נכנסים לשגרה לאחר החודשים הראשונים *