7 דרכים יצירתיות למניעת עצירויות אצל ילדים בפסח ובכלל
שתייה מרובה של מים ואכילה מרובה של פירות תסייע לילדיכם עם בעיות עיכול ועצירויות, האופייניות לתפריט התזונתי של פסח. לפניכם דרכים יצירתיות, שיעודדו אותם לאכול ולשתות בריא יותר בחג המצות
מאת: יעל רחמנוב, נטורופתית N.D
השינוי התזונתי במהלך פסח גורם בדרך כלל לבעיות עיכול ולעצירויות אצל ילדים רבים. למים נודעת חשיבות רבה בתקינות פעילות מערכות רבות בגופנו, וללא שתייתם התנועתית של המעיים תהיה איטית יותר, לא יהיה פינוי יעיל ומיטבי של פסולת מהגוף, והדבר יגרום לתקיעויות של מזון, גזים, להרגשת כבדות, לעייפות ולעצירות.
אז כיצד תצליחו לעודד את ילדיכם לשתות יותר מים, במיוחד בפסח?
- הכינו קנקן מים צוננים עם פרוסות של פירות הדר כמו קלמנטינות ותפוזים. פירות ההדר יעניקו למים טעם מתקתק וארומה מרעננת. הילדים ובוודאי גם המבוגרים ייהנו לשתות מהמים הטעימים, ואף לאכול את פרוסות הפירות.
- הכינו חליטת קרה או חמה עם צמחי מרפא: הכניסו לקנקן המים צמחי מרפא/תבלין על פי הטעם. צמחים בעלי השפעה על מערכת העיכול הם: נענע, מנטה, לואיזה, לימונית, לבנדר, מרווה רפואית, קמומיל וגרניום לימוני. לצמחים אלו יש איכויות תרפויטיות שונות: הם נוגדי דלקת וכאב, משפרי עיכול ומונעים היווצרות גזים ונפיחויות. שתיית 5-3 כוסות של החליטה תתרום – לא רק למניעת היווצרות נפיחויות, גזים ועצירויות – אלא גם להקלה בעת בעיות אלו ולהרגשת רעננות, קלילות ואנרגטיות לאורך היום. במידת הצורך, אפשר להמתיק עם כפית דבש או מייפל (מייפל טהור 100%).
- אמצו לעצמכם הרגל של שתיית כוס מים לפני יציאה מהבית, ותמיד קחו עמכם בקבוק מים לדרך.
- הקפידו להגיש לשולחן הארוחה מים או חליטות והימנעו משתיית משקאות ממותקים, מוגזים או משקאות על בסיס חלב, סויה וכו'. משקאות אלו אמנם טעימים, אך יכבידו על העיכול ועשויים לגרום לנפיחויות, לגזים ולעצירות.
בעת עצירות ו/או בעיות עיכול שונות כמו: גזים, נפיחויות וכאבי בטן, ניתן לתת לילדים:
-
פפאיה ואננס – לפפאיה ואננס יש אנזימים המסייעים בתהליך העיכול, ולכן הם יתרמו לעיכול תקין ולמניעת עצירויות. האננס מכיל אנזים בשם ברומלין, והפפאיה מכילה את אנזים הפפאין.
- רסק עגבניות ושמן זית – רסק מעגבנייה אחת בשילוב כף שמן זית יכול לעשות פלאים ולתרום למניעת עצירות. כדאי לצרוך זאת על הבוקר, "על קיבה ריקה". החיסרון הוא שבשל החומציות של העגבנייה היא יכולה לגרום לגזים ולאי נוחות בבטן. חשוב להדגיש כי לא כל אחד רגיש באותה מידה ולכלל האנשים אין בעיה בצריכת עגבנייה.
- שזיפים – שזיפים ידועים כמשלשלים טבעיים, ואפשר להיעזר בהם בעת עצירות ו/או למניעתה. היתרון בשימוש עם שזיפים הוא שהילדים אוהבים את טעמם המתקתק. החיסרון הוא שלעתים דווקא השזיפים הם אלו העשויים לגרום לפעמים לגזים.
את השזיפים ניתן לצרוך בדרכים הבאות:
- שתיית כוס מים פושרים ואכילת 3-2 שזיפים על "קיבה ריקה" (לאכול רק לאחר חצי שעה עד שעה לאחר אכילת השזיפים).
- שתיית מספר כפות של קומפוט שזיפים – להרתיח שתי כוסות מים עם 7-5 שזיפים. אפשר להוסיף צימוקים או תאנים. כך יווצר קומפוט מתקתק וטעים לשתייה. אפשר כמובן לאכול גם את הפירות.
ארומתרפיה
במידה והילדים סובלים מכאבי בטן, ניתן להכין שמנים לעיסוי הבטן. את העיסוי עושים בצורה איטית ועדינה, עם כיוון השעון וניתן לעשות זאת פעם עד שלוש פעמים ביום.
אז מה עושים? קונים בחנויות הטבע השונות שמנים אתרים: נענע, רוזמרין, לימון ותפוז ושמן שקדים.
איך משתמשים? אף פעם לא שמים ישירות על הגוף ללא מהילה בשמן נשא. מדדו 30 מ"ל שמן שקדים. שימו בשמן השקדים 30 טיפות מסך כל השמנים האתריים שקניתם (כשבע טיפות מכל שמן – כלומר טיפה אחת של שמן אתרי על כל 1 מ"ל של שמן שקדים או שמן נשא).