עצירות בקרב תינוקות ופעוטות
איך תוכלו לדעת מתי תינוקכם סובל מעצירות? מהם הפתרונות האפשריים לטיפול ולא פחות חשוב למניעת העצירות? הכתבה הזו תעזור לכם לעשות סדר.
מאת: מאיה דיין, דיאטנית קלינית
עצירות היא אחת מבעיות העיכול השכיחות ביותר בילדות בכל הגילאים. לרב, העצירות חלה בשלב בו התינוק נחשף לאוכל מוצק ובשלב הגמילה מהחיתולים. חשוב לדעת שברב המקרים ניתן לטפל בה יחסית בקלות ואם נקדים את המאוחר לעיתים אף נוכל למנוע את הופעתה.
אז איך תוכלו לדעת מתי תינוקכם סובל מעצירות? מהם הפתרונות האפשריים לטיפול ולא פחות חשוב למניעת העצירות? הכתבה הזו תעזור לכם לעשות סדר.
איך נוכל לזהות אם התינוק או הפעוט סובל מעצירות?
כאשר מדובר על תדירות יציאות בקרב תינוקות יש להבין שאין מספר יציאות "נורמלי" או לוח זמנים. מה ש"נורמלי" לתינוק שלכם לא בהכרח יהיה "נורמלי" לתינוק אחר. תינוקכם יכול להתפנות אחרי כל האכלה או להמתין יום או יותר בין כל התרוקנות. בעיקרון, הרגלי היציאות של תינוקכם תלויים במה שהוא אוכל ושותה, עד כמה הוא פעיל והמהירות בה הוא מעכל את האוכל.
אם הנכם חוששים שתינוקכם סובל מעצירות ישנם מספר סימנים שיעזרו לכם להבין אם אכן זהו המצב. אחד הסימנים הוא תדירות יציאות נמוכה מהנורמה שאליה הוא רגיל, במיוחד אם התדירות נמוכה מ-3 פעמים בשבוע וניתן להבחין שהתינוק חש אי נוחות בזמן היציאה במשך יותר משבועיים. במידה ומופיעה צואה קשה ויבשה ועשיית הצרכים מלווה בכאב ובמאמץ מיוחד, למרות שהתדירות "נורמלית", עדיין ייתכן שהתינוק סובל מעצירות.
במקרים בהם התינוק או הפעוט מפתח סימנים של "התלכלכות" בתחתונים (דליפת צואה), עצבנות, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, סימני דם על הצואה או כאבי בטן- יש לפנות לרופא בהקדם.
אם מדובר בתינוק מתחת לגיל 4 חודשים, מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי טיפול בעצירות.
כיצד ניתן למנוע ואף לטפל בעצירות אצל תינוקות ופעוטות?
פורמולה תמ"ל (תחליף מזון לתינוקות)- הנקה בלעדית היא המניעה הטובה ביותר לעצירות. במידה והתינוק ניזון מתמ"ל והינו סובל מעצירות ניתן לנסות להחליף את סוג התמ"ל אך קודם לכן יש להקפיד על מיהול מדויק של התמ"ל או הדייסה עם כמות המים המומלצת לפי הוראות היצרן ולא להסמיך את המזון על דעת עצמיכם. אם עדיין התינוק סובל מעצירות מומלץ לפנות לרופא.
מעבר למזון מוצק- תינוקות אשר עוברים מהנקה או פורמולה למזון מוצק יכולים לחוות עצירות. לכן מומלץ לתת את המזונות המוצקים והחדשים בהדרגה כדי שמערכת העיכול תוכל "להתרגל" למזון החדש.
תזונה עשירה בסיבים תזונתיים בשילוב שתיית נוזלים מספקת- אם התינוק החל לאכול מזון מוצק מומלץ להציע דייסה המכילה דגנים מלאים כמו שיבול שועל, הקפדה על אכילת פירות וירקות כגון: משמש, בטטה, אגס, שזיף מיובש, אפרסק, שזיף, ברוקולי. ושילוב קטניות כגון: אפונה, שעועית. יש להקפיד על שתיית מים בסיום כל ארוחה, משום שסיבים תזונתיים סופחים נוזלים.
הפעילו את תינוקכם- עודדו אותו לזחול ואף הניעו את רגליו בעדינות רבה, תנועות קיפול ברכיים לחזה. תנועות אלו עשויות להמריץ את פעילות המעיים.
עיסוי התינוק- עיסוי הבטן בתנועה מעגלית סביב הטבור.
מיץ פירות- אם התינוק לפחות בן 4 חודשים ניתן לתת לו מיצי פירות מסוימים לטיפול בעצירות. ההמלצה למיצי פירות המכילים שזיף מיובש, תפוח או אגס (מיצים אחרים לא יעזרו באותה מידה כמו אלו).
לתינוקות בגיל 4-8 חודשים עד כ60-80 מ"ל של 100% מיץ פירות ליום ולתינוקות בגיל 8-12 חודשים ניתן לתת עד כ180 מ"ל של 100% מיץ פירות ליום.
פורמולות עם ברזל- הברזל בפורמולה אינו גורם או מחמיר עצירות כיוון שמכיל כמות נמוכה של ברזל. לכן לא מומלץ לשנות פורמולה עם פחות ברזל כיוון שזה לא עוזר לעצירות. לעומת זאת, טיפות ברזל מכילות כמויות גדולות יותר של ברזל ולכן עלולות לגרום לעצירות. לפיכך, ניתן להתחיל לתת ברזל בהדרגה עד הגעה למינון המומלץ. ואם יש צורך ניתן לנסות לרכוש בבית המרקחת תכשיר ברזל מסוג אחר.
הרגלי ישיבה בשירותים- בשלב הגמילה מחיתולים עצירות עלולה להתפתח בקרב פעוטת אשר עדיין אינם מוכנים או לא מעוניינים להשתמש בשירותים ובעיקר באילו אשר מרגישים קושי או כאב בעת מתן יציאה דבר שיגרום להם להימנע מעשיית צרכים על ידי התאפקות מכוונת. מנקודה זו מתחיל מעגל עצירות והתופעה מחמירה: ככל שהפעוט יתאפק זמן ממושך יותר, כך הוצאת הצואה תהיה מכאיבה יותר והתינוק ימשיך ויתאפק ככל יכולתו.
לפיכך, עודדו את הפעוט לשבת בשירותים ברגע שהוא צריך להתפנות. אם תתנו לו לדחות את ההגעה לשירותים , הדחף להתפנות עלול לחלוף. התעלמו מכישלון ועודדו אותו בעת הצלחה. החיזוקים יהיו חיוביים בלבד (חיבוק, נשיקה או מילות עידוד). בנוסף, מומלץ לוודא שיש לפעוט תמיכה לרגליים בזמן הישיבה בשירותים במיוחד אם מדובר בשירותים רגילים. ובכלל בכל גיל מומלץ לקבוע שעה קבועה לעשיית צרכים, בעדיפות לשעות הבוקר אחרי הארוחה באווירה רגועה ובלי כל לחץ.
תכשירים לריכוך צואה- לפי ההנחיות שפורסמו לאחרונה (2014) ע"י האיגודים האירופאי (ESPGHAN) והצפון אמריקאי (NASPGHAN) לגסטרואנטרולוגיה ילדים, הטיפול התרופתי המומלץ ביותר כקו ראשון מבחינת יעילות ובטיחות בעצירות ילדים פונקציונאלית הינו ה-PEG3350 כדוגמת הנורמלקס המותר לשימוש מגיל חצי שנה.
הנורמלקס הינה תרופה המרככת את הצואה ע"י ספיחת מים הנמצאים באופן טבעי במעי. כך נוצרת צואה במרקם נורמאלי אשר תעבור במהירות לאורך המעי ותצא מהגוף בקלות ובאופן סדיר. הנורמלקס אינו מצריך מרשם רופא וכמעט שאין לו תופעות לוואי וההורה יכול להיות רגוע כיוון שאין חשש להתמכרות או סבילות מפני שאינו נספג במערכת העיכול. כמו כן, מאד נוח וידידותי לשימוש. מדובר באבקה ללא טעם, ריח וצבע ואף ניתן להמסה בכל משקה מועדף כך שהפעוט אפילו לא ירגיש בהבדל. בשימוש ראשוני יתכן שיעברו 1-3 ימים עד ליצירת פעולת מעיים תקינה ושגרתית.
בנוסף, פורסמו גם הנחיות לטיפול משמר וגם כאן ה- PEG נמצא כמומלץ ביותר. אין להפסיק בבת אחת את השימוש במרכך הצואה. אלא רק כאשר מתפתח הרגל של מתן יציאות סדיר, ניתן לרדת בהדרגה במינון מרכך הצואה.
אם התינוק או הפעוט לא מגיב לטיפול התרופתי, יש לברר אפשרות של מחלה אורגנית.
ממה כדאי להימנע?
• מומלץ להפחית במקרי עצירות את כמות המאכלים התורמים לעצירות: אורז, בננות, ממתקים וחטיפים, אפרסמון, רימונים, סברס ופרג.
• יש להימנע מהתערבות על ידי גירויים באזור פי הטבעת כגון: "עזרה" לתינוק עם מדחום.
• אין לשדר לתינוק או הפעוט שמצב זה מטריד אותנו.