למה תינוק שנולד בניתוח קיסרי זקוק לטיפול שונה?
היום יש לא מעט מידע ומודעות למה זקוקה אישה אחרי לידה קיסרית. יש מאמרים ומחקרים ואתרים וקבוצות ופורומים... הפעם אני רוצה לספר לכן למה גם התינוק זקוק לטיפול שונה מתינוק שנולד בלידה רגילה.
מאת: שני יעקב, להתחיל מבראשית- ליווי התפתחותי לאימהות ותינוקות מתמחה בטיפול בתינוק לאחר לידה קיסרית
אקדים ואשתף שאת המאמר הבא אני כותבת כאמא לשני קיסרים וגם מניסיוני כמלווה התפתחותית לאימהות ותינוקות שרואה, נוגעת ומטפלת בתינוקות ברמה יומיומית בשנים האחרונות....
על פי הגישה ההוליסטית הכל קשור והכל בעל השפעה. ההריון, הלידה, הסביבה ההתפתחותית לאחר הלידה, ההורים כמובן ועוד הרבה מרכיבים מסביב.
אז מה ההבדל בעצם בין לידה רגילה ללידה קיסרית מבחינת החוויה עבור התינוק?
בפן הרגשי- לידה קיסרית היא ניתוח לכל דבר. אין אישה שלא זוכרת את הרגע בו היא מובלת על מיטה, שוכבת על הגב, מהר לכיוון חדר הניתוח.... התחושות שמלוות אותנו בזמן הזה, כשהפרוז'קטורים בתקרה רצים מעלינו, הן קשות ומבהילות. הנסיעה הזאת במסדרון הלא נגמר לעבר הלא נודע.... האם העובר בסדר? מתי אשמע אותו בוכה? האם אני אהיה בסדר? אנחנו בסטרס, אנחנו לא רגועות, אנחנו בלחץ (ובצדק!) וזה משפיע.... העובר ברחם הוא חלק מאיתנו. ביחד אנחנו שלם אחד.
- בפן הסביבתי- חדר ניתוח. כמות גדולה של אנשי צוות רפואי. תאורה חזקה ובוהקת. קור חודר עצמות. רעש. המולה. לכל אלה גם התינוק שלך יוצא....
- בפן התחושתי של התינוק- בלידה קיסרית התינוק נשלף החוצה בבת אחת ולא זוכה למעבר בתעלת הלידה. כלומר, הוא לא חווה את המגע העמוק הראשון בחייו שאמור לשרטט ולתחום את גבולות גופו. איפה הוא מתחיל ואיפה הוא נגמר. עד לפני כמה רגעים הוא צף ברחם אימו ובבת אחת הוא נשלף לאוויר העולם ללא הכנה....
- בפן הפיזי של התינוק- כל תינוק נולד וחווה בהלה בתקופה הראשונה של חייו. מרחם סגור, עוטף ומוגן שהעניק לו במשך 9 חודשים חוויות של מגע תנועה וקול הוא יוצא לעולם, ומוצא את עצמו מתמודד עם מגוון רחב של תחושות חדשות. תינוק שנולד בניתוח קיסרי חווה את אותה בהלה בכמה רמות יותר בגלל אופן היציאה מהרחם. השליפה המהירה שלו החוצה מגרה מאוד את רפלקס המורו** ויכולה אף להשפיע על טונוס השרירים *** של התינוק.
- ובפן האישי- בהמשך ישיר לפיסקה מעל, אמנם תינוק בלידה רגילה חווה אף הוא בהלה אבל הנחתו על אימו לאחר רגע הלידה עוזרת לשמור את הקסם ולהפוך את החוויה לחוויית בריאה מופלאה. הרי כל אמא זוכרת את הרגע הראשון שבו הניחו עליה את תינוקה.
מלבד אימהות שילדו בקיסרי.
אז לאלו קשיים בעצם אני יכולה לצפות מבחינת התינוק?
טיפים להתמודדות ראשונית:
- מנשא בד והרבה ממנו!
- עיסוי ומגע עמוק
- הרבה עור לעור- פשוט להוריד לשניכם חולצה ולשכב ביחד
- להכניס לאמבטיה עטוף בבד טטרה