ניתן למנוע את כריתת השקדים בקרב חלק מהילדים שסובלים מדום נשימה בשינה
הורים רבים קיבלו עד היום המלצה לכרות את השקדים במצבים רבים של דום נשימה החוזר בזמן שינה. כעת מצאו הרופאים כי ניתן להסתפק בכריתה של האדנואידים (ה"שקד השלישי", "פוליפים") בלבד ללא כריתה של השקדים.
הורים רבים שילדיהם חולים בעיקר במחלות חורף חוזרות ונשנות מקבלים המלצה לניתוח כריתת השקדים.
מחקר חדש שבוצע בבית חולים "דנה-דואק" לילדים שבמרכז הרפואי איכילוב שבתל-אביב מצא שבניגוד להמלצה בספרות הרפואית, כן ניתן בקרב ילדים שסובלים מהפרעה של דום נשימה בשינה, להסתפק בכריתה של האדנואידים (ה"שקד השלישי", "פוליפים") בלבד ללא כריתה גם של השקדים כפי שמומלץ היום. תוצאות המחקר התפרסמו כעת בכתב עת מוביל ברפואת שינה – Journal of Clinical Sleep Medicine.
כאמור, ההמלצה בספרות הרפואית לילדים הסובלים מדום נשימה בשינה היא לכרות גם את השקדים וגם את האדנואידים באופן שגרתי. מטרת המחקר הייתה לבדוק האם אכן כריתת השקדים הכרחית בכל מקרה של דום נשימה בשינה בדרגה בינונית ומעלה או שניתן לפחות בחלק מהילדים להסתפק בכריתה רק של האדנואידים שמשמעותה ניתוח קטן בלבד עם הרבה פחות תחלואה וסיכון מופחת לילד.
במחקר בראשותו של פרופ' יעקב סיון, מנהל מכון ריאות, טיפול נמרץ והמרכז לרפואת שינה בבית חולים "דנה-דואק" לילדים שבמרכז הרפואי איכילוב שבתל-אביב וראש החוג לרפואת ילדים בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב שבו השתתפו גם ד"ר קרן ערמוני-דומני וד"ר אלעד דנה נבדקו 515 ילדים שסבלו מדום נשימה בשינה שהוכח בבדיקת מעבדת שינה. במחקר שכלל מעקב מספר שנים לאחר הניתוח נמצא שבילדים עם דום נשימה בדרגה בינונית ושהשקדים שלהם לא מאד גדולים, ניתוח כריתת אדנואידים בלבד הביא לשיעורי החלמה שלא נפלו מאלו של כריתה משולבת של האדנואידים וגם של השקדים. גם בילדים עם שקדים גדולים ודום נשימה בשינה בדרגה חמורה, הייתה לניתוח כריתת אדנואידים בלבד, הצלחה רפואית, אם כי פחותה מכריתה משולבת של אדנואידים ושקדים.
10-15% מהילדים נוחרים בשינה. בחלק מהם (2-4% מכלל הילדים) מלוות הנחרות בהפסקות נשימה בשינה, תופעה שמוכרת ברפואה כ"דום נשימה בשינה". הסיבה העיקרית לדום נשימה בשינה בילדים היא חסימת דרכי האוויר העליונות משקדים ואדנואידים ("פוליפים" / "שקד שלישי") מוגדלים.
מצב רפואי זה שכיח בעיקר בקרב הגילאים 2-7 שנים.
לדברי פרופ' סיון "דום הנשימה בשינה בילדים עלול לגרום לנזקים הן בטווח הקצר והן לטווח הארוך כשילדים עם דום נשימה בשינה, סובלים יותר מהפרעות למידה, הפרעות ריכוז, הפרעות התנהגות שמחקות התנהגות היפראקטיבית וחוסר ריכוז וקשב, הפרעות זיכרון, שינויים במצב הרוח, הפרעות שפתיות, ישנוניות יומית וירידה בתפקוד בבי"ס. דום נשימה בשינה גם עלול לגרום האטה בצמיחה ובגדילה, בעיקר בילדים קטנים, וכן תחלואה מוגברת. ילדים עם דום נשימה בשינה לוקים יותר במחלות, מטופלים יותר אצל רופאים, דבר שפוגע באיכות החיים שלהם. במקרים הקשים אף עלולים להגרם סיבוכים במערכת הלב".
לדבריו, הטיפול העיקרי בדום נשימה בשינה בדרגה בינונית ומעלה שנגרם מהגדלת של השקדים והאדנואידים הוא ניתוח בו נכרתים גם השקדים וגם האדנואידים. בעוד שניתוח כריתת אדנואידים בלבד הוא ניתוח יחסית קטן והסיבוכים בו נדירים ביותר, אם בכלל, והילד משוחרר לביתו כעבור מספר שעות מהניתוח. ניתוח כריתת שקדים, הוא ניתוח גדול יותר שמחייב אשפוז ומלווה בכאבים ותופעות לוואי נוספות ובמקרים נדירים גם בסיבוכים כולל סיבוכים מסכני חיים. במקרים נדירים יותר ארעה אפילו תמותה מדימום מאזור השקדים שעלול להתרחש גם מספר ימים לאחר הניתוח כשהילד כבר בבית. כמובן שהניתוח שכולל כריתת שקדים יקר יותר.
"אני צופה שמסקנות המחקר החדש יובילו לייזום מחקרים בינלאומיים נוספים שיאששו את המסקנות שאנו הגענו אליהם ולמחשבה מחודשת בקרב הרופאים לגבי דרכי הטיפול לבעיה שכיחה זו. בכך יקטנו הסבל, משך האשפוז, הסיבוכים והעלויות בחלק מהילדים עם דום נשימה בשינה" מסביר פרופ' סיון ומוסיף שבחיי היומיום יש רופאי אא"ג שמוותרים על כריתת השקדים גם היום לפי שיקול דעתם. אולם, זו אינה ההמלצה הגורפת שקיימת בספרות הרפואית.