הנקה וחלב אם מחקרים עדכניים 2009
מה מכיל חלב אם? מהם ההמלצות של אירגוני הבריאות בנושא הנקה? האם חלב האם באמת מספק לתינוק את כל מה שהוא צריך ? תשובות לשאלות ממחקרים עדכניים מ-2009.
מאת: אלה שניידר דיאטנית קלינית B.sc, מדריכת שחייה מוסמכת וינגייט.
2P סטודיו
הרכב חלב האם
חלב האם אינו אחיד כמו תרכובת מזון לתינוקות (תמ"ל) אלא משתנה במהלך שעות היממה וכן במשך תקופת ההנקה. חלב האם מתאפיין במספר סוגי חלב :
1. חלב הקולסטרום – חלב צהבהב המיוצר בימים הראשונים לאחר הלידה.
חלב הקולסטרום עשיר במיוחד ברכבי תזונה ונוגדנים והינו ההרכב המושלם לתינוק שזה עתה נולד.
לאחר הימים הראשונים בהם מיוצר הקולוסטרום מיוצר חלב אחר.
2. חלב foremilk - בתחילת ההנקה החלב הראשוני היוצא הינו חלב רזה ודל שומן המספק לתינוק את הנוזלים שהוא זקוק להם, חלב זה נקרא חלב foremilk .
3. חלב - hindmilk הינו החלב האחורי אשר עוקב לחלב foremilk, חלב זה עשיר בשומן וקלוריות.
מאחר וחלב ה hindmilk עשיר יותר חשוב לתת לתינוק לרוקן את השד לפני המעבר לשד השני על מנת לוודא כי התינוק קיבל את היתרונות של 2 סוגי החלב בשד.
למרות שתמ"ל מכיל את רכיבי התזונה ההכרחיים : כמו שומנים, חלבונים, פחמימות, ויטמיני ומינראלים, הוא אינו מכיל מרכיבי חיסון כגון siga, לאוקוציטים, אוליגוסכרידים, ליזוזים, לקטופרין, אינטרפירין גמה, נוקלאוטידים, ציטוקינים ועוד הקיימים בחלב האם.
חלק מהמרכיבים היחודים האלו מסייעים בהגנה פסיבית על מערכת העיכול.
רכיבים אלו מתמקמים בחלק העליון של הפה וכך מונעים הצמדות של מזהמים הגורמים למחלות בדרכי הנשימה ומערכת העיכול.
בנוסף למרכיבי מערכת החיסון, חלב האם מכיל גם חומצות שומן חיוניות, אנזימים, הורמונים, גורמי גדילה, פוליאמינים.
חומרים אלו אינם קיימים בתמ"ל ויתכן כי יש להם חלק בהשפעה החיובית של ההנקה על התינוק והאם המניקה.
תזונת האם המניקה
לתזונת האם ישנה השפעה מכרעת על הרכב החלב.
אמהות הנמצאות בתת תזונה או מבצעות דיאטה קיצונית יכולות לפגוע בכמות החלב שהן מייצרות לעומת אמהות שלא נמצאות במצב זה.
אמהות בתת תזונה או בדיאטה קיצונית מייצרות חלב אם אשר אינו שונה ברכיבי המקרונוטריאנטים, חלבון, שומן ופחמימות, מחלב האם של אמהות הניזונות מתפריט חופשי.
אם זאת החלב של אמהות אלו יכול להיות שונה בכמות הויטמינים a, d וויטמינים מסיסים במים, יוד והרכב חומצות השומן בחלב.
תינוקות לאמהות צמחוניות נמצאים בסיכון גבוהה יותר למחסור בויטמין b12 אשר יכול להוביל לאנמיה אופינית, לבעיות נוירולוגיות ואף עיכוב בהתפתחות, לכן מומלץ לאמהות צמחוניות לצרוך תוסף b12.
משך ההנקה
ארגון הבריאות העולמי(who) ומשרד הבריאות הישראל ממליצים על הנקה מלאה עד 6 חודשים.
מומלץ לחשוף את התינוק היונק למזונות משלימים בצורת נוזלים ומוצקים לא לפני השבוע ה 17 ולא מאוחר מהשבוע ה 26 .
בשבועות אילו יש להציע את המזונות כטעימות בלבד ( כפית עד 2 ליום ).
כמו כן ארגון הבריאות העולמי (who) ממליץ על המשך הנקה עד לפחות גיל שנתיים והאירגון האמריקאי לפדיאטריה ממליץ לפחות עד גיל שנה.
גדילת תינוקות הניזונים מחלב אם
נראה כי תינוקות יונקים אשר ינקו במשך תקופה ממושכת הראו עיכוב בגדילה בהשוואה לנתונים הסטטיסטים של ארגון הבריאות, נתונים אלו התבססו בעיקר על תינוקות הניזונים מתמ"ל.
מחקר משנת 1990 הראה כי אכן ישנו הבדל בצמיחה בין תינוקות הניזונים מתמ"ל לעומת תינוקות יונקים, בעיקר ביחס המשקל לגיל מ 3 חודשים עד 12 חודשים.
במחקר זה התינוקות היונקים הדביקו את הפער באופן חלקי עד גיל 24 חודשים.
בעקבות נתונים אלו ארגון הבריאות העולמי who פיתח עקומות גדילה חדשות, העקומות החדשות אשר פורסמו ב 2006 הותאמו לגדילת תינוקות יונקים.
העקומות החדשות החליפו את העקומות הישנות וזאת בכדי למנוע הנחות לא נכונות לגבי הגדילה הנדרשת לתינוקות יונקים אשר על פי העקומות הישנות הראו עיכוב בגדילה.
העקומות החדשות מקטינות את הסיכוי להערכה לא נכונה של תינוקות יונקים ובכך מקדמת את ההנקה ומקטינה את הצורך בשימוש בתוספים.
מספר מחקרים הראו קשר חיובי בין תינוקות הגדלים במהירות בחודשים הראשונים לחיים לבין הסיכון לחלות במחלות לא מדבקות (noncommunicable disease) במשך החיים.
לסיכום, היום ברור כי חלב האם הינו המזון הטוב ביותר לתינוק הנולד ולפעוט עד גיל שנתיים.
חלב האם מאפשר התפתחות וגדילה אופטימאליים של התינוק, מקנה לתינוק הגנה מפני מחלות זיהומיות ומקטין את הסיכון לחלות במחלות לא זיהומיות בהמשך החיים.
חלב אם הינו המזון היעודי לילודים, ולכן אנשי מפתח המטפלים בילדים ברחבי העולם משתמשים במושג "breast is the best" ( השד הינו הטוב ביותר ).