7 טיפים להרגלי אכילה נכונים
7 טיפים להקניית הרגלי אכילה בריאים לפעוטות וילדים ויש גם מתכון מעניין בסוף
אוכל הוא לעיתים שדה מלחמה בין הורים וילדים. לפעמים הפער בין הרצוי לבין מה שמקבלים בגן הוא מהותי ויוצר רגרסיה שבסופו הילדים מתמרדים גם בשעת ארוחת הערב. אז כיצד נוכל להעשיר את תפריט הילדים באוכל בריא? חלק מהבלבול שלנו כמבוגרים מבוסס על כך שכילדים לא למדנו איך לאכול והיצע המזון היה מצומצם. אבל, כוחנו בידנו על מנת לחנך את ילדנו לאכילה בריאה ונכונה.
להלן שבעה טיפים מטעם סינדי סולקין, מאמנת ותזונאית, ממציאת שיטת "להשתחרר מהמקרר" לשחרור משעבוד לאוכל ומאכילה רגשית:
1. ערכו טעימות. ממש כמו כשהילדים היו תינוקות, כל יום טועמים פרי או ירק בעקביות. למשל נתחיל בלשלב פרח ברוקולי אחד ביום. את המאכל נניח במרכז השולחן על מנת שהילדים לא יחושו שיש כאן איזה בידול. על מנת שילד יתרגל לטעם עליו להיחשף אליו כ-5 עד 7 פעמים ברצף. חשוב שהילדים יהיו שותפים בתהליך, כדאי לשאול אותם מה ירצו לטעום היום או לתת שתי אופציות כדי שידעו מה הן האפשרויות.
2. שמשו דוגמא אישית. אכלו גם אתם כהורים את המזון הבריא ושמשו דוגמא אישית. כולם מגישים לעצמם את הברוקולי ואוכלים יחד.
3. תנו למאכלים שמות מצחיקים. למשל מפלצת ירוקה למיץ ירוק, או נמלים מתוקות לגרגרי המאש. שמות מצחיקים עדיפים על פני הגשה של כריך למשל בצורת חיה, כך האוכל עדיין נראה כמו אוכל אך מקבל אלמנט מצחיק וחמוד, זה הופך למשחק כייפי.
4. הכינו יחד את המאכלים הבריאים. כשהילדים שותפים זה עוזר להם להתחבר לאוכל. להכין יחד פיצה ביתית ובריאה בה מרכיבים טבעיים, גם תעשיר את התפריט וגם תיתן לילדים תחושת אחריות.
5. ככל שמתחילים בגיל קטן כך יותר טוב. אנו קולטים טעמים של מזונות מגיל מאוד קטן, לכן ככל שנתחיל מוקדם יותר כך הילדים יבינו שזה חלק מהשגרה. אם מרגילים בגיל שנה, ואוכלים פרחוני ברוקולי או טופו הם יוכלו את זה כל חייהם, זה יהיה טבעי עבורם.
6. הכינו ממתקים בריאים במקום ממתקים קנויים. למשל: קרחונים ממיצי פירות טבעיים, פרחי כרובית ו/או ברוקולי אפויים, עוגיות טחינה, שייק פירות, ענבים קפואים, אדממה ועוד.
7. החיים הם לא שחור או לבן. חשוב לזכור שגם אוכל לא בריא, הוא לפעמים מותר. בימי הולדת מותר לאכול עוגת שוקולד ומדי פעם גם ממתק. בגן הילדים רוצים להרגיש חלק ולאכול כמו כולם. ובכל זאת, שימו דגש על התזונה בבית אבל אל תתעקשו: אם תטמיעו את הרגלים אלו, בסופו של דבר הילדים ירצו בהם.
מתכון: קציצות טופו וירקות שמכינים יחד
מצרכים:
300 גרם טופו
1 כף מיסו
¼ כוס גזר
חופן פטרוזיליה
1ירק לבחירה: קישוא / כרובית מאודה קלות / סלק / ברוקולי / דלעת
1 בצל
1 שן שום
תבלינים לפי הטעם: בזיליקום, קורנית, מיורן, כורכום, שומר...
לרוטב:
כף שקדיה
כף טחינה
2 כפות מיסו
¼ כוס מים
אופן ההכנה:
1. ההורים מערבבים את כל החומרים במעבד מזון עד לקבלת עיסה חלקה.
2. הילדים יוצרים קציצות בעזרת כפית ומניחים בתבנית אפיה (משומנת ומרופדת בשמן שומשום).
3. מכניסים יחד לתנור ואופים ב-160 מעלות כרבע שעה, עד שהקציצות משחימות ומתקשות מעט.
4. הילדים מערבבים את כל חומרי הרוטב עד לקבלת תערובת חלקה.
5. יחדיו יוצקים את הרוטב על הקציצות ואופים כ-5 דקות נוספות.