פקקים טבעיים – על עצירות אצל תינוקות ופעוטות
עצירות הינו מונח המתאר תנועה איטית מהרגיל של מזון במעיים, עד כדי יצירת 'פקק תנועה'. איך נתמודד עם הבעיה אצל תינוקות ופעוטות?
מאת: ריקי לוי דינר, מאמנת אישית וזוגית מנחת סדנאות לאחר לידה
מי מאיתנו לא נתקל בזה? הבטן תפוחה, אחורינו דואבים וממש ממש לא נעים לדבר על זה- עצירות. היום בכל זאת נדבר על זה – כי כשזה קורה לילדים שלנו זה כבר ממש ממש קשה, גם להם וגם לנו.
על לילות בלי שינה בעיניים בגלל כאבים גדולים במעיים...
אבל תחילה – קצת סדר בעניין -
מה זו עצירות?
עצירות הינו מונח המתאר תנועה איטית מהרגיל של מזון במעיים, עד כדי יצירת 'פקק תנועה', לא בכדי הגיע המונח מתחום התנועה לתיאור המצב הפיסיולוגי. התנועה נעצרת! המזון הלא מעוכל נתקע ויוצא לעיתים רחוקות עד רחוקות עד מאוד.
תוצריו הנלווים של אותו פקק תנועה באים לידי ביטוי בכאבי בטן עזים ונפיחות בטנית (לא אצל כולם).
עם זאת העצירות אינה נמדדת רק בנפיחות הבטנית והמדד הפיסיולוגי דן גם בסוגייה של מספר היציאות ומרקמם (אכן אכן...).
עצירה תרבותית והסיבות לעצירות אצל תינוקות
לפי הרפואה המערבית 'יציאה' נורמלית מתייחסת לתדירות של פעם ביום ומרקם שאינו גושי מדי ואינו רך מדי. נורמלי. אצל תינוקות המרקם והצבע משתנים לאור ההתפתחות הפיסיולוגית והגיל. מדובר במספר יציאות ביום המשנות צבען לאור התקדמות באכילת מזונות מוצקים יותר.
כך לדוגמא לאחר הלידה צבעו של הקקי שחור זהו המקוניום שהופך אותו לכזה. לאט לאט יהפוך הקקי לצבע חרדלי יותר. תינוק יונק יכול לעשות את צרכיו אף לאחר כל הנקה לעומת תינוק שאוכל תמ"ל שממוצע יציאותיו היומי יכול להסתכם אף בין 2-3 פעמים ביום. חשוב לזכור כי מעבר מהנקה לתמ"ל משנה אף הוא את מרקם הצואה, ותדירות היציאות.
החשוב ביותר הוא להכיר את איפיוניי היציאות של ילדך על מנת להבין מתי מדובר אצלו במצב חריג, ומתי מדובר באתנחתא קלה שלא אמורה להדאיג.
בקרב פעוטות הסיבות לעצירות יכולות להיות קשורות אף למזון המוצק שהם אוכלים כגון בננות, אורז וכיו"ב.
איך שלא נסתכל על זה כאשר המצב מגיע הוא אינו נעים – הילד מתפתל מכאב, אינו יודע להסביר את כאבו ו/או להבין את מצבו ואנו עומדים חסרי אונים נוכח ייאושו. חשוב תמיד להירגע ולזכור כי המצב עובר, עם זאת יש לשים לב לסימנים מדאיגים נוספים כגון עלייה בחום, ירידה בתאבון, הקאות, בטן תפוחה ונוקשה וכיו"ב.
השאלה היא האם ניתן לעשות משהו טיפולי/מניעתי טרם יצירת מצבים אלו?
טיפול ומניעה
קודם כל בואו לא נשלה את עצמנו- הטיפול אינו כבמטה קסם, אין קוסמים בשערי ביתנו והמצב לא ייפתר בלא פעולה. יש לנקוט בפעולה יש לעשות מעשה. אז מה לעשות? מגוון עצות שימושיות, ממגוון אג'נדות רפואיות ורוחניות. לשימושכם-
-
סיבים – בוודאי כבר שמעתם כי סיבים תזונתיים מסייעים לפירוק של המזון ומכאן ליציאות קלות יותר. אותו הדבר לגבי שומן, כמו כל מערכת גם מערכת המעיים שלנו זקוקה לשימון על מנת שיעברו בה התוצרים בנקל. שיטה זו טובה כמובן לפעוטות המכניסים אל מערכת העיכול דבר נוסף מעבר לחלב אם ו/או תמ"לים למיניהם. דייסת קוואר מסייעת רבות לעניין, וסיבים נוספים – על כך בהמשך.
- שתייה מרובה מסייעת לשימון המערכת ובכלל טובה כטיפ לחיים –אז למה לא?
- עיסוי – קיימים מספר סוגי עיסויים אשר עשויים לסייע למצב –
- בתנועה סיבובית כנגד כיוון השעון יש לעסות את אזור הפופיק – מעליו ועד לנקודה התחתונה של החיבור למפשעה (ניתן לתאר את התנועה ככתיבה של האות ר' על האזור)
- עיסוי של שקע כף הרגל (מיד מתחת אזור הכרית התחתונה).
- קירוב הרגליים אל הבטן וסיבובם עליה, שוב בתנועת ר'.
- עיסוי רקטאלי – יש המאמינים כי גירוי עדין של פי הטבעת יעזור לשחרור הפקק – בדרך כלל מספרת האגדה על דגדוג פי הטבעת עם עלה פטרוזיליה. שאלת השאלות היא האם מחוייב מן המציאות כי יהא זה עלה פטרוזיליה ולא נענע או כוסברה למשל. לצערי גם לאחר שלושה ילדים ואלפי עיסויים אין לי תשובה לכך. הבעייתיות עם שיטה זו נוגעת להרגל והלתמכרות התינוק לעיסוי מסוג זה – לנעימות של הדגדוג ולציפיה הגופנית כמו גם הרגשית לדגדוג זה על מנת לייצר יציאה.
- מזון מעודד פעילות מעיים – סלק, קוואקר, זרעי פשתן מושרים במים. כמובן שיש להתייעץ עם רופא בעניין המזון לתינוק מה מאושר ומאיזה גיל (חשוב מאוד לקחת בחשבון רגישויות משפחתיות שאולי עוד לא התגלו בילד, ויתרה מכך רגישויות שכבר ידועות למי ממרכיבי המזון ולציין זאת בכל פעם שאתם מסתייעים בעצת מומחה).
- מיצים ומאכלים למיניהם –
- עגבניה עם שמן זית (לא הרבה) להשתדל לא להמליח יותר מדי היות ומלח סופח אליו את המיצים ויוצר פקקים בעצמו)
- כפית שקדיה ומיץ מחצי תפוז
- דלעת – אפילו כפית מסייעת רבות בהחלקת המערכת ויצירת שומניות בה.
- כפית שמן זית בתוספת לבקבקוק התמ"ל (כנ"ל לגבי חמאה מומסת וכיו"ב המטרה היא לשמן את המערכת).
- תמר/שזיף מיובש לדייסה.
כמו כן כמובן שיש תרופות סבתא לרוב בנושא , החשוב הוא שכל אחד יבחר את הטיפול המתאים לו ובמידה והנושא לא נפתר כמובן שיש לגשת לרופא לברר אם לא מדובר במשהו שהוא מעבר לפקקי תנועה רגילים.
שתהיה תנועה קלה וכביש פתוח .