אופר...האם באמת זה קל יותר?
אתם כבר לא עומדים בנטל. 2 משרות מלאות 2 ומעלה ילדים, גנים, בתי ספר חוגים – מי לא מכיר את הסיפור?
לך תנהל חיים, שלא לדבר על לנשום אוויר אישי או זוגי מדי פעם? לצאת, להתאוור, לדבר...אופר נראית כמו הפתרון המושלם. ובכל זאת....
מאת: ריקי לוי דינר, מאמנת אישית וזוגית מנחת סדנאות לאחר לידה
חברה יקרה אמרה לי פעם, בשיחה על מיני נושאים הוריים, כי כמו כל דבר בחיים אנו למעשה עסוקים בקניות בסופר. בכל קנייה את מחליטה מה להכניס לעגלת הקניות שלך. מיני טובין. לא סתם היא בחרה במילה טובין- בעגלה הכל נראה נוצץ, מרשים – הכל טוב! כשאת מגיעה לקופה את מגלה שלכל טוב יש מחיר! לעיתים קצת יותר יקר מהמחיר שהיית מוכנה לשלם.
אהבתי את הדימוי הזה כה פשוט וכה נכון.
לעתים אנו מוכנים להחליף את הטוב הזה במשהו אחר אולי דומה, אולי קצת פחות טוב, אבל המחיר הוא מחיר ריאלי שאנו מוכנים או רוצים לעמוד בו.
לא סתם פתחתי בזאת את הכתבה, החיים עם אופר, מנהג שנפוץ יותר בחו"ל מאשר בארץ, מתאים בדיוק לדימוי הזה – כי מה טוב יותר ממישהי שתבשל, תנקה (אולי), תביא את הילדים מהמסגרות ותהיה זמינה כל אימת שנחפוץ? המונח "נתקעתי בעבודה" כבר לא יהיה רלוונטי ואושר לכל. אז אולי הנושא לא ממש פוליטקלי קורקט בימים אלו של מחאה חברתית, אבל יש ביננו הורים שהוצאות הטיפול בילדים (מטפלת לתינוק, צהרון לפעוט, מנקה, בייביסיטר....) מאמירות שחקים.
האומנם?
תתפלאו אבל המחירים שמשלמים אנשים עם אופר קבילים בשני הצדדים גם לאופר וגם למשפחה, לזוג.
בארץ התהיה אינה האם להביא אופר או לא, היות וכפי שנכתב כבר המנהג פחות נפוץ. אלו שכבר כן מביאים אופר לביתם ממלאים מוחם בעיקר בתהייה מרכזית אחת, האם להביא אופר זרה או שמא אופר ישראלית. לכל דבר, וכל מוצר הנכנס לעגלת הקניות הזו יש תג מחיר.
אם נעשה חישוב קצר – עוזרת בית פעם בשבוע לפי 40-50 שח לשעה למשך 6 שעות זה כבר 1200 שח בחודש. גנון – פעוטון לתינוק 2500-3000 שח לחודש, צהרון לילד הגדול 1000 שח לחודש שלא נדבר על בייביסיטר פה ושם כשרוצים לצאת. יוצא שלהחזיק אופר יכול להיות לעיתים חסכון כספי.
אז כיצד למלא את עגלת הסופר הזו בתג המחיר של האופר ועדיין לעמוד בתשלומים?
באופן כללי - הצד של המשפחה – דוחק או רווחה?
אתם כבר לא עומדים בנטל. 2 משרות מלאות 2 ומעלה ילדים, גנים, בתי ספר חוגים – מי לא מכיר את הסיפור?
לך תנהל חיים, שלא לדבר על לנשום אוויר אישי או זוגי מדי פעם? לצאת, להתאוור, לדבר...
אופר נראית כמו הפתרון המושלם. ובכל זאת....
מחיר הפרטיות
- אתם רוצים לריב? או לא רוצים אבל יוצא – לא נעים האופר תשמע. את רוצה לצאת מהמקלחת בתחתונים – לא נעים האופר תראה. את באטרף על הילדים והאופר נותנת לך את המבט שאומר שעוד שנייה היא מדווחת לרווחה...בקיצור כל פעולה, לפחות בתחושה נשפטת ונמדדת על ידי אדם זר שכרגע נמצא אתכם 24 שעות ביממה.
- אדם זר, אמרנו? לעיתים לאותו אדם שנשמע נהדר בטלפון יש מיני הרגלי חיים שלכם זרים או לא יאותים שייעשו אל מול הילדים. מה עושים? מצד אחד זהו עסק לכל דבר- ניתן לפטר, מצד שני הילדים כבר נקשרו ואתם עומדים בתווך.
- אמינות – האם באמת תוכלו להאמין ב- 100 האחוזים ולא אלפית האחוז פחות לאותו אדם?
פתרונות –
- הרבה משפחות מחזיקות יחידת דיור נפרדת לאופר, על מנת להעזר בה כשצריך אך להמנע מעודף אינטימיות ולשמר את הפרטיות האישית והמשפחתית. למולם הרבה משפחות רואות באופר בת משפחה ואינם מרגישים את הפגיעה בפרטיות.
- הכי טוב לקבוע כללי יסוד לשני הצדדים שיקלו על ההתנהלות במתחם הביתי המשותף וימנעו מבוכות לשניכם.
- זכרו כי גם לה לא קל וגם ממנה נלקחה הפרטיות, לא רק זאת אלא שהיא לבד מולכם. פתיחות ושיחות טובות עוזרות תמיד במצבים אלו. שקיפות!
- אם אתם חוששים לאמינות ואופן הטיפול בילדים תמיד אפשר לשים בבית מצלמות.
-
do you speak hebrew?
כפי שנכתב בתחילת הכתבה, ההתלבטות העיקרית של זוגות ישראלים המכניסים אופר לביתם נוגעת לשאלה האם להביא אופר ישראלית או אופר זרה. השיקול העיקרי הנידון בעת הכרעת הכף, הינו לרוב השיקול הכלכלי.
מחד נראית אופר ישראלית כאופציה הטובה ביותר. תמיד זמינה, עוזרת, ואם כבר לשלם למישהי אז ברור שלישראלית - להרגיש בבית. היתרונות ברורים העזרה ערכה לא יסולא בפז, עם זאת המציאות מגלה את תגי המחיר-
מטפלת ישראלית עולה בין 4000-5000 ש"ח, תלוי באזור המגורים. עובדת סה"כ 8 שעות ולרוב אינה כוללת עבודות של משק בית.
עתה נחשו כמה עולה אופר צמודה?
אופריות ישראליות אין הרבה בנמצא היות ובחורות ישראליות צעירות לאחר צבא הבוחרות בעיסוק זה, יעדיפו לעשות זאת בחו"ל- גם טיול גם עבודה.
בארץ – אופר זרה עולה בין 1000-1200 $. מצד שני נמצאת שם כל היום, ומעבר לטיפול בילדים עוסקת בעבודות משק הבית – כמובן כפי שהוסכם מראש.
אופר ישראלית עולה יותר (ולא בהכרח עושה יותר...לפעמים אפילו להיפך) אבל כפי שכבר כתבנו יש משהו בחיבור הישראלי שנותן לנו לישון בשקט יותר. אופר ישראלית תוכל לעזור בהסעות לבתי ספר, גנים, חוגים במידה ויש לה רישיון נהיגה מה שנדיר יותר אצל אופר זרה.
ישנן משפחות הבוחרות לשלם יותר היות וחשוב להן העניין השורשי, העברית הצחה וכל המתחבר לישראליות, אין ספק כי גם אופר זרה הדוברת את השפה לא בהכרח, תדע את השפה על בוריה.
כך או כך צריך לזכור שכשהאופר תעזוב הילדים יחוו פרידה, זה בסדר זהו חלק מתהליך והתבגרות החיים.
מי יגדל את הילדים שלי??
נקודה נוספת עליה יש לתת את הדעת היא מה הגבולות? עד כמה לתת לאופר את התפקידים שלי כאמא?
אמנם זה יכול מאוד לעזור שהאופר תקום בלילה לתינוק אבל האם בשביל זה הבאתם תינוק לעולם? כדי שהאופר היא זו שתקום, תאכיל ותנחם אותו כשבוכה בלילה?
רשימת מכולת עליה יש לתת את הדעת:
- מי יקום אל התינוק בלילה?
- מי יעשה אמבטיה לתינוק?
- מי ישכיב את התינוק לישון?
- מי יאכיל את התינוק בארוחות כאשר אמא או אבא נמצאים בבית?
- מי ישחק עם התינוק כאשר אמא או אבא בבית?
- מי יצא עם התינוק לגן השעשועים אחה"צ?
מאוד קל להישחף לעצלנות כאשר יש מישהי שיכולה לבצע את הדברים שלא מתחשק לכם לעשות באותו רגע.
יש לקחת בחשבון שככל שהאופר תמלא יותר תפקידים כאמא – התינוק יהיה קשור אליה יותר ועלול להווצר מצב שיעדיף אותה על פני אחד ההורים. כמו כן, בעת הפרידה יהיה קשה לו מאוד להיפרד מה שיכול לצור מצב שההורים לא מעוניינים עוד בשירותיה ועם זאת חושבים על התינוק שיתקשה להיפרד.
סיכום אופטימי
לאור כל הנ"ל הייתי ממליצה, הן לאופר והן למשפחה המעסיקה, לדבר על הכל ולזכור כי לצד החיוכים וקירוב הלבבות שקורה במהלך העבודה, אין זה דבר פשוט ולו מתוקף היותו לא טבעי. שוחחו על כך ושמרו על ערוץ תקשורת פתוח.
כך או כך להורים זכרו כי הקו המנחה הוא טובת הילדים!
בהצלחה.