האם אפשר לתכנן מתי להיכנס להריון?
מדהים לדעת שניתן לתכנן מהלך מרגש כמו הרחבת המשפחה, ולא רק מבחינת היום בחודש, אלא גם מבחינת החודש הרצוי, ולו כי סתם כי נראה לכם יותר נעים ללדת בקיץ. מכאן שאם את מעוניינת בטיפים בנושא, וזאת כי את מנסה זמן מה וטרם נקלטת, הרי שטוב לדעת שאכן קיימות מספר שיטות יעילות, כאלו שכוללות חישובים, מכשירי עזר ונדבכים נוספים.
יום כן יום לא
גם אם את כבר נוטלת חומצה פולית, הפסקת גלולות, מקפידה לטבול במקווה, עברת ייעוץ גנטי ומוכנה לפלא הזה שקרוי היריון, עדיין רצוי לדעת שלצד העובדה שבחודש יש בערך כ30 יום, מתוכו קיימים רק כמה ימים בודדים (בערך כחמישה לפני מועד הביוץ) שבהם ההיריון יכול להיקלט, וזאת כי הזרע יכול לחיות בגוף האישה רק כ72 שעות. מכאן שאחת השיטות היותר פשוטות היא להרבות בקיום יחסים, יום כן יום לא, ובמיוחד סביב מועד הביוץ. כמו כן, אם תחליטי למקד את קיום היחסים סביב אותם חמישה ימים ניתן לפספס, כי גם אישה שהמחזור שלה נחשב סדיר יכולה לבייץ בכול יום אחר במהלך החודש. מחפשת שיטות יותר מושכלות? טוב לדעת שהן אכן מצויות!
שנעבור למספרים?
בהחלט ניתן לחשב את מועד הביוץ, אך ראשית ניישר קו ונבהיר שהמחזור מתחיל עם ההפרשה של דם בוהק והוא נגמר ביום שסמוך לתחילת המחזור הנוסף. מכאן אישה שיש לה מחזור סדיר (מחזור שמגיע כל 28-35 ימים) יכולה לחשב את אורך המחזור בהתאם לשלושת המחזורים האחרונים ומסך התוצאה הממוצעת להחסיר כ14 יום. עם זאת, מראש נציין ששיטה זו אינה נכונה עבור כולן, כי לרוב יש הבדל בדיוק שבין מחזור למחזור, ועל כן טוב להכיר שיטות מסייעות נוספות, כאלו שמבוססות על חום השחר.
מדידת חום השחר
מדידת חום השחר הינה שיטה מאוד וותיקה שנחשבת אמינה. בשיטה זו האישה צריכה למדוד מדי יום את חום הגוף, וזאת עוד לפני שהיא קמה מהמיטה ובאמצעות מד חום ייעודי, כזה שמודד כ2 מעלות אחרי הנקודה, פשוט כי בעת הביוץ חום הגוף נוטה לעלות בחצי מעלה. עם זאת, גם שיטה זו אינה מספיק אידאלית, כי יש צורך באיתור הימים שלפני הביוץ. אי לכך טוב להכיר אפליקציות שמתחברות עם מדידת חום השחר ואף מכשירים ייעודיים, כגון המכשיר pearly מבית Lady Comp. מדובר במכשיר שמאפשר לאתר הן את הימים הבטוחים והן את ימי הביוץ, כך שניתן ליהנות משקיפות מלאה אודות מצב הרחם.
אבחון מצב הריר
השיטה הנ"ל לא מתאימה לכל אישה, ולו כי על מנת למדוד את חום השחר יש לישון ברציפות לפחות כ3 שעות, ועל כן טוב להכיר בקיומן של שיטות נוספות, ואף כאלו ששימשו מספר דורות לפנינו, ופה מדובר באבחון מצב הפרשת הריר מצוואר הרחם. ובכן בערך כ5 ימים לפני הביוץ הזקיק שמתפתח בשחלה מפריש יותר מהרגיל אסטרוגן, ועל כן הריר יהיה יותר שקוף ובעל צמיגות יחסית נמוכה, עובדה שבעת הצורך מאפשרת לזרע לשרוד טוב יותר לפני שהוא יחדור לרחם.
דגימת רוק
ככול שמועד הביוץ מתקרב, רמות האסטרוגן עולות ובמקביל גם ריכוז המלח שברוק. מכאן שאם בוחנים דגימה של הרוק, ניתן להבחין מתי נוצרים גבישי מלח דמויי עלה, כמובן לאחר שהרוק מתייבש. בחינה זו מבצעים באמצעות מכשיר ייעודי העונה לשם baby maybe. השיטה נחשבת מאוד אמינה והיא מזהה את הימים שלפני מועד הביוץ, אך מצד שני לא ניתן לאכול כשעתיים לפני הבדיקה וגם פה המכשיר כלל אינו זול.
ערכת ביוץ
עוד שיטה פשוטה ושקל להסתמך עליה מיוחסת לשימוש בערכת ביוץ. במה מדובר? בערכת מקלונים שנמכרת בכל בית מרקחת ללא צורך במרשם. החבילה כוללת מספר מקלונים שיש לטבול בשתן (ממש כמו בדיקת היריון) וכאשר המקלון מסמן את הקו שמעיד על הפרשת הורמון ההצהבה, מבינים שהביוץ עתיד להתרחש בעוד כמה שעות (בין 16 ל48 שעות). פה המינוס הנו המחיר, במיוחד עבור נשים שהמחזור שלהן אינו סדיר, עובדה שמצריכה שימוש ביותר מקלונים.
מעדיפה בן או בת?
לאחר שסקרנו את מיטב השיטות שמסייעות להיקלט, נעבור לבחון האם אפשר לשלוט על הולדת בן או בת, ופה נציין שהסברה היא שאכן אפשרי להעלות את הסיכויים. סקרנית? ובכן בשביל להביא בן צריך לקיים יחסים קרוב ככול הניתן למועד הביוץ, ובשביל להביא בת, מוטב לקיים יחסים באופן תדיר, עד כיומיים לפני מועד הביוץ ובאופן שבו החדירה נחשבת יחסית שטחית. כמו כן, גם קיימות "שיטות סבתא" שנוגעות לתזונה, אך יש לנסות את אחת מהשיטות רק בהריון השלישי, וזאת כי שיטות מעין אלו עשויות לפגום בכניסה להריון, ולו כי מחכים למועד מסוים ובינתיים מפספסים הזדמנויות.
בלי לחץ!
לבסוף נציין שהרבה פעמים לחץ ומעקב יתר פוגמים בתהליך ובין היתר מוטב לחדול לעשן ולשמור על המשקל עוד לפני הכניסה להיריון. מה עוד? רק אם כעבור שנה לא מצליחים להיכנס להריון, יש לפנות לייעוץ רפואי, ומראש נרגיע וניידע שלא חסרים פתרונות מתקדמים. ההיריון הצליח? מזל טוב! זה הזמן לבצע את בדיקות ההיריון ולהיערך לקראת בואו של התינוק.