סוכר, מלח ושומן רווי פוגעים בהתפתחות התקינה של ילדים
משרד הבריאות חשף כי הוא מתכוון לסמן מוצרי מזון בעלי ערכים גבוהים של נתרן, סוכרים ושומן רווי, במטרה להזהיר את הצרכנים ולהבהיר ליצרנים כי לא ניתן להמשיך ולהכניס לגופנו חומרים לא בריאים ואף מסוכנים.
את יצרני המזון זה כמובן מכעיס, בעיקר כי עכשיו נוכל לראות בפשטות כמה כפיות סוכר ומלח ישנן בכל חטיף, אך את ההורים לילדים היוזמה צריכה לשמח מאוד.
המלצות הוועדה לקידום תזונה בריאה הוגשו לשר הבריאות ליצמן . עיקר ההמלצות כוללות סימון מוצרים מזיקים עתירים במלח ושומן טראנס באדום, ומוצרים בריאים בירוק. לצערינו, יישום התכנית יחל רק בינואר 2018
דר' נעם דיין, מומחה לרפואת ילדים, מסביר בנקודות חשובות כיצד החומרים שהפכו לכה שגורים בכל ארוחה, גם במוצרים לכאורה בריאים, יכולים להוביל להשמנת יתר, פגיעה בהתפתחות התקינה ואף למחלות כרוניות אצל ילדים.
- "סוכר, נתרן ושומן רווי מעלים את הסיכון לסכרת", אומר דר' דיין. "אלה חומרים המשפיעים באופן ישיר על הגוף, ועלולים לגרום ליתר לחץ דם בגילאים מוקדמים יותר מאשר ילד הצורך מזון בריא".
- חומרים אלה מקדימים את גיל התחלואה, ותיתכן מחלה ארוכה וקשה יותר, ביחס לחומרים הנצרכים
- חשוב לשים לב לתזונה בריאה בכל הגילאים- אך בעיקר בגילאים צעירים! סוכר, נתרן, שומר רווי, כל אלה עלולים בהחלט להשפיע על המעגל ההורמונאלי של הילד, מה שעלול לפגוע בהתפתחות התקינה של ילדים. בנוסף יתכנו נזקים לעצמות הגדלות.
- חשוב לשים לב: השמנה בפני עצמה איננה התפתחות תקינה. ערכים גבוהים של מלח, סוכר ושומן מובילים להשמנת יתר אצל ילדים ובעקבות זאת לבעיות התפתחות.
-
"כרופא ילדים אני נתקל ביותר ויותר תחלואות בשל מזון תעשייתי לא מבוקר", אומר דר' דיין.
- קושי בפעילות גופנית, גם המינימאלית ביותר, זהו "תסמין" שאנו רואים בעקבות תזונה לקויה. כל אלה גורמים לא פעם לביטחון עצמי נמוך, וכתוצאה מכך ניתן לראות בעיות חברתיות שמתפתחות, ואף קושי בלימודים.
"את כל אלה", אומר דר' דיין, "ניתן למגר ואף למנוע עם הקדשת תשומת לב ותכנון נכון של הארוחות. כיום כל המידע אודות ערכים תזונתיים ורכיבים גלויים בפני ההורים, ניתן ללמוד אותם בקלות, אף לשתף את הילדים ולהבין מה כדאי להכניס לגוף ומה צריך לסמן באדום גדול, בדיוק כמו שמשרד הבריאות מתכננן לעשות", מוסיף.
רק לאחרונה פורסם דו"ח של ה-OECD לפיו ממוצע צריכת הסוכר בישראל עומד על 170 גרם לנפש, וכך אנו ניצבים במקום הראשון בצריכת סוכר בעולם. במשפחות רבות משתדלים בשנים האחרונות להפחית שימוש בסוכר לבן לדוגמה, אך לא רבים יודעים כי במרבית המזון התעשייתי, החל מחטיפים, שניצלים קפואים ואף גבינות, ישנן כמויות לא מבוטלות של סוכר ונתרן (מלח). "כך שגם אם פיזית לא שמנו לילד כפית סוכר בתה בבוקר, מספיק שבצהריים הוא אוכל שניצל מוכן, הכנסנו לגופו מספר גרמים של סוכר גם אם בכלל לא התכוונו", מסביר דר' דיין.