האם לחשוף את התינוק שלנו למחשב בגיל צעיר?
הורים רבים שואלים את עצמם האם חשיפה למחשב מזיקה או מועילה. מצד אחד, כולנו יודעים שלצרכי עבודה ולימודים בעתיד, שליטה במחשב היא יתרון עצום, עד שכיום כמעט אי אפשר לעבוד בלי לשלוט בעכבר. מצד שני, האם נכון לחשוף את ילדינו לטכנולוגיה או אולי כדאי להמתין?
מאת: יעל סנדלר
הורים רבים שואלים את עצמם האם חשיפה למחשב מזיקה או מועילה. מצד אחד, כולנו יודעים שלצרכי עבודה ולימודים בעתיד, שליטה במחשב היא יתרון עצום, עד שכיום כמעט אי אפשר לעבוד בלי לשלוט בעכבר.
מצד שני, האם נכון לחשוף את ילדינו לטכנולוגיה או אולי כדאי להמתין?
מה כבר תינוק יכול לעשות כיום מול המחשב? יש תשובה ברורה. המחשב יכול לפתח את הדמיון ואת החשיבה, לחשוף את התינוק ואת הילד לכלים רבים של למידה, שבעבר היינו רק יכולים לחלום עליהם.
לפני שהתינוק, או ילדכם מתחיל לריב עם אחיו על מקומו וזכותו מול המחשב. כדאי שנקדיש לרגע תשומת לב, מה כדאי ולא כדאי לעשות מול המחשב, באיזו צורה, ולכמה זמן, ואיך עושים זאת.
השתמשו במחשב רגיל
אל תושיבו תינוק מול מחשב נייד, ובטח שאל תמקמו את המחשב הנייד על ברכיו של התינוק. הושיבו את התינוק או הילד מול מחשב רגיל, מחשב נייח. אין צורך לדאוג למחשב בחדר התינוק. המחשב המשפחתי הממוקם בסלון הוא נהדר גם עבור התינוק שלכם.
בחרו בכיסא מתאים
גבו של התינוק יישאר זקוף ועיניו יביטו אל המסך, לא מלמטה למעלה, ולא מהצד.
כיסא אוכל אגב, יכול לשמש אתכם נהדר לצורך זה.
בדקו ראיה. לפני תחילת משחק במחשב, כדאי לבדוק ראיה אצל התינוק שלכם.
בקרו בחנויות מחשבים ותבדקו אילו משחקים מותאמים לגיל התינוק שלכם.
הגיל קריטי למשחק
אל תקנו לתינוק משחק המתאים לילד הגדול מגילו, גם אם אתם בטוחים שילדיכם הוא גאון. משחק שאינו מותאם לגיל, עלול לתסכל את התינוק, ולחשוף אותו לחוויה שלילית.
אם בחרתם שלא לקנות משחק מיוחד לתינוק. חפשו באינטרנט, יש עשרות משחקים לימודיים, אשר רובם חופשיים, או לפחות חלקם חופשיים ואינם דורשים תשלום.
בדקו בכל משחק מהו הגיל המומלץ למשחק.
המלילו
(ספרו במילים), את פעולתכם. שתפו את הילד שלכם בתהליך שאתם עושים. החל מפתיחה המחשב, "תראה אני לוחצת על כפתור, והמחשב נפתח". ועד לסגירת המחשב: "עכשיו, צריך לעשות פעולה לפני שלוחצים על הכפתור, לסגירת המחשב".
זהירות - למדו את התינוק זהירות ליד המחשב: לא ניגשים יחפים למחשב, ולא שותים ליד המחשב. לא משחקים בחוטי המחשב. דאגו לאיסוף החוטים כך שלא יהוו סכנה לתינוק או לילד.
הנגשה
אם בחרתם משחק במקלדת רגילה, כדאי לבדוק מקלדות מותאמות לילדים. או לצבוע עבור התינוק את הלחצנים להקלדה בהם הוא ישחק בצבעי טושים פרמננט, שאינם יורדים במים.
עכבר – עד גיל שנתיים סביר להניח שהתינוק לא יתעניין בעכבר.
בייביסטר
מחשב אינו שמרטף.
אל תושיבו את התינוק לבד מול המחשב. גם באתרים שנראים לכם בטוחים, אתם עלולים לקבל הפתעות מאוד לא נעימות. עליהם יכולים להעיד הורים, שהושיבו את ילדיהם מול המסך לראות את דורה, והסרט התמים שנפתח נפלא כמה פעמים, הפך להיות דורה החרמנית באחת הלחיצות. בוודאי אילו לא תכנים שתרצו שהתינוק או הילד שלכם יהיו חשופים אליהם.
שבו עם ילדיכם ליד המחשב והפכו אותו לכלי לימודי, מהנה, אך מוגבל בזמן. רבע שעה - עשר דקות יספיקו בהחלט.
למשל, צפו בתמונות בגוגל של חיות, אמרו את שם החיה, והצליל שלה. למדו את ילדיכם צבעים בתכנת הצייר. תכנת הצייר נמצאת בעזרים, במחשב שלכם. בכל פעם חישפו את התינוק לצבע אחר. הסבירו לו שאתם מציירים עכשיו בלון אדום בצבע אדום. ואחר כך ציירו בלון כחול, תגידו לתינוק שאתם מציירים עכשיו בצבע כחול. למדו את הילד מעט צבעים, אבל תחזרו עליהם בכל פעם. תוכלו אחר כך להמשיך את הציור במחשב עם צבעי ידיים למשל. האסטניסטים שבינכם, יוכלו לתת לפעוט את צבעי הידיים באמבטיה עם דף, ולהושיט לו בכל פעם צבע אחר.
הנאה
חשוב מאוד שהמחשב יהווה רגע מהנה עבור הילד. אל תכנסו ללחץ שהילד ילמד. ואל תלחיצו את הילד. תנו לילד ליהנות מזמן נחמד שלכם ושלו. אפשרו לילדיכם לעשות מה שהוא יכול על פי גילו. עודדו אותו, וזכרו כל מה שהוא מתנסה בו הוא נהדר, הוא לא עושה את זה מושלם, אז מה?
מחשב הוא לא במקום
מחשב הוא לא במקום קשר עם ההורים.
מחשב הוא לא במקום קשר עם האחים.
מחשב הוא לא במקום משחק אמיתי.
מחשב עלול להיות מסוכן, אם הילד ימשוך את המסך, או יגע בחוטים, ולכן העבודה בסביבת המחשב דורשת השגחה צמודה.
למדו את הילדים מה אתם עושים בכל פעם. שוחחו עם הילדים על הפעולות שלכם. ספרו להם מה אתם רואים.
אל תעמיסו על הילדים עומס יתר. בחרו בכל פעם פעולה אחת אותה אתם רוצים לעשות, ובה תתמקדו.
חפשו משחקים מהנים לפעוטות. יש לא מעט כאלו במחשב.
תוכלו מדי פעם לשמוע סיפור מוקרא במחשב, או לראות סרטון קצר ביו טיוב, שיר ערש למשל.
בדור שלנו, בו המקלדת היא חלק מהחיים. כדאי שלילד תהייה חשיפה מהנה וחיובית מול המחשב, בתיווך מתאים, ובהגבלת זמן. חשוב שלא תרתעו מהמחשב, ולא תשדרו לילד רתיעה.
.