השעון הביולוגי של קרלה ברוני-סרקוזי
לכל אחת ואחת יש שעון (ביולוגי), אז מה השעה? לצורך קבלת התשובה יש להציץ בשעון השחלתי. מספר הביציות הגדול ביותר הינו בשבוע השניים עשר לחיים העובריים והינו כעשרים מליון. מרגע זה ואילך כמות הביציות יורדת ללא כל יכולת להשפיע על המאגר. כך שנערה מתבגרת מוצאת את עצמה עם כשתי מליון ביציות בגיל ההתבגרות.
מאת: ד"ר אלי גבע, מומחה לפוריות והפריה חוץ גופית, חלוץ הקפאת הביציות בישראל
לכל אחת ואחת יש שעון (ביולוגי), אז מה השעה? לצורך קבלת התשובה יש להציץ בשעון השחלתי. מספר הביציות הגדול ביותר הינו בשבוע השניים עשר לחיים העובריים והינו כעשרים מליון.
מרגע זה ואילך כמות הביציות יורדת ללא כל יכולת להשפיע על המאגר. כך שנערה מתבגרת מוצאת את עצמה עם כשתי מליון ביציות בגיל ההתבגרות.
הפעילות הנ"ל מתרחשת ללא מתאם לגיל, הריון והנקה, שימוש בגלולות ועוד. כך שלכל אישה בממוצע יש כמאתיים עד שלוש מאות מחזורי ביוץ בכל מהלך חייה. מהו השעון הביולוגי?
רזרבה שחלתית
כאשר יש כוונה להרות ובעיקר לאחר גיל שלושים וחמש, נפנה לקבלת ייעוץ רפואי בו ניתן יהיה לשמוע את המושג הרזרבה השחלתית. הרזרבה השחלתית הינו מושג המעריך את מספר הביציות בשחלה. כיום לרשותינו מספר אפשרויות להערכת הרזרבה השחלתית:
- ההורמון הגונדוטרופיני fsh - ההורמון מופרש בבלוטת יותרת המוח (היפופיזה) ומבקר את פעילות השחלה. רמת ההורמון הנמדדת ביום 3 עד 5 של המחזור נמצאת במתאם הפוך לרזרבה השחלתית. קרי, ככל שרמתו גבוהה יותר הרזרבה השחלתית נמוכה יותר. זה המקום לציין כי רמת ההורמון עשויה להשתנות בין חודש לחודשו ואי לכך הפרוגנוזה נמצאת במתאם לערך הגבוה ביותר אשר נמדד.
- ההורמון amh - הינו מופרש מתאי הגרנולוזה בזקיק השחלתי ונמצא במתאם ישיר לרזרבה השחלתית. קרי, ככל שרמתו גבוהה יותר כך גם הרזרבה השחלתית. רמות ההורמון אינן משתנות במהלך המחזור החודשי ובין חודש לחודש.
-
בדיקת מספר הזקיקים - בתחילת המחזור החודשי. מספר הזקיקים משקף את הרזרבה השחלתית. ככל שמספר רב יותר כך גם הרזרבה השחלתית. הרזרבה השחלתית מושפעת מגורמים שונים כגון: גנטיקה, משקל גוף, עישון, מחלות כרוניות, זיהומי אגן, ניתוחים באגן, שימוש בתרופות, הקרנות וכימוטרפיה ועוד.
איכות הביציות
מרכיב נוסף של השעון הביולוגי הינו איכות הביציות. איכות הביציות יורדת במתאם לגיל מאחר והביצית בניגוד לתאים אחרים בגופנו אינה בעלת יכולת התחדשות. אי לכך, הינה חשופה לכל הגורמים המשפיעים על בריאותנו. איכות הביציות הינה גורם משמעותי ביותר לירידה בשיעור הפוריות בשל ירידה בשיעור ההפריה, השרשה והריון, עליה בשיעור ההפלות, התסמונות הגנטיות לדג' תסמונת דאון והמומים העובריים.
לאור העובדה שכיום מרבית הנשים בוחרות לממש את הזכות להרות בגיל מאוחר יותר בשל הרצון לפתח קריירה לצד עצמאות כלכלית ובחירת בן זוג הולם כל אישה צריכה להבין כי להחלטתה לדחות את ההורות קיימת משמעות עצומה מאחר ופוריותה יורדת משמעותית לאחר גיל 35 שנה (כחמישית מהנשים בגילאים 39-35 שנה יצטרכו טיפולי פוריות) ומשמעותית לאחר גיל 40 שנה (כרבע מהנשים בגילאי 45-40 שנה יצטרכו טיפולי פוריות).
לדוג', שיעור ההריונות בגיל 30 שנה הינו כ 40% ושיעור ההפלות הינו כ 12% בהשוואה לשיעור הריונות בגיל 35 שנה של 36% ושיעור הפלות של כ 16% ובגיל 40 שנה שיעור ההריונות של כ 22% ושיעור הפלות של כ 30%.
קרלה ברוני-סרקוזי הרתה בשנת 44 לחייה, כאשר למעלה מ 90% מהנשים בגיל זה ומעלה מתעברות באמצעות הפריה-חוץ גופית עם תרומת ביצית. סבירות גבוהה קיימת כי לשם הגשמת החלום נדרשה הפקה רבת משתתפים שכללה צוות רפואי מיומן, טיפולים הורמונליים ושימוש בטכנולוגיות רפואיות מתקדמות.
לאור העובדה שבפברואר 2011 משרד הבריאות פרסם את התקנה כי נשים בנות 30 עד 41 שנה יכולות להקפיא ביציות לשימור פוטנציאל הפוריות. הנני ממליץ כי כל אישה המעוניינת להרות בשלבים יותר מאוחרים של חייה תשאל את הרופא שלה על כך עוד היום.