הטיפים שיסייעו להתמודדות עם קשיי העיכול בחודשים הראשונים של תינוקכם
בעיות עיכול בקרב תינוקות, הן אחת הבעיות הנפוצות ביותר, כאשר הקשיים הנלווים הם: גזים, שלשול ועצירות. מה התסמינים שחשוב לשים לב על מנת לזהות בעיות בעיכול, מצבי אי נוחות, גזים וטיפים שיוכלו לסייע לתינוקך.
מאת: רונית דוייב, מנהלת מדעית אבוט, יצרנית סימילאק
תינוק נולד עם מערכת עיכול שאינה בשלה דיה ולכן כ-66% מהתינוקות סובלים מבעיות עיכול במהלך השנה הראשונה. מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין, שחולפת בדרך כלל לקראת גיל שלושה- ארבעה חודשים, והידיעה הזו כבר יכולה להרגיע מעט את ההורים.
רונית דוייב, מנהלת מדעית סימילאק גולד קומפורט, מסבירה: קשיי עיכול, מצבי אי נוחות וגזים אצל תינוקות שנולדים מאוד נפוצים וטבעיים בחודשים הראשונים של חייהם, שכן מערכת העיכול שלהם עדיין רגישה מאחר והיא נמצאת במצב של התפתחות. על פי נתונים, 2 מתוך 3 תינוקות יסבול מבעיות במערכת העיכול במהלך שלושת-ארבעת החודשים הראשונים לחייו, כאשר הדבר ילווה לרוב בכאבי בטן ובכי.
אלו הסימנים שתוכלו לזהות האם תינוקכם סובל מבעיות עיכול:
- קוליק- תופעה מוכרת בקרב תינוקות החל מגיל שבועיים-שלושה. מתאפיינת בכאבי בטן עוויתיים חוזרים ונשנים, חוסר נוחות ובכי ממושך. גורמי האבחון של התופעה הם הופעה פתאומית של בכי בלתי מוסבר, עוצמת הבכי ומשכו. תינוק הבוכה מעל שעתיים-שלוש ברציפות ולא ניתן להרגיע אותו, ייתכן שסובל מקוליק. התופעה נעלמת כליל לרוב עד גיל 4 חודשים.
- עצירות – עצירות מוגדרת כעיכוב או קושי במתן צואה שקיימים שבועיים או יותר. סימנים לעצירות: חוסר מתן יציאות למעלה מ-5 ימים, אי שקט, מאמץ וסימני אי-נוחות בזמן פעילות מעיים. לעתים נוצרת נפיחות והתינוק סובל מגזים ומכאבים.
- תנועת מעיים – תנועות המעיים והיציאות אצל תינוקות משתנות מפעם לפעם בצבען, באחידותן ובתדירותן. יציאות של תינוקות הניזונים מחלב אם הן רכות ונוזליות, יציאות של תינוקות הניזונים מתמ"ל הן רכות עד מוצקות. במידה ומתחולל שינוי במספר היציאות, או שהן הופכות מימיות, דמיות, קשות מאוד או מלוות בכאב, מומלץ להתייעץ עם רופא.
- פליטות – תינוקות רבים פולטים לאחר ההאכלה בשנה הראשונה. זוהי עלייה של תוכן הקיבה לוושט, תופעה נורמלית המתרחשת מספר פעמים ביום. רוב התינוקות מפסיקים לפלוט סביב גיל 9 חודשים, לעיתים המצב ממשיך עד שהתינוק מתחיל ללכת, ואף מעבר לכך.
- אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) – לעיתים תינוקות שניזונים מתמ"ל על בסיס חלב פרה, המכילה לקטוז, עלולים לפתח בעיות בעיכול הלקטוז, שיבואו לידי ביטוי בשלשול, נפיחות, גזים וכאבי בטן. במקרה שכזה ניתן, לאחר התייעצות עם רופא, להעביר את התינוק לתמ"ל חלבי דל בלקטוז.
איך ניתן למנוע בעיות בעיכול:
- תדאגו לאווירה נעימה ונינוחה בזמן האכלה
- תהיו קשובים לדרישות תינוקכם, שימו לב לסימני הרעב והשובע שהוא מאותת, ובכך להימנע מהאכלת יתר:
-
סימני רעב- מכניס ידיים לפה או מניע את ראשו בחיפוש אחר מקור מזון, בכי של תינוק הוא סימן מאוחר של רעב.
- סימני שובע - יש להאכיל את התינוק עד לסימני השובע המתבטאים בדר"כ בהירדמות, הוצאת הבקבוק מהפה, דחיפה של מקור ההזנה וסיבוב הראש.
- הקפידי על הוצאת אויר (גרעפס) מעת לעת
- בהאכלה מבקבוק – יש להימנע מבליעת אוויר במהלך האכלה, על ידי שמירה על מצב שתמיד יהיה תמ"ל בפטמת הבקבוק באזור הפתח ממנו ניזון התינוק.
- תזונת התינוק- חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק והמותאם לו ביותר. גם אם התינוק סובל מבעיות עיכול יש להמשיך בהנקה ולסייע בעזרת טיפים התנהגותיים. במידה והתינוק ניזון מתמ"ל, עבורם קיימת קטגוריית הקומפורט המסייעת לעיכול קל. בקטגוריה זו בדרך כלל המוצרים מכילים הרכב הקל יותר לעיכול התינוק כמו:
- חלבונים- פעמים רבות נמצא בקטגוריה זו מוצר המכיל חלבון מפורק חלקית, ובכך מקל על עיכול התינוק.
- פחמימות- דל בלקטוז – לעיתים בחודשים הראשונים עיכול הלקטוז קשה יותר לתינוקות ולכן במידה והם ניזונים מתמ"ל כדאי לבחור בתמ"ל דל בלקטוז המסייעת לבעיות עיכול
מהו רכיב ה HMO וכיצד הוא קשור למערכת העיכול?
70% ממערכת החיסון של התינוק נמצאת לאורך מערכת העיכול. במהלך השנה הראשונה גם ההגנה החיסונית של התינוק מתפתחת לכן ישנה חשיבות גם לרכיבים המסייעים להגנה החיסונית כדוגמת רכיב ה- HMO. ה HMO מסוג 2’FL הוא רכיב הקיים בחלב אם ונמצא כי תומך בהתפתחות ההגנה החיסונית של התינוק.
טיפים להרגעת התינוק הסובל מבעיות עיכול:
- השכיבי את התינוק כשבטנו מונחת על ברך המטפל בו ולעסות את החלק התחתון של הגב.
- הכניסי לאמבטיה חמה ונעימה
- מומלץ נדנוד קל תוך ישיבה עם התינוק בכיסא נדנדה
- הרגעת התינוק ומניעת גירויים סביבתיים בחדר
- החזקת התינוק בתנוחת "נמר על העץ"- הנחת בטן התינוק לאורך הזרוע, 2 רגליו משני צדי הזרוע, תוך אחיזת ראש התינוק בכפות הידיים קרוב לגופינו.
אפשר לומר שבעיות העיכול השונות הן תופעה רווחת בקרב תינוקות בעיקר במהלך החודשים הראשונים ועד גיל שנה . במצב בו נתקלים בבעיות עיכול ניתן לסייע לבעיות הן התנהגותית והן על ידי תזונה מותאמת. הדבר המרגיע בכל הנושא הזה שהן בדרך כלל תופעות החולפות ככל שהתינוק גדל.
לתשומת לב, חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק.