מניקות, הימנעו משימוש במשככי כאבים המכילים קודאין
עד לא מזמן השימוש ברוב התרופות לשיכוך כאבים נחשב לבטוח במהלך הנקת התינוק אך לאחרונה עדכן ארגון המזון והתרופות האמריקאי את ההנחיות בנוגע לשימוש בתרופות לשיכוך כאבים המכילות קודאין, להלן מידע חשוב אודות השימוש בקודאין במהלך הנקה והעדכון אשר הוחל ביולי 2010.
מאת: דנה רותם
לצערן הרב של הנשים היולדות הכאבים עשויים להמשך גם לאחר הלידה, עקב השלכות הלידה ועקב תהליך התכווצות הרחם. רבות הנשים הנעזרות במשככי כאבים הניתנים לרכישה ללא מרשם רופא כגון אקמול, קודאברול, קודאקמול, קודיביס,רקוד, רוקסט, רוקל, נורופן פלוס, רוקסט פלוס, רוקל פלוס,על מנת להפחית את מידת הכאב.
עד לא מזמן השימוש בתרופות אלו נחשב לבטוח במהלך הנקת התינוק אך לאחרונה עדכן ארגון המזון והתרופות האמריקאי את ההנחיות בנוגע לשימוש בתרופות לשיכוך כאבים המכילות קודאין, להלן מידע חשוב אודות השימוש בקודאין במהלך הנקה והעדכון אשר הוחל ביולי 2010.
קודאין הינו רכיב המצוי במגוון רחב של משככי כאבים, השימוש ברכיב זה נחשב בטוח במשך שנים רבות לאוכלוסיה נרחבת. כאשר רכיב זה נכנס לגוף עליו להשתנות בתהליך המטבולי למורפיום על מנת להשפיע בשיכוך הכאב, מורפיום ידוע ביכולתו האפקטיבית בהקלה על כאבים אך יחד עם זאת עשוי להיות אחראי לתופעות לוואי נלוות בקרב חלק מהאוכלוסייה.
הקודאין משנה תצורתו למורפיום בסיוע של אנזים המצוי בכבד,אצל חלק מהאנשים אנזים זה מסוגל לבצע הסבה זו במהירות גבוהה ובשלמות לעומת אנשים אחרים. בקרב האנשים אשר אנזים גופן מפרק במהירות ובשלמות את הקודאין לא ניתן לחזות השפעות לוואי קיצוניות.
המידע החדש אשר עליו הכריז ארגון ה- fda לאחרונה הינו כי בקרב נשים מניקות ההמרה מקודאין למורפיום עשויה להיות מהירה ולגרום לרמות גבוהות מדי של מורפיום בדם ובחלב האם, מדובר בתופעת לוואי נדירה אך יש לקחת בחשבון כי היא קיימת.
לאחרונה ירחון רפואי פרסם מקרה בו תינוק יונק בן 13 יום אשר נפטר עקב רמות גבוהות מדי של מורפיום. האם המניקה של אותו תינוק נטלה כמות קודאין הקטנה מהכמות הסבירה ליטול בעת כאבים. מחקרי מעבדה הציגו רמות גבוהות של מורפיום בדם התינוק ובדיקות גנטיות של האם הראו כי האם משתייכת לאוכלוסיה בעלת האנזים אשר מפרק את הקודאין באופן מהיר ושלם.
אף על פי שמדובר בתופעות לוואי אשר אינן חלות על כל הנשים המניקות חשוב להיות מודעות לתופעת לוואי מסוכנת זו. לאחרונה ביקש ה-fda להוסיף הערת אזהרה לנשים מניקות ע"ג תווית התרופה. בנוסף הוציא הנחיות אזהרה לאנשי הרפואה אודות הסיכון המדובר. ומטיל עליהם אחריות של מעקב צמוד אחר נשים מניקות ותינוקות אשר צורכים קודאין ואם אם מניקה משתייכת לאוכלוסייה בעלת אנזים הפירוק המהיר על אנשי הרפואה להנחות על אי שימוש בתרופות המכילות קודאין ולמצוא פתרונות חלופיים.
סימני אזהרה למנת יתר של מורפיום בקרב תינוקות יונקים:
1. ישנוניות יתר (שינה רציפה מעבר לארבע שעות נחשבת לישנוניות יתר בקרב תינוקות יונקים).
2. קשיים בהנקה.
3. קשיים בנשימה.
4. חולשת התינוק.
היה וחלו סימנים אלו יש לפנות לרופא במהירות המרבית.
אימהות מניקות - יש לבדוק היטב את רכיבי התרופה טרם השימוש בה, ולהתייעץ עם רופא טרם שימוש בתרופה המכילה קודאין.
למקור המידע באתר ה- fda לחצו כאן
המאמר נערך באדיבות אתר דלתות כניסה ואתר lcd