תחלופת שיניים וטיפים לעזרה ראשונה בפגיעות שיניים
מה עושים כשהשיניים החלביות נושרות לילדים, או במקרה שהילד קיבל מכה או נחבל בשיניו הקבועות בביה"ס או בגן? טיפים ועצות לעזרה ראשונה במקרה של בעיות בשיניים בקרב ילדים ותינוקות .
מאת: ד"ר רולי ברקוביץ, מומחית לרפואת שיניים לילדים ,רשת מרפאות השיניים כללית סמייל
שיני החלב משרתות את הילד בשני אופנים. כאשר רק הן מצויות בפה הן אלה המאפשרות תפקוד, בנוסף הן שומרות מקום לשיניים הקבועות שאמורות להחליפן.
מדוע חשוב לשמור על השיניים הנשירות? השיניים מאפשרות אכילה ( שלב ראשון בעיכול האוכל), תורמות למראה (חיוך, דימוי עצמי), מאפשרות דיבור ברור. חשוב להימנע מריח רע מהפה, למנוע עששת, מחלות חניכיים ומחלות זיהומיות בחלל הפה.
שיני החלב והשיניים הקבועות מצויות בסמיכות זו לזו בלסת. עששת בשן נשירה עלולה להתפתח ובלי טיפול עשויה לגרום לנזקים בשיניים הקבועות, הנמצאות בלסת בין שורשי השיניים הנשירות. ההמלצה היא לטפל בשן הנשירה ולשמור עליה בפה שכן הזנחה או עקירה של שן כזו עלולה לגרור איבוד מקום ובעיה בשמירת הרווחים המתאימים לשיניים הקבועות. נוסף על כך, שן שהושארה עם עששת גורמת לעליה בכמות החיידקים המזיקים בפה, דבר העשוי לגרום להדבקת שיניים נוספות.
חשוב להורים להכיר את ציוני הדרך העיקריים בהתפתחות שיני ילדיהם. התפתחות נבטי השיניים הנשירות מתחילה בזמן ההריון. סיבוכים במהלך ההריון עלולים להשפיע על התפתחות השיניים ויש לקחת זאת בחשבון בהמשך. ההמלצה היא לבחון את פיות הילדים החל מגיל שנה, אחת לחצי שנה. איתור מוקדם, במידה וקיימת בעיה, יסייע רבות בהענקת הטיפול הנכון, בזמן המתאים.
- גיל 6 חודשים הינו הגיל הממוצע בו בוקעת השן הראשונה. בדרך כלל שן חותכת תחתונה.
- עד גיל 3 : כל השיניים הנשירות ("חלביות") צריכות להימצא בפה, 20 במספר, 10 בכל לסת.
- גיל 6 הינו הגיל הממוצע בו בוקעת הטוחנת הקבועה הראשונה. מספר השיניים גדל מ-20 ל- 24.
- בסמוך לכך מתחילה נשירת השיניים והחלפת הנשירות בקבועות בערך עד גיל 13: תהליכי נשירה ובקיעה של שיניים. בסופו של דבר תתחלפנה כל השיניים הנשירות בקבועות.
- בתקופה זו מתרחשת גם בקיעת הטוחנות הקבועות השניות ומספר השיניים בפה גדל מ- 24 ל- 28.
טיפים להורים- מה עושים כשהשן החלבית נושרת?
כאשר השן כבר ניידת, כנראה שהגיע זמנה ובקרוב היא תתחלף בשן קבועה. אם השן החלבית נשרה בגלל מכה/חבלה, הגיעו לרופא לבדיקה. הרופא יאבחן האם נגרם נזק נסתר כלשהו וינחה אתכם בהתאם.
מה עושים במקרה של שן קבועה שעוברת שירוש ( יוצאת ממקומה ) כתוצאה מחבלה?
במידה ושן קבועה נשרה לאחר מכה/חבלה, כדאי לשים את השן בכוס עם חלב קר, ולגשת מיידית לרופא השיניים! בטווח של 30-40 דקות, רופא שיניים עדיין יכול להחזיר את השן למקום ובדר"כ בהצלחה. אם אין כל סיכוי להגיע לרופא שיניים בזמן זה, אפשר לנסות לשטוף אותה במים (ולא לשפשף עם מטלית או ספוג!) ולהחזירה בעדינות למקומה, ללא הפעלת לחץ או כוח!
מה עושים במקרה של חבלה או פגיעה בשיניים?
כל חבלה דורשת בדיקה, צילום, וטיפול או מעקב אצל רופא שיניים לילדים. במקרים של שברים בשיניים או בלסת, או שיניים ששינו את מקומם כתוצאה מחבלה ( כניסה פנימה אל תוך הלסת, הטייה החוצה או הצידה), או ניידות מוגברת של השיניים עם דימום באזור החניכיים, יש לפנות לרופא השיניים בהקדם לבדיקה.
טיפים לעזרה ראשונה כשיש כאב, הנובע מהתפתחות שיניים חלביות אצל תינוקות
- אפשר לשכך בשתיית תה, עשוי גרגירי קמומיל הומאופטי מומסים במים רתוחים (ללא סוכר!).
- אפשר לעסות בעדינות את חניכי התינוק עם שמן זית.
- ישנן משחות מיוחדות לתינוקות המאלחשות מעט את החניכיים המגורות.
- אפשר לתת לתינוק נשכן שיכניס לפיו. יש נשכנים/מוצצים מיוחדים שניתן לקרר במקרר.