ללדת בבית ולהישאר בחיים
לקראת החודש השישי, כאשר ההיריון כבר בשיא תפארתו, מתחילות לנקר שאלות ותהיות הקשורות בלידה. איפה אלד? איזה מקום יעניק לי את התנאים הטובים ביותר? באיזה מקום אוכל לבחור את האנשים שיקיפו אותי? עד כמה אוכל לשלוט בתהליך הלידה?
בשנים האחרונות יותר ויותר נשים מבינות שאם ברצונן ללדת כרצונן, מתוך כוחותיהן שלהם, ואם חשוב להן להיות נוכחות בתהליך הלידה – המקום הנכון ביותר ללדת בו הוא ביתן שלהן.
ההחלטה ללדת בבית כרוכה בלקיחת אחריות על התהליך מראשיתו ועד סופו: בחירת המיילדת, הכנת המרחב המתאים על כל אביזריו (כדור פיזיו, בריכה) והכנת תוכניות לגיבוי למקרה שמשהו משתבש חלילה. להחלטה ללדת בבית יש גם מחיר כספי לא מבוטל: הוצאות על מערך התמיכה (מיילדת, דולה רופא במידה הצורך) וויתור על מענק ביטוח לאומי הניתן רק למי שיולדת בבית חולים.
האפשרות ללדת בבית מציבה בפני היולדת את החופש הרחב ביותר להחליט כיצד תתנהל הלידה, באיזו אווירה ומי יהיו האנשים שיהיו עמה. היא יכולה להחליט להנציח את התהליך באלבומי תמונותמקצועיים ולהזמין צלם לתהליך הלידה. היא יכולה גם להחליט ללדת במקלחת או בבריכת מים שתכין מראש. היולדת בונה לעצמה מראש את סיפור הלידה שבכוונתה ליצור.
חופש הבחירה הרחב הזה, הולך יד ביד עם האחריות, הרבה ביותר לתהליך. הספר "לידה פעילה" מאת ג'אנט בלאסקאס מציג מחקרים המעידים על כך שברוב הלידות של נשים בריאות עם הריון בריא, התנאים האופטימאליים ללידה דומים לתנאים הקיימים בבית ושלידות בית מתוכננות בטוחות כמו לידה בבית חולים.
יתרונות לידת בית
היתרון המרכזי של לידה בבית, הוא היותה של היולדת המרכז, שהכל סובב סביבו ולא 'מטופלת,' הכפופה לנהליו של מוסד גדול. המלווים מתארחים בביתה והיא יכולה לנוע בחופשיות ובביטחון בתוך מרחב מוכר ולצד האנשים האהובים עליה, הקשובים לצרכיה. היתרונות הללו תקפים גם באשר למיקומו של בן הזוג במרחב. הוא יכול להיות בסביבה אך עסוק בענייניו עד שמתחילה הלידה בפועל.
יתרונות נוספים קשורים לאווירה שהיולדת רוצה בלידה שלה: אורות עמומים, נרות דולקים, מוזיקה רוגעת (רק תחשבו על ההבדל מאורות הניאון המקפיאים של בית החולים). עיון באלבומי תמונותשל לידות בית מעיד על הרוגע והשלווה שעוטפים את הרך הנולד בבואו לעולם ומאשש את התיזה כי אלו הן לידות בטוחות וידידותיות יותר לאישה ולפרי בטנה.
האתגרים בלידת בית
לידת בית מחייבת הוצאות גדולות בהרבה מלידה בבית חולים: עלות מיילדת פרטית 5000-3500 שקל ויותר, בעוד עלותה של תומכת לידה מגיעה לכדי 2000 שקל. המחיר אמנם כולל פגישות מקדימות, וליווי לאחר הלידה, אך מדובר בסכום לא מבוטל. מה גם, שיולדת הבית נאלצת לוותר על מענק הלידה מטעם ביטוח לאומי (בשווי של כ-1500 שקלים) בנוסף, ישנן השלכות גם על משאב הזמן: על היולדת בבית להיפגש ולבחור את הליווי המתאים לה ולשם כך היא נדרשת להשקיע זמן ולהשתמש באינטואיציות החדות שלה.
.המאמר באדיבות ebook פיתוח תמונות ואתר דיטה דיזיין – הזמנות לחתונה והזמנות לברית/בריתה