הכל על מסנני קרינה וילדים
השמש היא מקור החיים על פני כדור הארץ אבל מחייכת אלינו בידידות רק בציורי הילדים, במציאות היא תוקפת אותנו ללא רחם. חשוב לזכור כי קל יותר למנוע נזקי שמש מאשר לתקן אותם. להלן מילון מושגים בעזרתו תעברו את הקיץ בשלום עם דפוסי התנהגות נכונה ומניעת נזקי שמש.
מאת: ד"ר שמואל יורב מומחה למחלות עור ואסתטיקה יועץ למותג לה רוש פוזה.
השמש היא מקור החיים על פני כדור הארץ אבל מחייכת אלינו בידידות רק בציורי הילדים, במציאות היא תוקפת אותנו ללא רחם. חשוב לזכור כי קל יותר למנוע נזקי שמש מאשר לתקן אותם.
לאורך שנים מצביעים מחקרים על הנזקים הרבים שגורמת קרינת השמש,הן בתחום הזדקנות העור והן בהשריית נגעים טרום סרטניים וסרטני עור. מתברר כי בכל שנה מאובחנים כ-3 מליון מיקרים חדשים של סרטן העור ושיעור המלנומה(סרטן העור הקטלני) הוכפל פי 3 ב25 השנים האחרונות.
הקיץ בפתח וזה הזמן המושלם לרענון המידע בכל הקשור להגנה משמש בדגש על אוכלוסיית הילדים.
דר יורב ריכז עבורכם מילון מושגים בעזרתו תעברו את הקיץ בשלום עם דפוסי התנהגות נכונה ומניעת נזקי שמש.
מהי קרינת השמש המזיקה?
קרינת האולטרא סגול הינה קרינה אלקטרומגנטית עם מספר אורכי גל שונים. 2 אורכי גל מעניינים אותנו בהקשר לנזקי שמש: uva ,uvb
קרינת ה uva איננה נספגת באטמוספרה, חודרת אפילו דרך עננים וזכוכית, בעלת אנרגיה יחסית נמוכה אבל חדירות עמוקה לעור ואינה מורגשת. אחראית לשיזוף העור המיידי והמאוחר, גורמת נזקים בסיבי העור הקולגן והאלסטין ובכך גורמת להזדקנותו כגון: קמטים כתמים ועוד. לטווח הארוך תביא לשינויים טרום סרטניים וסרטני עור.
uvb קרינה עוצמתית יותר עם חדירות נמוכה אחראית עיקרית לכוויות השמש, אינה חודרת עננות וזכוכית אחראית העיקרית לפגיעה במערכת החיסון של העור, להזדקנותו וליצירת גידולי עור.
מהי הגנה נגד שמש?
הגנה כנגד קרינת השמש מבוססת על 2 יסודות עיקריים:
1. התנהגות נכונה וחינוך להימנעות מחשיפה לשמש.
2. מיגון ע"י קרם הגנה בעת החשיפה על בסיס קבוע.
מהו הבסיס לבחירת קרם הגנה?
קיימת המלצה ברורה לכל אדם,ילד כמבוגר למרוח מסנן קרינה שדרגתו איננה נופלת מדרגת spf 15 חשוב לוודא שעל המוצר מצוין דרגת הspf שהוא רחב טווח ומכסה את תחום הuva,uvb.
מהו spf?
sun protector factor מבטא בעצם כפולות של זמן. לשם הדגמה :אדם שהיה נכווה לאחר 10 דקות שהייה בשמש ללא הגנה כלל , עם מקדם הגנה בדרגה 15 יכווה רק לאחר 150 דקות.
כעקרון: בעלי עור בהיר רצוי שישתמשו במקדמי הגנה עם דרגת מיגון גבוהה יותר כגון 30,40 50.
לכהה עור קיים מיגון טבעי ביולוגי (הפיגמנט של העור) אך חייבים לציין שאינו מושלם וגם הם חייבים קרם הגנה כדי למנוע נזקי שמש מצטברים.
מה זה קרם הגנה?
קרמי הגנה מורכבים ממסנני קרינה כימיים ופיזיקלים.
פיזיקלים-הם אלה שגורמים להחזרת הקרינה
כימיים –לסינון ובליעה של הקרינה.
מה משמעות המושג עמידות במים water proof?
רשויות הבריאות בעולם אסרו על ציון יכולתו של קרם ההגנה להיות עמיד במים. לא הוכח שמקדם הגנה ממשיך יעילותו בחשיפה למים. לכן חשוב לחדש מיידית את מריחת קרם ההגנה ביציאה מהמים.
מה צריך לדעת לפני שקונים קרם הגנה?
חשוב לבחון את קרם ההגנה על פי מס אמות מידה:
1. מי עומד מאחורי המותג
2. איזה מחקר רפואי הושקע מבחינת האפקטיביות של הקרם והתאמתו למצב העור.
3. אינו גורם לגירויים ולאלרגיות.
4. אינו מכיל מרכיבים רעילים.
מתי כדאי למרוח קרם הגנה?
על מנת להגן על עורנו , חייבים להשתמש בקרם הגנה לאורך כל השנה, בדגש על תכשיר שיהיה רחב טווח, מגן כנגד uva ,uvb ׁ(יש לציין כי uva פוגע בעורנו כל השנה ובכל שעות היום).
מאיזה גיל כדאי להשתמש במסנני קרינה?
חשיפת ילדים לקרינת שמש גורמת נזקים מיידים משמעותיים ביותר (בעיקר כוויות שמש). והאפקט השלילי מצטבר לאורך שנים.
יש להימנע מחשיפת תינוקות עד גיל 6 חודשים לשמש. מגיל זה ואילך חייבים במריחת מסנן קרינה רחב טווח בכל אזורים החשופים תוך הקפדה על תכשיר מתאים.
מתי כדאי למרוח קרם הגנה?
יש למרוח קרם הגנה כ20-30 דקות לפני חשיפה לשמש, יש לחדשו כל שעתיים. מומלץ למרוח קרם הגנה פעמיים ברציפות על מנת ליצור שכבה עבה של המקדם.
תאריך תפוגה
בבחירת התכשיר יש לוודא רישום של תאריך תפוגה על אריזת התכשיר ,מעבר לתאריך אסור השימוש בו. תכשירים אלו מתקלקלים כדומה לתרופה. יש לאחסנם במקום מוצל וקריר על מנת לשמרם.
ומה עם חוסר ויטמין d?
אין צורך לשזף או לגרום לכווית העור על מנת לקבל הכמות הדרושה של ויטמין d . עוצמות השמש בישראל מספיקות לייצר את הכמות היומית הדרושה של ויטמין בחשיפה קצרה של מס דקות בלבד. רצוי לתקן רמות נמוכות של ויטמין d ע"י תוסף מזון מאשר חשיפה מסוכנת לשמש.
חינוך להימנעות והגנה משמש
בבסיס המניעה של נזקי שמש הוא החינוך להתנהגות נכונה ומריחה של קרם הגנה לפני כל יציאה מהבית.