איך מעודדים ילדים לצרוך דגים
דגים מהווים חלק חשוב בהמלצות לתזונה נכונה ובריאה עבור ילדים. לא כל ההורים משלבים אותם בתפריט הילדים וחבל. דגים מהווים מקור טוב לויטמינים רבים כגון ויטמינים מקבוצה b, והם עשירים במינרלים כגון אשלגן, מגנזיום, סלניום, אבץ, וברזל. בנוסף, דגים עשירים ברכיב חיוני ביותר- חומצות השומן מסוג אומגה 3. אז איך בכל זאת ניתן לשלבם בתפריט הילדים.
מאת: רותי אבירי, דיאטנית קלינית, יועצת תזונה לחברת טונה סטארקיסט
דגים מהווים חלק חשוב בהמלצות לתזונה נכונה ובריאה עבור ילדים.
הם עשירים בחלבון איכותי המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, הם מהווים מקור טוב לויטמינים רבים כגון ויטמינים מקבוצה b, והם עשירים במינרלים כגון אשלגן, מגנזיום, סלניום, אבץ, וברזל. בנוסף, דגים עשירים ברכיב חיוני ביותר- חומצות השומן מסוג אומגה 3 אשר תועלתן הבריאותית נקשרת להפחתת סיכון למחלות רבות כגון: מחלות לב וכלי דם, מס' סוגי סרטן. ספציפית אצל ילדים, אומגה 3 נקשרה לשיפור מצב הרוח, שיפור יכולות למידה ותתכן אף השפעה בילדים עם בעיות קשב וריכוז.
בגלל החשש ממזהמים, בניר עמדה של ארגוני הבריאות המחמירים בעולם ניתנות הנחיות ספציפיות לצריכת דגים עבור נשים בהריון, מניקות וילדים:
1. להימנע מאכילת כריש, mackerelking, , swordfishtilefish - כי הם מכילים רמות גבוהות של כספית.
2. לאכול עד 340 גר' (2 ארוחות ממוצעות) דגים בשבוע של סוגי דגים שונים בעלי רמות כספית נמוכות, אשר חמשת הנפוצים ביותר מהם הם: שרימפס, סלמון, pollock, דג חתול וטונה לייט בשימורים.
המלצות המלצות...אבל איך עומדים בהן?
לפניכם מס' טיפים לעידוד ילדים לצריכת דגים:
- אל תניחו ש"ילדים לא אוהבים דגים". שלבו את הדגים בצורות שונות כחלק מהתפריט המשפחתי ולעיתים תופתעו מליקוקי השפתיים.
- דגים ניתנים להגשה בצורות שונות. הצורות המומלצות עבור ילדים הם קציצות, כחלק מסלט על בסיס מיונז, במשרה (כגון דג מלוח), או בקופסאות (כגון טונה או סרדינים). אל תגישו לילדים דג שלם - בגלל ה"עינים" וכמובן בגלל העצמות, וגם לא פילה - למרות שהחלק אמור להיות נקי מעצמות, הוא עדין יכול להכיל עצמות.
- שתפו את הילד בהכנת הדג- ילדים אוכלים יותר בקלות ובשמחה את מה שהכינו בעצמם. הם יכולים לערבב אותו ולהכין את הקציצות, לשים תבלינים, להשרותו לפני הכנתו, להוציא אותו מהקופסא, לערבב אותו בסלט ועוד לפי יכולתם.
- טונה בקופסא מתאימה במיוחד לילדים היות ואין לה צורה, טעם או ריח של דגים וכמובן בשל העובדה שאין חשש לעצמות.
- הטונה בקופסא משתלבת היטב בכל ארוחה. היא ניתנת לחימום ולכן מתאים גם לשילוב כמנה חלבונית בארוחה חמה: עם פסטה, אורז, חביתות, פשטידות, אך מתאימה גם כמנה ראשונה או כתוספת לסלט.
- טונה מתאימה גם לארוחות ביניים מזינות בתוך כריך לבית הספר בתוספת ירקות או בתוספת קרקרים מקמח מלא בשעות אחר הצהריים.
- מחקרים מראים שכדי שילד ינסה מאכל חדש עליו להיחשף אליו לפעמים לפחות 20 פעמים. לכן, לא להתיאש וגם אם הילד לא אוכל, להמשיך להניח בשולחן את הדגים.
- נקודה חשובה ואולי "הכי חשובה" – אומרים שאם אתם רוצים שילדכם יקרא ספרים, מה שעליכם לעשות הוא ...לקרוא בעצמכם! דוגמא אישית היא הדרך הטובה ביותר לגרום לילד לעשות משהו שהיינו רוצים שיעשה. מילים, נדנודים ולחצים- יעשו לרב בדיוק את ההיפך. בקיצור- איכלו דגים!
ספגטי ברוטב טונה ועגבניות פיקנטיבאדיבות חברת טונה סטארקיסט
ספגטי מוגש עם רוטב בסגנון בולונז בו הבשר הוחלף בטונה, מוגש עם פרמזן ועלי בזיליקום.
2 בצלים גדולים
2 קופסאות עגבניות קלופות - 400 גרם כולל נוזלים 240 גרם נטו.
2 קופסאות טונה סטארקיסט 5% בטעם טבעי
2 כפות שמן
8 שיני שום קלופות וכתושות
4 גבעולי בזיליקום
2 גבעולי טימין
צ'ילי גרוס
קורט סוכר
500 גר' ספגטי
הכינו את רוטב העגבניות:
קוצצים את הבצל, בסיר קטן מניחים כף משמן הזית ומטגנים את הבצלים מבלי שישחים, מוסיפים את שיני השום כתושות ומוסיפים לבשל מספר שניות. מוסיפים את תכולת קופסת העגבניות עם הנוזלים שבה, שוברים את העגבניות באמצעות כף עץ. מוסיפים את הטימין, הבזיליקום המלח הסוכר והפלפל ומבשלים כ25 דקות על אש נמוכה עד שמסמיך מעט, מוסיפים את הטונה, ומתקנים תיבול.
מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן, מסננים ומעבירים לסיר הרוטב, מגישים עם פרמזן ומספר עלי בזיליקום לקישוט.
לזניה עם טונה
באדיבות חברת טונה סטארקיסט
מצרכים ל – 6 מנות
2 קופסאות טונה סטארקיסט בשמן – מסוננת ומפוררת
1 כוס קישואים מגורדים וסחוטים
100 גרם פטריות טריות חתוכות לאורכן
2 בצלים ירוקים קצוצים
3-4 שיני שום כתוש
1 כף שמן זית
3/4 כוס רוטב פסטה מוכן על בסיס עגבניות
1/2 כפית בזיליקום יבש
1/2 כפית אורגנו
11/2 גביע קוטג'
1 ביצה
12 דפי לזניה 2 כפות גבינת פרמזן מגורדת
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
להניח את דפי הלזניה בקערה עם מים פושרים. לחמם תנור ל – 190 מעלות צלזיוס.
תערובת אדומה: לחמם במחבת את שמן הזית. להוסיף קישואים, פטריות, בצל ירוק ושום – להקפיץ 3 דקות. להוסיף את הטונה, רוטב הפסטה והבזיליקום ולהביא לרתיחה.
לשמור בצד 4 כפות מהתערובת.
תערובת לבנה: לערבב בקערה קוטג' וביצה.
לסנן את דפי הלזניה. להניח 3 כפות תערובת אדומה בתחתית התבנית עם מעט מים. להניח שכבה של דפי לזניה, עליה שליש מהתערובת האדומה ומעליה שליש מהתערובת הלבנה. לחזור על הפעולה פעמיים נוספות.
לסיים בשכבה של עלי לזניה מרוחה בתערובת האדומה ולפזר מעליה את גבינת הפרמזן.
לאפות כ – 30 דקות.