זיהומים בנרתיק לאחר הלידה
הלידה היא אחד האירועים המשמחים ביותר בחייה של כל אישה, ולאחר הלידה האם נוטה להתרכז באופן כמעט בלעדי בבריאותו של הרך הנולד ולהזניח את בריאותה שלה. אך חשוב לדעת שנשים חשופות לזיהומים לא רק בזמן ההיריון, אלא גם לאחר הלידה, ויש לטפל בבעיות אלה בזמן.
הלידה היא אחד האירועים המשמחים ביותר בחייה של כל אישה ולאחר הלידה האם נוטה להתרכז באופן כמעט בלעדי בבריאותו של הרך הנולד ולהזניח את בריאותה שלה. אך חשוב לדעת שנשים חשופות לזיהומים לא רק בזמן ההיריון, אלא גם לאחר הלידה ויש לטפל בבעיות אלה בזמן.
פרופ' אייל שיינר, רופא בכיר בחטיבת מיילדות וגינקולוגיה בבית חולים סורוקה, מסביר כי אחד הזיהומים שעלולים להתפתח לאחר לידה הוא זיהום ברחם, תופעה נדירה אחרי לידה רגילה (2%), אבל נשים שעוברות ניתוח קיסרי נמצאות בסיכון מוגבר לזיהומים ברחם ואחוז הזיהומים אצל נשים אלה מגיע עד 10%.
גורמי הסיכון הם זיהום במעי או בנרתיק, ירידת מים ממושכת ולידה ארוכה מאוד. תסמיני הזיהום הם חום, כאבי בטן תחתונה, רגישות במישוש של הרחם והפרשות מוגברות עם ריח רע. הטיפול שירשום הרופא יהיה בדרך כלל טיפול אנטיביוטי. דלקות בדרכי השתן גם הן תלונה נפוצה. לפחות כ-5% מהנשים יסבלו מדלקות בדרכי השתן במהלך ההיריון ולאחריו.
תופעה לא נעימה שתסמיניה מתבטאים בצריבה באזור בעת מתן שתן ודחיפות במתן שתן. לנשים הסובלות מהתופעה מומלץ לשתות הרבה ולא להתאפק וכמובן, להגיע לרופא לקבלת טיפול.
זיהום בנרתיק גם הוא זיהום שעלול להתרחש לאחר לידה. יש להבדיל בין זיהומים וגינאליים שמתרחשים בזמן תקופת משכב לידה (תקופה של כ-6 שבועות לאחר הלידה) ולאחריה.
במקרה כזה יש להגיע לרופא ולהיבדק כדי לקבל טיפול מתאים. לאחר תקופת משכב לידה, כשכבר אין דימומים, גם אז עלול להופיע זיהום וגינאלי, אך עם תסמינים קלים יותר כגון: גרד, אדמומיות ותחושת אי נוחות.
נשים רבות לא יודעות כי ישנם שני סוגים עיקריים של זיהומים וגינאליים - פטרייה וחיידק, שניתן להבחין ביניהם בעזרת ערכה ביתית לאבחון זיהומים וגינאליים, כדוגמת קלוטסט. במידה והבדיקה הביתית מעלה כי מדובר בפטרייה, ניתן להשתמש בתכשיר ללא מרשם רופא כדי לטפל בבעיה, אך במידה ומדובר בחיידק יש להגיע לרופא כדי לקבל מרשם לטיפול אנטיביוטי.
רפי פרחי, רוקח בכיר ברשת סופר-פארם, מוסיף כי הטיפול המונע לזיהומים וגינליים כולל הקפדה על שטיפה אינטימית בצורה סדירה לאחר הלידה. בשוק ישנם לא מעט תכשירים לשטיפה נרתיקית, אולם במקרה שלאחר לידה יש להקפיד לבדוק את רמת החומציות של התכשיר, כיוון שהוא מסייע להילחם בזיהום.
בין אם מדובר בזיהום חיידקי או פטרייתי, בכל תקופת הטיפול מומלצת תמיד שטיפה אינטימית טיפולית לפני תחילת הטיפול ולאחר סיום הטיפול והעלמות התסמינים כדאי להמשיך עם שטיפה אינטימית יומיומית.