אוקיי, הוא יצא! עכשיו מה?!
9 חודשים אנו נושאות אותו ברחם, עד שהוא מוכן לצאת לאויר עולם. אנחנו רוצות לחבק אותו, המשפחה רוצה והחברים רוצים רק כשאז, הוא נלקח מאיתנו לסדרת בדיקות, בזמן שאנחנו מתאוששות על המיטה. אז מה עושים לתינוק שלנו שניות ספורות לאחר שהוא יוצא לאויר העולם?
מאת: הדר מסלטון
9 חודשים אנו נושאות אותו ברחם, עד שהוא מוכן לצאת לאויר עולם. אנחנו רוצות לחבק אותו, המשפחה רוצה והחברים רוצים רק כשאז, הוא נלקח מאיתנו לסדרת בדיקות, בזמן שאנחנו מתאוששות על המיטה. אז מה עושים לתינוק שלנו שניות ספורות לאחר שהוא יוצא לאויר העולם?
בדיקת אפגר (apgar):
הבדיקה הראשונה שמתבצעת דקה אחת לאחר הלידה ופעם נוספת לאחר חמש דקות, היא בדיקת אפגר הנועדה לבחון את הסתגלותו של התינוק לחיים שמחוץ לרחם. הבדיקה מתבצעת על פי חמישה מדדים: דופק, נשימה, טונוס - מתח שרירים, תגובה לגירוי וצבע העור, שכל אחד מהם מקבל ציון בין אפס לשתיים. לאחר שהתינוק יסתגל לנשימה בכוחות עצמו, האחות תשקול אותו. הבדיקה בודקת סימנים חיוניים ובריאות כללית של התינוק. הבדיקה קיימת שנים רבות ומשתמשים בה על מנת להעריך במהירות מהי בריאותו הכללית של התינוק.
כל אחד מחמשת המדדים מקבל ציון בין 0 ל-2, אם התינוק מקבל ציון 7 או יותר, בריאותו טובה. ציון של פחות מ-7 לא אומר שהתינוק לא בריא, אלא שהוא דורש השגחה צמודה יותר. במקרים בהם התינוק מקבל ציון נמוך מ-4, מצבו נחשב קשה והתינוק בדרך כלל יתאשפז כשהוא מונשם.
מיד לאחר הבדיקה, אחות המחלקה מקבלת את התינוק מהמיילדת, בודקת אותו בדיקה גופנית כדי לראות שמצבו הגופני תקין ומודדת את חום גופו. היא שמה לו תגים מזהים על היד ועל הרגל, על גביהם נרשם שם היולדת, תעודת הזהות שלה ומין היילוד. בנים יקבלו תגים כחולים ובנות – וורודים.
לאחר מכן, מסירה אחות התינוקייה את השיירים של קרומי השפיר, רוחצת אותו בשמפו תינוקות מייבשת במגבת עדינה ומחתלת.
בדיקה גופנית של התינוק:
הבדיקה הבאה היא בדיקה גופנית של התינוק הנעשית ע"י רופא ילדים תוך 6 שעות מלידתו. הרופא בודק את בריאות איבריו של התינוק כמו כבד, כליות, ריאות, טחול ואיברי מין, ומתרשם באופן כללי מאיבריו החיצוניים ובריאותו הכללית של התינוק. הרופא מבצע גם בדיקת עיניים, בודק את הקרנית, את גלגלי העיניים ואת הרפלקסים של האישון. הבדיקה אינה חודרנית כלל ואינה מכאיבה.
בדיקות דם:
כשעה וחצי עד שש שעות מהלידה, נלקח התינוק לחדר הטיפולים, שם יעבור, ארבע דקירות: שתי בדיקות דם הנלקחות מהעקב: pku (מחלה גנטית הפוגעת בהתפתחות התקינה של המוח) ו- g6pd (בודקת מחסור באנזים העלול לגרום לרגישות לסולפה ולפול).
שתי דקירות נוספות בירך – זריקת ויטמין k , האמור לעורר את תפקודי מערכת הקרישה. בדרך כלל החיסון ניתן בזריקה אך אפשר לבקש שהוא יינתן גם דרך הפה, ואז ההורים יצטרכו לרכוש את החיסון בעצמם ולהביאו לבית החולים. את החיסון צריך לקבל שוב בגיל שבוע ובגיל חודש. וחיסון נגד צהבת נגיפית מסוג b .
במידה ויש חשד למחלות נוספות בהתאם להיסטוריה הרפואית במשפחה, למשל במידה והאם סבלה מסכרת הריון או שיש חשד לאנמיה, מבצעים בדיקת דם ספציפית למחלה או ספירת דם במקרה של חשד לאנמיה.
חשוב לציין כי התינוקייה מעניקה לתינוק טיפול גם בכל מקרה רפואי אחר. אם התינוק סובל מרגישות בעור, דלקת עיניים, במידה וישנו חשש למחלה או זיהום מסוים, אז בדרך כלל יטפלו באנטיביוטיקה כדרך מניעה.
חשוב לדעת כי קיים נוהל שגרתי לבדיקות התינוק, אך להורים הזכות המלאה להחליט אחרת ולוותר על חיסונים או על זריקות מסוימות. כמו כן, להורים הזכות המלאה להיות נוכחים בכל הבדיקות.
האכלה:
בסוף סדרת הבדיקות, מגיע הרגע בו הוא צריך לאכול. בשלב זה, את בוחרת אם להניק אותו או לחילופין, להאכיל אותו בתחליף לחלב אם או תרכובת מזון כלשהי.
אם את מעוניינת להניק, תוכלי להתייעץ עם צוות אחיות המחלקה – התחלה טובה בהנקה יכולה להשפיע על המשך ההנקה ולמנוע הרבה קשיים בעתיד. בנוסף לכך, בקשי מהאחיות לא לתת תחליף חלב אם בתינוקיה, זה עלול להרוס את ההנקה לחלוטין.
ביות:
ברוב בתי החולים קיימת כיום אפשרות של ביות – שהות התינוק עם אימו ולא בתינוקיה. ביות חלקי פירושו שהות התינוק עם אימו כל שעות היום וביות מלא כולל גם את שעות הלילה. במסגרת הביות, תקבלי מגש ובו הציוד הנדרש לטיפול בתינוק – טיטולים, מגבונים, פדי גזה ואלכוהול לחיטוי הטבור ובגדים. היתרון בביות הוא האפשרות לטפל בתינוק בנוכחות האחיות וכך לקבל ניסיון ותחושת ביטחון. יחד עם זאת, נשים רבות מרגישות שאין להן אפשרות לנוח מהלידה.