תפרחת חיתולים- מדוע היא נוצרת?
תפרחת חיתולים מתבטאת באודם של העור, חספוס ורגישות העור והפרשות בדרגות חומרה שונות. ישנן סיבות שונות שיכולות להוביל לתפרחת חיתולים, ובעזרת מספר צעדי מנע ניתן למנוע את תפרחת החיתולים:
מאת: ד"ר זהבה לבר, מומחית לרפואת עור
כל הורה מכיר את תופעת תפרחת החיתולים, דלקת שמופיעה על עורו של התינוק באזורים שנמצאים תחת החיתול. מדובר בדלקת המתפתחת על עורו הרגיש של התינוק בשל הלחות והחום שבאזור ההחתלה, יחד עם חשיפה ממושכת להפרשות. תפרחת חיתולים מתבטאת באודם של העור, חספוס ורגישות העור והפרשות בדרגות חומרה שונות. לעיתים נוסף על דלקת העור הנגרמת על ידי המגע עם ההפרשות, מתפתחת גם דלקת עור פטרייתית הנגרמת ע"י פטריית השמר קנדידה, אשר מחמירה עוד את הדלקת הקיימת. ישנן סיבות שונות שיכולות להוביל לתפרחת חיתולים, ובעזרת מספר צעדי מנע ניתן למנוע את תפרחת החיתולים:
חוסר אוורור של המקום
ההמלצה להורים היא לאוורר את עור התינוק בתדירות גבוהה וגם להחליף את החיתול בתדירות גבוהה, כדי שלא יוצר מצב שבו עורו של התינוק יבוא במגע עם ההפרשות במשך זמן ממושך. בקיץ ניתן אפילו לתת לילד להסתובב ללא חיתול במשך שעה ביום. כמו כן יש להימנע משימוש בבדים סינטטיים היוצרים חום ולחות ולהעדיף בגדי כותנה המאפשרים לעור התינוק לנשום.
אלרגיה לחיתול
ישנם ילדים שיש להם אלרגיה לסוג חיתול מסוים, מסיבה לא ידועה, בעוד שחיתול אחר לא ייצור אצלם תגובה אלרגית. במקרה כזה מומלץ לנסות להחליף סוגים שונים של חיתולים ולראות האם יש הבדל.
רגישות למגבונים
המגבונים לתינוקות, שרובם מבושמים, עלולים גם הם לגרום לגירוי לעורו של התינוק ולהתפתחות תפרחת חיתולים. אם מדובר ברגישות מסוג זה, מומלץ לא להשתמש במגבונים אלא במטלית עם מים כדי לנקות את עורו של התינוק.
רחיצה בסבון המגרה את עורו של התינוק
ישנם סבונים בסיסיים מדי או חומציים מדי שאינם מותאמים לתינוקות ולכן יכולים לגרום לגירוי בעורו ואף לתפרחת חיתולים. מומלץ להשתמש בכמה שפחות סבון באזור הטוסיק, ואם כבר בוחרים בסבון, מומלץ לבחור בסבונים עדינים עם רמת ph מותאמת כגון אקסרה או שמן אמבט בלנאום. בנוסף כדאי לקצר את המקלחות כי מגע ממושך של העור עם מים עלול גם הוא לגרום לגירוי ולתפרחת חיתולים.
שלשולים
וירוסים שונים או בעיות עיכול יכולים לגרום לשלשולים תכופים שעלולים לגרות את עור התינוק ולגרום לתפרחת חיתולים. גם בקיעת שיניים יכולה לגרום לשלשולים ולכן בעת בקיעת שיניים יש סיכוי להתפתחות תפרחת חיתולים. כדי למנוע את המצב חשוב להשתמש במשחה שתשמש חיץ בין עור התינוק לבין החיתול כגון בייבי פסטה או אגיסטן בייבי. כמובן שכדאי לברר את סיבת השלשולים כדי שניתן יהיה לטפל בהם.
משטחים שמגרים את העור
ילדים מבוגרים יחסית, בני שנתיים, עדיין משתמשים בחיתול, אך בעת משחק בגן הילדים יושבים גם בתוך חול. כשהחול חודר לתוך החיתול ומתערבב עם ההפרשות והלחות בתוך החיתול, הוא עלול לגרום לתפרחת. חשוב לנקות את עורו של התינוק ולוודא שהוא אינו יושב ללא מכנסיים על משטחים שעלולים להיות פוטנציאליים לגירוי.
טיפול בתפרחת חיתולים
לצורך מניעת תפרחת חיתולים, ניתן להשתמש בתכשירים כגון בייבי פסטה, המשמשים ליצירת חיץ בין עור התינוק לבין ההפרשות, אך אינם מכילים נוגדי פטרת. כדי לטפל בתפרחת חיתולים יש להשתמש בתכשירים המכילים נוגדי פטרת יחד עם חומרים המהווים חיץ בין עור התינוק ובין הפרשותיו, כגון אגיסטן בייבי, אותו ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. יצירת החיץ מגנה על עור התינוק מפני הגורמים המגרים בהפרשות, ונוגדי הפטרת מונעים את התהליך הזיהומי הפטרתי. במקרים בהם תפרחת החיתולים עיקשת או אינה מגיבה לטיפול יש לפנות לבדיקת רופא. במצבים אלו הרופא לרוב רושם תכשיר משולב נוגד פטרת ונוגד דלקת (תכשיר סטרואידלי או קורטיזוני) לפרק זמן מוגבל כדי לסייע ברפוי הדלקת.
רוצה להשתתף בסקר האימהות הגדול, לראות מה יתר האימהות ענו על השאלות ולזכות בפרסים שווים? - לחצי לכאן