5 מתכונים לממרחים בריאים שילדים אוהבים
הכנת ממרחים בריאים היא דרך פשוטה למזער כניסת חומרים משמרים, שומנים מוקשים, מייצבים וסוכרים לכריכים של ילדינו. אפשר להיות סופר יצירתיים ומפתיעים בהכנת ממרחים ביתיים .אשמח לחלוק 5 מתכונים לממרחים שילדים אוהבים.
מאת: איזבל אדלר, נטורופתית מוסמכת, מלווה לתזונה מבריאה. מטפלת גם בתזונה סינית מקרוביוטית, צמחי מרפא ומעבירה תהליכי ניקוי .
השבוע קיימתי סדנת לחמים וממרחים ונשאר לי קצת מטחינת הסלק . מכייון שלא נותר הרבה היצע למריחה במקרר החלטתי "לקחת סיכון" ולהציע לבתי מיה את הטחינה הסגולה בכריך. הבטחתי לתבל בהרבה לימון. טעם שמיה מאוד אוהבת. מיה, להפתעתי הסכימה וכשחזרה אמרה נרגשת שזה היה "להיט". צבע הסלק יצר עניין רב גם בקרב חברותיה לכיתה. למחרת ביקשה שוב את ממרח הטחינה סלק בכריך.
מסקנתי- לא להיצמד לדעות, אמונות והרגלים...שינויים מתרחשים בכל רגע...המשיכו לנסות. הפעם זה עבד לי:-) אז הנה המתכונים:
ממרח "חומוס" מעדשים כתומות
המרכיבים:
1/2 כוס עדשים כתומות
1/2 דלורית (150 גרם), נקייה מגרעינים, קלופה וחתוכה לקוביות קטנות
כוס ורבע מים
מעט אגוז מוסקט
1/3 כוס טחינה משומשום מלא
1/2 כפית מלח
מעט כמון
אופן ההכנה:
1. שוטפים את העדשים במסננת. שמים בסיר קטן את העדשים והדלורית ומוסיפים את המים ואגוז המוסקט. מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים כ-25 דקות עד שהעדשים רכות לגמרי.
2. טוחנים באמצעות בלנדר מוט, מוסיפים את הטחינה תוך כדי בחישה מהירה, מוסיפים את המלח והכמון וטוחנים שוב. שומרים במקרר עד ארבעה ימים.
* כדי להבטיח את המרקם הרצוי אפשר לסנן את העדשים והדלורית אחרי הבישול, לשמור בצד את נוזלי הבישול ואז להוסיף אותם בהדרגה (אחרי שלב הוספת המלח), עד שמגיעים למרקם הרצוי.
ממרח "כבד" מעדשים
רכיבים:
2 ספלים של עדשים חומות/ ירוקות / שחורות (לאחר השרייה של לילה, מומלץ להוסיף אצת קומבו להשריה)
4 כוסות מים
3 בצלים
להזהיב את הבצל (שמן קוקוס/ שמן זית) ,להוסיף את העדשים ולהוסיף את המים עד שהעדשים מתרככות והמים מתאדים לגמרי.
*ניתן גם להזהיב את הבצל במחבת ולבשל את העדשים בנפרד, עד לריכוך, לאחר מכן להוסיף אותם למעבד המזון עם יתר חומרי הגלם.
תיבול: כורכום, כמון, מלח ים אטלנטי/ הימאליה -לקראת סוף הבישול.
מניחים במיכל של מעבד המזון ומוסיפים:
2 ביצים אורגניות קשות
אגוזי מלך (חופן)
**לילדים שאוהבים שום, ניתן להוסיף 2 שיני שום.
מעבדים עד למרקם ממרחי (עיסתי).ניתן להוסיף מעט שמן זית.
להגיש עם נבטי חמנייה או בצל ירוק.
לבנה עיזים ביתי
יוגורט עיזים (עדיפות לאורגני)
מלח, שמן זית וזעתר
שופכים את היוגורט לתוך בד / חיתול טטרה. קושרים ומניחים מעל קערה שלתוכם היא תגיר נוזלים
בימי הקיץ החמים , אפשר לפתוח לאחר יום. אם הגבינה רכה מדי ,אפשר להניח לה לטפטף עוד יום נוזלים.
כאשר הגבינה סמיכה דיה, מערבבים לתוכה מלח, שמן זית ומתבלים בזעתר.
ממרח טחינה סילאן
מערבבים יחדיו טחינה גולמית משומשום מלא או שומשום מלא מונבט ,עם סילאן תמרים (חשוב שתסתכלו שעל הסילאן שאתם קונים, אין תוספת סוכר) עד שמגיעים למתיקות הרצויה. ניתן למרוח על פרוסת לחם, זהו מעדן אמיתי !
*תחליף לשוקולד תעשייתי או ריבות עתירות סוכר
תחליף מיונז
1.5 כפית חרדל איכותי
5-6 כפות שמן זית
3 כפות גדושות ממרח שקדים
מלח ופלפל
מערבבים הכל בקערה.
איזבל אדלר תעביר סדנה להכנת ממרחים בריאים בכנס "אוכלים בריא 7" שיתקיים בתיאטרון גבעתיים בתאריכים 12-13 בנובמבר.