האם תחושת הפחד יכולה להאריך את הלידה?
אל דאגה, אינך לבד. כמעט כל אישה הרה מרגישה את תחושת הפחד הזאת מפני הלידה במיוחד אם זאת לידה ראשונה. אולי זה הפחד מהבלתי ידוע, אולי זה פחד מחוויות קודמות אבל האם לפחד יש השפעה על האופן שבו חווים את הלידה עצמה?
נשים רבות נלחצות כאשר הן מדמיינות לידה ממושכת וכואבת. האופן שבו הלידה מתוארת בתקשורת והתפיסה הרפואית של הלידה תורמים רבות לתחושת הפחד אצל האישה ההרה.
מחקר שנערך בנורבגיה עם יותר מ-2,200 נשים הגיע למסקנה כי נשים הפוחדות מלידה מוצאות את עצמן בלידה ממושכת יותר מאלו שלא הרגישו את תחושת הפחד. ממצאים מראים על הפרש זמן של כשעה וחצי באורך הלידה בין אלו לאלו. גם לאחר שהחוקרים התאימו עובדות שונות כמו גיל האישה ולידות קודמות, עדיין היה הבדל ניכר במשך זמן הלידה. בעבר, לפני למעלה מ-60 שנה היו פרוטוקולים לזמן הלידה, מחקרים הראו כי פרוטוקולים אלה אינם חלים עוד ומשך זמן הלידה הינו ייחודי לכל אישה. עם זאת, מטפלים עדיין נוטים להשתמש במידות זמן מיושנות מה שמגדיל את הסיכוי לחוות כישלון התקדמות אצל חלק מהנשים ההרות.
מה גורם לתחושת הפחד מלידה?
למען האמת, לידה היא לא דבר שנראה טוב. היא לא נראית טוב בתוכניות טלוויזיה והיא אפילו נראית לעיתים כ"אירוע חירום" מפחיד וכואב. רוב הציבור לא נחשף ללידה כתהליך טבעי. היום נפוץ לראות שנשים הרות דורשות תרופות להקלת הכאב. יש נשים החוששות להיפגע מהליך הלידה או חלילה ממוות בלתי צפוי, יש נשים שבעיקר חוששות לשלום התינוק שלהן או בכללי הן חוששות מבית החולים, להיות נתונה לאנשי הצוות ועוד. אבל בעיקר, רובן חוששות מזה שהן לא יצליחו להתמודד עם רגע הלידה.
כל לידה של אישה הרה כאמור היא ייחודית וישנם משתנים רבים הקובעים את הרגשתה במהלך הלידה. במהלך ההריון זה נורמלי לחלוטין להרגיש קצת פחד ודאגה לגבי מהלך הלידה.
איך תחושת הפחד משפיעה על הלידה בפועל?
יונקים, כולל בני אדם התפתחו במשך אלפי שנים כדי לדרוש תנאים מסוימים בזמן הלידה. בטיחות, פרטיות חושך ושקט מאפשרים למוחו של יונק לשחרור של אוקסיטוצין, ההורמון האחראי על גירוי התכווצויות. במידה והתנאים הבטוחים והתומכים האלו ממשיכים להתקיים ופעולת הלידה מייצרת יותר אוקסיטוצין מתבצעת לידה ללא הפרעה שהינה יעילה ולא ממושכת. אוקסיטוצין הינה מילה יוונית אשר משמעותה היא "לידה מהירה".
מערכת העצבים של האישה ההרה פועלת ומשחררת הורמוני לחץ לתוך גופה. הורמונים אלו עלולים לעצור את ייצור האוקסיטוצין וההתכווצויות יאטו או יפסקו. כיום רוב הנשים יולדות בבית החולים עם המון גופי תאורה בהירים, מוחה של האישה מפרש זאת כאיומים ומכאן יכולים להיווצר אצלה שינויים אשר יגבירו את חששותיה. האישה ההרה עלולה לחוות יותר כאב כי השרירים שלה מתוחים ונשימתה רדודה בעקבות אותו מצב שהגוף נכנס כתוצאה מאותם "הרעשים הסביבתיים" ברגע זה האישה ההרה יכולה להטיל ספק ביכולתה ללדת מה שמגביר את המתח הנפשי וגורם להרגשת כאב ממשי.
כיצד להפחית את תחושת הפחד לקראת הלידה?
הדרך הטובה והיעילה ביותר להתמודד עם תחושת הפחד ועם החרדה מפני הלידה היא להיות מודעת ככל האפשר לגבי התהליך. להכין את עצמך לקראת המפגש עם חדר בית החולים, עם הצוות ועם הרעשים הסביבתיים שעלולים להגיע בזמן הלידה. ברגע שתהיה מוכנה בתודעה שלך בנושא הלידה תוכלי לחשוב איך להתמודד עם אותו הכאב. ישנן טכניקות רבות ומפגשי למידה בנושא, ניתן להיעזר בתמיכה של דולה אשר מאומנת לספק לך את התמיכה והסיוע לפני ובזמן הלידה.. הקפידי לשתף את השותף שלך בכל החששות העולות בדרך.
שוחחי עם הצוות הרפואי על החששות ועל הרצונות שלך לקראת יום הלידה ונסי לתכנן מראש כיצד להגיב במידה והפחד מציף אותך באותו הרגע כדי למנוע את תגובת הלחץ בזמן הלידה.
טכניקות טיפול עצמי כגון: מדיטציה, יוגה ועיסוי יכולות לעזור לך להפחית את רמות הלחץ ולעודד אותך להרגיש תחושות חיוביות יותר. הקפידי להקיף את עצמך בסביבה חיובית ובאנשים טובים שיכולים לתרום לרוגע.
והכי חשוב, זכרי שאינך הראשונה שחווה לידה. לידה הוא הליך טבעי לחלוטין שבסופו של דבר יגרום לך אושר רב.