ללדת בגדול – הכנת תוכנית לידה
מהי תוכנית לידה? כיצד ניתן לתכנן מראש תהליך שהוא לגמרי דינאמי ונתון לשינויים? מסתבר שנשים רבות דווקא כן יודעות בדיוק כיצד הן רוצות שהלידה שלהן תיראה, מה כן מתאים להן ומה לא והן פועלות לטובת מטרתן. הכול נתון לשינויים, נכון, אך מדוע להשאיר הכול ליד המקרה בחדר הלידה?
מאת: נטע דורון
שירי כבודי-אביב
מהי תוכנית לידה? כיצד ניתן לתכנן מראש תהליך שהוא לגמרי דינאמי ונתון לשינויים? מסתבר שנשים רבות דווקא כן יודעות בדיוק כיצד הן רוצות שהלידה שלהן תיראה, מה כן מתאים להן ומה לא והן פועלות לטובת מטרתן. הכול נתון לשינויים, נכון, אך מדוע להשאיר הכול ליד המקרה בחדר הלידה?
מהי תוכנית לידה
תוכנית הלידה היא האג'נדה הרעיונית שלך לגבי הלידה. מדובר בציפיות שלך ובשאיפות שאותן את מבטאה הלכה למעשה מול אחות מיילדת של בית החולים, כמה שבועות לפני הלידה.
התוכנית נועדה להקל עלייך, היולדת, ועל הצוות המטפל כאחד: עבור היולדת ניסוח והעלאה על הכתב של מעין "תרשים זרימה" מסודר ללידה יוצר מצב של שליטה וידיעה מראש מה ייעשה במהלך הלידה, תוך הבנה מוסכמת שגם הכול נתון לשינויים.
עבור הצוות "תוכנית לידה" אינה אלא כלי שנועד להכיר אותך מבעוד מועד, לפני הלחץ, תרתי משמע, של צירי הלידה והכניסה להליך הלידה עצמו. בתוך כך, הצוות יידע אילו הכנות ביצעת לפני הלידה, למה את מצפה במהלך הלידה שלך, ומהן ההעדפות שלך ורצונותייך.
מגוון ושליטה – כל מה שיולדת רוצה
עברו הימים בהם האישה שכבה מפוסקת ודוממת על מיטת היולדת בחדר הלידה מנוכר. כיום, כל מרכז רפואי שמכבד את עצמו מציע מגוון רחב של אפשרויות עבור היולדות: מחדרי לידה טבעיים, כדורי פיזיו ואפשרות להיעזר בתומכות לידה מטעמו. מנגד, גם נשים רבות כיום מבינות שהלידה היא הליך טבעי ורצוי מאוד שהשליטה תהיה בידן. מכאן ההסבר לסוגי הלידות הרבות שניתן כיום לבצע: טבעית, ביתית, עם אפידורל במהלך הלידה או בלעדיו, שימוש בגז צחוק או בחומרים מאלחשים או בכלל לא.
נראה כי המערכת הרפואית כבר מזמן הבינה מהו רצון היולדת (שליטה ומגוון) ופועלת לטובת הצעת מגוון "אטרקציות" ליולדת: לידת מים, שיאצו בלידה, מוזיקה, עמעום אורות, או אמריקן קומפורט לבעל הממוטט מעייפות בחדר הלידה...
תוכנית הלידה מתרגמת עבור המקום שבו בחרה ללדת את רצונה וכוונותיה טרם הלידה. היא מאפשרת לה לקחת שליטה על הנעשה בחדר הלידה. לכן קיומם של שירותי "תוכנית לידה" מעידה על הראש של המרכז הרפואי בו בחרת ללדת. מקום המציע שירות של תוכנית לידה קשוב ליולדות שלו. נקודה.
איך מכינים תוכנית לידה?
היולדת מתאמת פגישה מראש עם אחות מיילדת של מחלקת היולדות בבית החולים בו בחרה ללדת. הפגישה תתקיים מסוף חודש שמיני ואילך ויותר מדויק: במהלך החודש התשיעי. בחלק מבתי היולדות השירות כרוך בתשלום – כדאי לדעת ולברר זאת מראש.
במהלך שיחה חברית ומרגיעה מקשיבה האחות המיילדת ליולדת ובודקת את העבר המיילדותי שלה (אם זו לא לידה ראשונה). בנוסף, ממלאים "רשימת מכולת" של הלידה הרצויה. כמו כן, מדובר בבמה להעברת כל המסרים והבקשות המוזרות או הרגילות, לפני "רגע האמת", של פקיעת המים, הצירים, הלחץ ואיבוד העשתונות האפשרי. למשל זה הזמן לבקש שיהיה רופא בחדר, אם זה משמעותי לביטחון שלך או להזמין את שירותיה של אחת מתומכות הלידה של המקום.
טופס תוכנית הלידה - לדוגמא
הטופס מעמיד בפני היולדת שאלות רבות העוזרות לה להיות ברורה כלפי הצוות. אלו שאלות ישאלו בו:
· האם התכוננת ללידה על ידי עיסוי החיץ?
· האם עסקת בספורט לפני ובמהלך ההיריון?
· איזו לידה זו עבורך?
· מהו העבר המיילדותי שלך? האם היו סיבוכי לידה בעבר? מהם סוגי לידות שעברת?.
או שאלות על מהלך הלידה כגון:
· האם תרצי לקבל אפידורל עם תחילת תהליך הלידה? ובכלל...
· באם ברצונך להשתמש בכדור פיזיו בזמן הלידה?
· האם ברצונך להניח את התינוק על גופך מיד לאחר הלידה?
· האם ברצונך להימנע מזירוז לידה?
· האם יש לך דולה (תומכת לידה) מלווה והאם ברצונך שתהיה צמודה אלייך במהלך הלידה.
· האם תרצי להימנע ממתן אינפוזיה, אלא רק פתיחת ווריד.
· האם תרצי להיות מחוברת או להימנע מהחיבור למוניטור בשעת הלידה?
· האם את מעוניינת בפקיעה מלאכותית של מי השפיר?
· האם יפריע לך שייכנסו לחדר הלידה אנשים שאינם קשורים לתהליך?
· האם תהיה מעוניינת ללדת ללא משככי כאבים?
· האם חשוב לך להימנע מחיתוך החיץ?
· האם תרצי להמתין עם חיתוך חבל הטבור עד להפסקת הפעימות?
אחרי הלידה והטיפול בתינוק
· האם תרצי להניק את התינוק מיד לאחר הלידה?
· האם תרצי שהיפרדות השילייה תהיה טבעית, או שתרצי להאיץ בתהליך?
· האם אתם מעוניינים לאסוף דם לבנק הדם הטבורי?
· האם את רוצה להימנע ממתן חיסון צהבת b לתינוק?
· האם את מבקשת להימנע ממתן טיפות עיניים לתינוק?
· האם את מבקשת להימנע ממתן וויטמין k לתינוק?
· האם את מבקשת להימנע ממתן מוצץ לתינוק?
תוכנית מסודרת אותה תוכלי להדפיס ולהכין לבד תוכלי למצוא בקישור: תוכנית לידה
תוכניות ומציאות לחוד
לאחר ניסוח התוכנית ויציאה רגועה חזרה לעבר הרכב, עדיין חשוב לדעת שהכול נתון לשינויים. בהחלט ייתכן מצב שתכננת לידה טבעית נטולת משככי כאבים ובחדר לידה פשוט תצרחי "אפידורל עכשיו!". גם זה קורה וזה בסדר גמור. אל תחושי שאת חייבת לדבוק בתוכנית בכל מחיר...
תסריט נוסף שעשוי להתפתח הוא סיום הלידה בחדר הניתוח, בקיסרי מהיר ושליפת התינוק שלך בחתך בטני, בניגוד לכל מה שתוכנן חודש מראש.
ולכן, גם אחרי שהכנת רשימת מכולת לתפארת המדינה, לטובת הלידה האידיאלית שלך חשוב שתזכרי שהכול באמת נתון לשינויים וטובת התינוק היא מעל לכל.
חייבים תוכנית?
חשוב לציין שהכנת תוכנית לידה אינה מחויבת המציאות. זוהי זכות ששמורה לך. ייתכן שאת דווקא נמנית על הנשים, שתוכניות וטבלאות מפורטות מזכירות להן תוכניתלימודים, מה שממש לא עושה להן "את זה". גם זה בסדר גמור.
הרי דבר ידוע הוא שכל אישה ניגשת לתהליך הלידה ממקום אחר ושונה, ואין אישה דומה לרעותה, כמו גם: אין לידה דומה ללידה הקודמת – כמו בחיים כך גם בחדר הלידה.