נטורופתיה ובעיות פוריות בנשים וגברים
לנטורופתיה, יש הסתכלות רחבה בכל הנוגע לבעיות פריון בקרב נשיםוגברים. בניגוד לרפואה הקונבציונאלית, במקרים הבלתי מאובחנים, שהם הרוב השכיח,מקרים בהם לא נראית סיבה גלויה לעין שיכולה להפריע לתהליך הכניסה להריון, הנטורופתיה מחפשת בהם את הגורמים האפשריים שיכולים בכל זאת לגרום להיווצרותה שלבעיית הפריון, על מנת לטפל בהם מהשורש ולאפשר לגוף להרות.
מאת: שירלי תדהר , נטורופתית N.D ורפלקסולוגית מתמחה בפוריות האישה והגבר ובגניקולוגיה
2P סטודיו
אירוניה של הגורל: בכללילה משתמשים מיליוני גברים ונשים ברחבי העולם באמצעי מניעה מסוגים שונים במטרהלמנוע הריון ובה בשעה שזוגות אחרים (ההערכה היא כי מדובר בכ-10% מן הזוגותהמעוניינים להביא ילד) מנסים אך מתקשים להרות.
גם אם בריאותם של שני בני הזוגתקינה לחלוטין והם מעוניינים להביא ילד לעולם, אין פירוש הדבר כי יתרחש היריוןבמהלך החודש הראשון או השני לניסיונותיהם.
על פי נתונים סטטיסטיים הסיכוילהתעבר הוא כ-25% בממוצע במהלך כל ביוץ. פירוש הדבר כי לזוג ממוצע יידרשו 4 חודשיםכדי להרות, אולם זהו ממוצע בלבד.
כניסה להריון היא תהליך פיזיולוגי עדין, מסובך ומורכב וגורמים רבים עלולים להפריע להתרחשותו התקינה: חוסר איזון הורמונאלי, חסרים ברכיבי תזונה חיוניים, בעיות אנטומיות, מחלות מסוימות ובעיות סביבתיות אחרותהינם חלק מן הגורמים לכך. היות שיש צורך בשניים לקיומו של היריון, הרי שהגורםלקשיים בהתעברות עשוי להיות אצל כל אחד מבני הזוג – הגבר, האישה או שניהם. בדרך כללכאשר זוג מוגדר "לא- פורה", קיימת נטייה לחפש את הסיבה לבעיה אצל האישה דווקא , אךבמקרים רבים אין זה מוצדק. הטענה כי אי-פוריות היא בעיה של נשים , אינה אלא מיתוס. בקרוב לכמחצית ממקרי אי-פוריות, מקור הבעיה היא דווקא אצל הגבר. בעיות בספירת, תנועתיות ואיכות הזרע הפכו להיות מאד שכיחות בקרב גברים כתוצאה ישירה מאופי החייםהמודרניים, שכולל: תזונה לקויה, ישיבה ממושכת במהלך היום שתורמת לעלייה בטמפ' האשכים, עבודה בסביבה ממוחשבת עמוסה בקרינה, שימוש מוגבר בטלפון נייד, חוסר בפעילותגופנית והימצאות במצבי מתח וסטרס תמידיים- כל אילו עלוליםלפגוע ישירות בתהליך ייצור הזרע.
נטורופתיהובעיות פוריות
כפי שציינתי, הפוריות ומהירותההתעברות תלויות בגורמים רבים – חלקם פיזיים, חלקם פסיכולוגיים, חלקם סביבתיים וחלקמשמעותי ניתן לייחס לגורמים התזונתיים.
לצערינו, בעולם המערבי המודרני, אחוזהזוגות הנתקלים בקשיים להרות רק עולה ועולה. בידי הרופאים לא תמיד יש את התשובותלסיבת הקושי להרות והטיפול הרפואי שיכולים לתת לאותם זוגות הינו מוגבל, מעצם היותומתרכז במערכת הרבייה בלבד מבלי לתת התייחסות לתפקוד כלל מערכות הגוףוהנפש.
לנטורופתיה מאידך, בשל היותה רפואה הוליסטית הרואה את האדם כמכלול שלםובלתי נפרד של גוף ונפש, יש הסתכלות רחבה יותר בכל הנוגע לבעיות פריון בקרב נשיםוגברים. בניגוד לרפואה הקונבציונאלית, במקרים הבלתי מאובחנים, שהם הרוב השכיח, מקרים בהם לא נראית סיבה גלויה לעין שיכולה להפריע לתהליך הכניסה להריון, הנטורופתיה מחפשת בהם את הגורמים האפשריים שיכולים בכל זאת לגרום להיווצרותה שלבעיית הפריון, על מנת לטפל בהם מהשורש ולאפשר לגוף להרות. זאת עושה באמצעות תשאולמעמיק הכולל אבחון של אופן תפקודכל מערכות הגוףולאו-דווקא התמקדות במערכתהרבייה והמערכת ההורמונאלית בלבד.
תזונה שאינה מאוזנת ונכונה יכולה בהחלטלגרום למצבים של "תת פוריות" ולהקטין את הסיכוי להתעברות.
חסרים תזונתיים שלויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות וכד' והצטברות עודף רעלים ופסולת בגוףכתוצאה מ: אכילת מזונות מרוססים ומעובדים, נטילת תרופות על בסיס קבוע, עומסהורמונים על הגוף עקב טיפולי פוריות אינטנסיביים, עישון, קפאין, אלכוהול, מצבי סטרסממושכים שמייצרים כמות רעלים גבוהה בגוף, קרינת השמש, קרינה מהמחשב ומהסלולאריועוד, כל אילו יכולים להיות גורמים מעכבים לכניסה להריון, מעבר לגורמיםהפיזיולוגיים. הגוף יוצא מאיזונו עקב הצטברות חומרים בלתי רצויים בו ותפקודימערכותיו השונות עלולים להיפגע כתוצאה מכך.
ההמלצה של הנטורופתיה היא במקביל לניסיונות להרות, לעבור ניקוי של הגוף על ידי תזונה מנקה בשילוב עם צמחימרפא או הומיאופתיה מודרנית (הומוטוקסיקולוגיה) . הניקוי חיוני ומומלץ בכל שלב, גם לאילושנמצאותבעיצומם של טיפולים הורמונאליים, היות ומסייע, בין היתר לכבד להתמודד ביתר קלותעם עומס ההורמונים של טיפולי הפוריות. העומס הרב שיוצרים ההורמונים על גוף האישה, במידה ועוברת טיפולים רבים לאורך תקופה ממושכת, עלול להחליש את הגוף ומערכותיו ואתיכולתו להגיב טוב לטיפולים על ידי ייצור גבוה ואיכותי של ביציות, כך שלעתים רצף שלטיפולים רבים מדי, בהחלט יכול להרחיק את ההריון המיוחל!
גדולתה שלהרפואה הנטורופתית בטיפול בבעיות פריון, היא בכך שנותנת מענה ועובדת על מכלולהגורמים שיכולים לייצר את בעיית הפריון בקרב האישה או הגבר: מטפלת הן בגורמיםהפיזיולוגיים אם קיימים כמו למשל במצבים של: חוסר איזון הורמונאלי, שחלותפוליציסטיות, אנדומטריוזיס, בעיות בהשתרשות ברחם וכד' והן בגורמים הנפשיים,הסביבתיים והתזונתיים.
אצל גברים, ידוע שאיכות הזרע תלויה באורח חיים, סביבהותזונה (פרט למקרים נדירים בהם אובחנה בעיה פיזיולוגית באחד מאברי הרבייה הגברים ) ולכן הטיפול הנטורופתינחשב ליעיל ביותר בטיפול בבעיות זרע, מבין כל תחומיהרפואה המשלימה.
גורם נוסף משמעותי בעיכוב הכניסה להיריון הוא סטרס ולחץנפשי, אשר מתגברים ככל שעוברים החודשים ואין היריון. במקרים רבים – חסימות פסיכולוגיות בלתי מודעות, דאגות ומתחים כאלה ואחרים מהווים גורם ראשונילקושי להרות ולכן הנטורופתיה ממליצה ושמה דגש בטיפוליה לטפל ולא להזניח את הפן הנפשי-רגשי, גם במקביל לטיפוליםההורמונאליים.
גם כאשר זוג מוגדר "לא - פורה", אין משמעות הדבר כי לעולם לאיוכל להביא ילדים. בקרב רובו המכריע של הזוגות, הסיבה לבעיית אי - הפוריות ניתנתלטיפול ומומלץ לראות בה אתגר בעל סיכוי טוב לפתרון חיובי ומשמח.
יתרונותהנטורופתיהבטיפול בבעיות פוריות:
- ניתן לשלב טיפולים בנטורופתיהיחד עם טיפוליםהורמונאליים קונבנציונאליים ( הזרעות, טיפולי הפרייה חוץ-גופיתומיקרומניפולציה).
- הטיפול הנטורופתי אינו משבש אומשפיע על מהלך הטיפול ההורמונאלי, אלא להיפך תומך בו, מחזק אותו, מפחית את תופעותהלוואי הכרוכות בו ומשפר את תוצאותיו בצורה משמעותית.
- הנטורופתיה מטפלת באדם כמכלול של גוף ונפש ומתייחסתבטיפול לכל הגורמים לבעיית הפריון: גורמים פיזיים, תזונתיים, פסיכולוגייםוסביבתיים.
- הטיפול הנטורופתי מותאםבאופן ספציפי לכל מטופל/ת לפיאורח חייו/ה, תזונתו/ה, אישיותו/ה וכמובן הבעיות הפיזיולוגיות המאובחנות כגורמותלבעיית הפריון. אין פתרון קסם אחיד לכולם ולכן ההתאמה האישית מעצימהאת הטיפולותוצאותיו.
- הטיפול הנטורופתי משתמש בחומרים טבעיים בלבד כמו: תוספיתזונה, צמחי מרפא, הומוטוקסיקולוגיהוהכנסת שינויים בתזונה עצמה ואינו מלווהבתופעות לוואי!
שיטותהטיפול אותם משלבת הנטורופתיה בטיפולים בבעיות פוריות הינם:
תזונה – הבסיס הטיפולי בבעיות פריון! התאמת תזונת ניקוי לאיזון הגוף ולהעצמת תפקודיו.
תוספי תזונה – התאמה אישית של תוספי תזונהלמילוי חסרים קיימים, הכנה וחיזוק הגוף לקראת הריון, תמיכה במהלך טיפוליםהורמונאליים, איזון הגוף ושיפור תפקודיו.
צמחי מרפא – התאמתפורמולות צמחיות לניקוי, איזון הורמונאלי ושיפור תפקודי אבריהרבייה.
הומוטוקסיקולוגיה (הומיאופתיה מודרנית) – עובדתספציפית על הגורמים הפיזיולוגיים (הפרעות בביוץ, אנדומטריוזיס, בעיות בהשתרשות ברחם , בעיות בזרע ועוד) ומביאה לשיפור ניכר בתפקודי איברי הרבייה, המע' ההורמונאליתואיכותתאי הזרע והביציות!
רפלקסולוגיה – טיפול מגע מרגיע לשחרור ממתחים ולהשבת איזון למע' הרבייה ולמע' ההורמונאלית.
פרחי באך – טיפול בגורמים הנפשיים – רגשיים המעכבים את הכניסה להריון או כתמיכה רגשית לתקופתהטיפולים.