כל מה שצריך לדעת על העששת שמתפתחת אצל תינוקות
עששת בחניכיים ובשיניים נפוצה כבר בגיל שנתיים, עם בקיעת השיניים הראשונות. השם הנפוץ שניתן לה על ידי רופאי השיניים הוא "עששת הבקבוק". כיצד מטפלים בה ומונעים את נזקיה?
מאת ד"ר א. שרקייה, רופא שיניים והבעלים של מרפאת השיניים נביה דנט ממודיעין, הכוללת מוקד חירום הפועל 24 שעות ביממה
הורים רבים סבורים כי השמירה על היגיינת השיניים אצל ילדיהם צריכה להתחיל מגיל שש ומעלה, כאשר הנזקים של אכילת ממתקים וחטיפים כבר ניכרת לעין, אבל זו טעות פטאלית. רופאי שיניים רבים, וביניהם גם אני, פוגשים הורים רבים שמתפלאים כיצד בשיניים של ילדיהם יש הרבה חורים כבר בגיל צעיר מאוד, שלא לדבר על מקרים שבהם לילדים בגיל צעיר בוקעות שיניים רקובות. התשובה לכך מאוד פשוטה: כבר בגיל צעיר – שנתיים עד שלוש מתפתחת אצל פעוטות וילדים רבים עששת הבקבוק, שגם נקראת: עששת הילדות המוקדמת.
מה זה עששת הבקבוק?
מדובר במחלה כרונית נפוצה, הנגרמת על ידי חיידקים הנמצאים בחלל הפה בנוכחות סוכר ומצע מתאים –השיניים. העששת עלולה להתפתח בפה של הפעוט בזמן שהוא יונק מהבקבוק עם תחליף החלב שאימו או אביו מאכילים אותו, או אפילו יונק מאימו במשך זמן ממושך. כתוצאה מכך, שאריות של חלב האם, תחליף החלב וגם של המזון המוצק שהפעוט אוכל, נתקעות בין השיניים החדשות שצמחו לו, ואז לחיידקים יש הזדמנות לייצר חומצות המתקיפות את השכבה החיצונית של השן (אמייל). בעקבות זאת נגרמת עששת הבקבוק.
בעקבות העששת עלולה להיגרם לילד רגישות בשיניים לחום, קור ואפילו למתוק. העששת מתחילה ככתמים חומים-שחורים על השיניים, מתקדמת במהירות ויכולה להגיע לשכבות השן הפנימיות, ואף עלול להתפתח זיהום מסביב לשן. בדרך כלל, פוגעת העששת קודם כל בשיניים חותכות עליונות, ואחר כך גם בשיניים הטוחנות – עליונות ותחתונות, ובסופו של דבר בשיניים הקדמיות התחתונות, שהן מוגנות באמצעות הלשון בזמן היניקה של הפעוט מהבקבוק.
חשוב לציין כי מראה השיניים הקדמיות הסובלות מעששת זו אינו אסתטי, דבר העלול לפגוע בביטחונו העצמי של הילד, במיוחד כאשר הוא מחייך.
הטיפול בעששת
הטיפול הטוב ביותר נגד העששת הוא כמובן צחצוח שיניים, ולכן רופא השיניים שיבצע את הבדיקה לילדכם צריך להנחות אתכם בנוגע לצחצוח השיניים של ילדכם ולשמירתן, בתוספת פלואוריד במידת הצורך.
הטיפולים יכללו, בהתאם לצורך, סתימות, טיפולי שורש או עקירות.
כיצד למנוע את עששת הבקבוק?
קודם כל, כהורים חשוב מאוד שתהיו מודעים למחלת העששת, שעלולה לתקוף את החניכיים והשיניים של ילדכם, וכמובן לנסות לאתר סימנים ראשונים להופעת העששת.
סימנים ראשונים להופעת העששת:
- לאחר בקיעת השיניים יש להימנע מלהרדים את ילדכם עם בקבוק הנקות לילה ממושכות. במידה וילדכם נרדם עם בקבוק, צריך להוציא אותו מפיו ולנגב את שיניו באמצעות גזה לחה.
- החל מבקיעת השן הראשונה אתם ההורים צריכים לצחצח שיניים לילדכם פעמיים ביום.
- מומלץ להשתמש במברשת שיניים רכה, והחל מגיל שנתיים להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד.
- להימנע ככל האפשר מחשיפת הילד לפחמימות כמו: משקאות ממותקים, חטיפים וממתקים.
- רצוי להימנע מלהעביר מוצץ, מברשת שיניים או כפית מפה לפה, זאת על מנת להפחית את כמות רמת חיידקיי העששת בקרב כל המשפחה.
- חשוב מאוד לשים לב לשיני ילדים הסובלים ממחלות סיסטמיות, ילדים הלוקחים תרופות או בעלי בעיות התנהגות ותקשורת.
- במקרים רבים, מדובר בעניין של גנטיקה, ולכן ההמלצה שלי ושל רופאי השיניים בכלל היא להגיע עם הילד לבדיקה אצל רופא השיניים כבר בגיל שנתיים, כמובן לאחר שבקעו לו השיניים הקדמיות והשיניים הטוחנות, וכמובן לשמור בצורה נאותה על שיני הפעוט שלכם.