התמודדות עם וירוס הרוטה בדרכים משלימות
חיסון הרוטה שנכנס לשימוש בשנת 2007, עומד להתווסף גם הוא לשגרת החיסונים של משרד הבריאות בישראל. הדבר מעלה שאלות בקרב הורים שמנסים להבין מדוע יש להתחסן כנגד מחלות שאינן מסכנות חיים.כיצד ניתן לטפל בסימפטומים של וירוס הרוטה ומחזקת את ידם של ההורים שמפעילים שיקול דעת בנושא.
חיסון הרוטה שנכנס לשימוש בשנת 2007, עומד להתווסף גם הוא לשגרת החיסונים של משרד הבריאות בישראל. הדבר מעלה שאלות בקרב הורים שמנסים להבין מדוע יש להתחסן כנגד מחלות שאינן מסכנות חיים.
איה הוד, נטורופתית מוסמכת ומנהלת מרכז לרפואה משלימה מסבירה כיצד ניתן לטפל בסימפטומים של וירוס הרוטה ומחזקת את ידם של ההורים שמפעילים שיקול דעת בנושא.
"חיסונים עלולים לגרום לתגובות לא רצויות. לעולם אין לצפות מראש איך חיסון ישפיע על ילד ורצוי לשאול את השאלה, האם אנו ההורים, באמת מוכנים לקחת את הסיכון, קטן ככל שיהיה?" מסבירה איה הוד ומוסיפה "ד"ר ג'יי. אנטוני מוריס, לשעבר הממונה הראשי על בקרת חיסונים ווירולוג מחקר מארה"ב אמר כי ישנן עדויות רבות המוכיחות שחיסוני ילדים מסבים יותר נזק מתועלת. אז אני לא טוענת שהמשפט הזה נכון באופן גורף, וישנם מצבים בהם אני כן ממליצה להתחסן ולא לקחת סיכונים מיותרים, אך לדעתי צריך להפעיל שיקול דעת עבור כל ילד בנפרד ולא להחליט באופן גורף לכאן או לכאן."
רוטה הוא וירוס הגורם לשלשולים, כאשר אצל חלק מהילדים הוא יכול להיות מלווה גם בחום והקאות. אחוז גבוה ממקרי האשפוז על רקע שלשולים אצל ילדים נובעים מוירוס הרוטה, שידוע כמדבק ונפוץ ביותר, כאשר הסיבוך העיקרי שלו הוא התייבשות. מקרה המוות הנובעים מוירוס הרוטה שכיחים במקומות לא מפותחים בהם אין נגישות לקבלת טיפול למניעת ההתייבשות. בארץ, מקרי מוות הם כל כך נדירים, והוירוס עצמו, במרבית המקרים גורם בעיקר לאי נעימות.
כאשר קיים מצב של שלשול, לנטורופתיה חשוב לא רק לטפל בו, אלא גם בגורם לו, כי השלשול הוא רק הסימפטום. ולכן, ראשית יש לבדוק מהו הגורם - האם הוא חיידקי, ויראלי או נובע מרגישות/אי סבילות למזון כלשהו.
"אם השלשול הוא על רקע חיידקי (קלקול קיבה, שתיית מים מזוהמים וכדומה), לא הייתי ממליצה להפסיקו או לנסות לדכא אותו, אלא דווקא לסייע לגוף להמשיך לנקות הכל החוצה.
אם המקור הוא רגישות/אי סבילות או אלרגיה למזון כלשהו (למשל ללקטוז או לגלוטן-צליאק) אז צריך לבדוק, לשלול מצבים אלו, ואם הם אכן קיימים אז לטפל בהתאם." מסבירה איה הוד.
"בקרב תינוקות, בלי קשר לאבחון ולגורם לשלשולים ההמלצה היא לעבור באופן זמני לפורמולה צמחית או פורמולה נטולת לקטוז, ואצל ילדים להמנע ממוצרי חלב לחלוטין לתקופה קצרה. במצב של שלשולים יש פגיעה בריריות המעי, ולכן יש צורך לחכות לשיקום מלא שלו לפני שחוזרים לצרוך מוצרי חלב עם לקטוז. רופאת הילדים של בני מכנה את זה "אי סבילות זמנית ללקטוז". במקביל, יש להמנע גם מסוכר לבן, ממתקים וגלידות."
במקרים בהם השלשול הוא על רקע ויראלי כגון וירוס הרוטה, יש כמה דרכים לטיפול טבעי:
1. להרבות בשתיית מים במשך היום, אם קשה או אם מקיאים אפשר להמשיך בשלוקים מאוד קטנים, אפילו בעזרת כפית או קש.
2. אבקת חרובים במי אורז - מערבבים 1 כפית אבקת חרובים בתוך מי אורז (מבשלים אורז בהמון מים ולא נותנים להם להספג לגמרי באורז). לאבקת חרובים יש אפקט חזק מאוד לעצירת שלשול ולכן אנשים הסובלים מעצירות צריכים להתרחק מחרובים.
3. קינמון – גם התבלין הנהדר הזה יעיל מאוד במצבי שלשולים בגלל יכולתו לסייע בעצירת השלשול.
4. לתינוק בן 6 חודשים ומעלה שכבר אוכל מזון מוצק אפשר לתת חטיפי אורז כמו של "בייבי ביס" ללא גלוטן, ולילדים מומלץ לאכול מזון יבש וקל לעיכול כמו צנימים וקרקרים.
5. תה קמומיל – להרגעת העיכול בזמן שלשולים. לתינוקות אני ממליצה לתת קמומיל לשתייה במקום מים (לא ממותק), ואפשר גם לערבב בחליטת קמומיל במקום בתוך מים את תחליף המזון לתינוקות.
6. חליטת שורש ג'ינג'ר תסייע רבות מאוד לנושא ההקאות ו/או הבחילות.
7. רימון – בתוך הגרעינים של הרימון ובעיקר בקליפה יש חומרים מכווצים המכונים טאנינים וגם פקטין שהם יעילים ביותר בזמן שלשולים. ניתן גם לאכול רימון או לשתות את המיץ, אך הכי יעיל זה להרתיח את הקליפות שלו במים למשך 10-15 דקות ולקחת לגימה קטנה כל שעה לאורך היום.
8. אבקת חימר לבן, חום או אפור– חימר בשימוש פנימי ידוע משחר ההיסטוריה. לחימר תכונה סופחת. הוא סופח אליו וירוסים, רעלנים וחיידקים. יש לו יכולת מדהימה לטפל, בין היתר, בשלשולים ובבעיות עיכול אחרות. החימר עשיר מאוד במינרלים רבים הנמצאים בו בטבע באופן טבעי, זה חיוני מאוד כאשר מאבדים הרבה נוזלים ומגיעים לחוסר איזון של מלחים בדם עקב שלשולים והקאות. חשוב לקנות חמר נקי, ללא חומרי שימור או כימיקלים .
9. אחד הדברים המוכרים לעצירת שלשול זאת תרופת סבתא ידועה: לרסק תפוח ובננה ולאכול לאורך היום. אם זאת העונה תוכלו לתת לילדים גם לאכול סברס.
10. פרוביוטיקה – חובה! להכניס לגוף חיידיקים ידידותיים לחיזוק מערכת חיסונית ולסייע למערכת העיכול.
11. אחת הדרכים המוכרות ביותר היא אכילת אורז. אם רוצים לייעל זאת ניתן לבשל אורז ביותר מים ולשתות את מי האורז.
12. חשוב לעשות השלמה של מלחים ומינרלים בעקבות איבוד הנוזלים. זאת ניתן לעשות, בין היתר, על ידי שתיית מרק ירקות ועוף צח עם מעט מלח.
כמובן שבמידה והשלשול קשה, ממושך, מלווה בהקאות ובחום יש לגשת לרופא מידית כדי למנוע התייבשות. עירוי נוזלים שניתן בזמן יכול להציל.