ברית מילה בשנות האלפיים
ברית המילה הינה אחת הפעולות הכירורגיות העתיקות ביותר בעולם. ההוריה לביצוע ברית בדת היהודית מעוגנת במקורות והולכת כחוט השני לאורך אלפי שנים עד עצם ימינו אלה.
מאת: ד"ר דניאל שינהר M.D מומחה להומיאופתיה מודרנית מרפאת רפואות-מדיטף, רמת אביב ג'.
2P סטודיו
גם בדתות אחרות , בעיקר באיסלאם , מקובל לבצע ברית מילה , אם כי שם הברית מבוצעת בגיל מאוחר יותר. נוצרים רבים גם כן עוברים ברית עקב בעיות בריאותיות ומטעמי אסטטיקה.
בשנים האחרונות רבו הדיונים מסביב לביצוע הברית ויש לא מעט הורים שאינם חפצים למול את בניהם , כיון שהברית נראית להם פעולה ברברית ומכאיבה ועלולה לגרום לטראומה לתינוק. בנוסף יש לא מעט הסוברים שיש פגיעה בהנאה בזמן קיום יחסי מין בעתיד.
באופן עקרוני יש שתי צורות עיקריות לביצוע ברית: ברית מסורתית קלאסית, וברית רפואית ( שגם היא הלכתית לפי כל כללי הטקס הדתי ).
הברית המסורתית
נערכת ע"י מוהל, שהוסמך ע"י משרד הדתות ומשרד הבריאות. הברית נערכת לרוב באולם או בבית התינוק, ולרוב האלחוש שהתינוק זוכה לקבל מסתכם במציצת מעט יין ולפעמים מריחת משחה להרדמה מקומית. אין הזרקה של חומר הרדמה מקומי כיון שהמוהל אינו מוסמך לבצע הזרקות. למותר לציין שהתינוק מרגיש את הברית ועובר חוויה לא קלה, קל וחומר ההורים שלו ובעיקר האם.
בכל מקרה של סיבוך, הילד מופנה בבהילות לבית חולים כדי להתמודד עם הבעיה שנוצרה ולאחרונה אנו עדים בכלי התקשורת לעדויות רבות על נזקים שנגרמו בזמן ביצוע ברית ע"י מוהלים.
למען הסר ספק, ישנם מוהלים שעושים מלאכתם נאמנה ובעלי ניסיון עצום ומאחוריהם הורים מרוצים, אך קיימים מוהלים שגורמים לעיתים לנזקים קשים ובלתי הפיכים.
הברית הרפואית
מבוצעת ע"י רופא שהוסמך לבצע בריתות. הברית מבוצעת במרפאה של הרופא, בבית התינוק ולפעמים גם באולם לפי בקשת המשפחה והסכמה של הרופא ( לא כולם מוכנים לביצוע מופע גדול ).
הברית עצמה נעשית באותה שיטה כפי שעושה המוהל, אבל ההבדל הגדול הוא באלחוש.
לרוב התינוק מקבל הכנה בבית לפני הברית במריחת משחה להרדמה מקומית ע"י ההורים ומקבל נר אקמול. בסמוך לביצוע הברית הרופא מזריק לאיבר המורדם ( ע"י המשחה ) חומר להרדמה מקומית- כך שעצם ההזרקה אינו כואב, והברית עצמה אינה מורגשת כלל ע"י התינוק.
בהמשך, הברית מבוצעת תחת הקפדה מחמירה על תנאים סטריליים ותוך הקפדה במניעת סבוכים או פגיעה באיבר המין.
הרופא המבצע יכול לעשות את הטקס הדתי המלא ,ואין הוא צריך להיות אדם דתי כדי שהברית תהיה כשרה למהדרין ( לפי חוקי הדת כל יהודי יכול לבצע ברית , ואף נאמר שכל אב צריך למול את ילדיו ).
במידה ומופיע סיבוך כמו דימום הרי הרופא יכול לפתור את הבעיה במקום ע"י ביצוע מספר תפרים באזור הדימום ( יש לזכור שהאיבר מורדם והתינוק אינו חש כל כאב).
הפרט החשוב ביותר , שהתינוק עובר את הברית בצורה קלה ,ללא כאבים או בכי, ובכך נחסכת ממנו טראומה מיותרת.
פועל יוצא , שגם להורים הברית קלה יותר, ויש את ההרגשה שאנו עושים את המרב כדי למנוע מילדינו סבל מיותר .
אנו עדים לכך שבשנים האחרונות ההגמוניה לביצוע בריתות עוברת מהמוהלים לידי רופאים , ולא בכדי. יותר ויותר הורים המעוניינים לחסוך מבניהם סבל מיותר פונים לבריתות הרפואיות.