ילדים, כסף והחופש הגדול...
אנו מאמנים את ילדנו בכל תחום בחיים, וחשוב שנשאל את עצמנו במה אנו מאמנים אותם בהקשר של כסף?
החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת ללמד אותם על הקשר בין פעילות יצרנית לכסף, ובין תכנון וחסכון. חשוב לאמן את ילדנו שהכול אפשרי עבורם, ויחד עם זאת ללמד אותם על אחריות, תכנון וניהול.
מאת: צביה אוחיון – מאמנת אישית ועסקית, מעבירה סדנאות והרצאות בארגונים
אנו מאמנים את ילדנו בכל תחום בחיים, וחשוב שנשאל את עצמנו במה אנו מאמנים אותם בהקשר של כסף?
החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת ללמד אותם על הקשר בין פעילות יצרנית לכסף, ובין תכנון וחסכון. חשוב לאמן את ילדנו שהכול אפשרי עבורם, ויחד עם זאת ללמד אותם על אחריות, תכנון וניהול.
יגיע היום וילדנו יהיו עצמאים ובעלי חשבונות וכספים משלהם. כסף ישמש אותם,ייכנס ויצא מחייהם, ואנו כהורים, שרוצים את הטוב ביותר עבורם, רוצים יותר מכל שיהיו אנשים מאושרים ושמחים. ואם כבר - שגם ישגשגו ויצליחו, או לפחות לא ידעו מחסור.
כדי להפוך את ילדכם לבעלי דפוסי חשיבה המשרתים אותם בעתיד, ולחבר בין מושג הכסף למציאות, צריך להתחיל להסביר לילד על כסף כבר בגיל צעיר. היום יש הבנה והסכמה שהיחסים שלנו עם כסף מעוצבים משחר ילדותנו. אז זה הזמן.
יצאתם לסידורים? קחו את הילד איתכם לביקור בבנק. ותנו לו הסבר תוך כדי הוצאת כסף מהכספומט. להראות מהו צ'ק ואיך כותבים אותו. הסבירו לו איך עובד כרטיס האשראי, מדוע מדובר בכסף לכל דבר ולמה חשוב לעקוב אחר החיובים ולבדוק את דף הפירוט החודשי.
קחו את הילד איתכם לסופר כדי ללמד אותו על צרכנות חכמה. השוואה של מחירים באינטרנט היא גם תרגיל טוב במתמטיקה וגם שיעור גדול בחיסכון.
עזרו לילדכם להבדיל בין "רוצה" ל"צריך". הבנת הפערים הגדולים בין המושגים הדומים לכאורה תסייע לילד בעתיד לקבל החלטות חכמות יותר בנוגע להוצאות שלו. אחד הגורמים החשובים לבהלת ה"אני רוצה" הן הפרסומות שפונות לילדים ישירות. הראו לילדים שלכם איך מסתכלים על פרסומות, ומדוע לא כל מה שהן מבטיחות בהכרח מתגשם. הסבירו כי קיימים גם מוצרים אחרים זולים יותר שעושים את אותה עבודה...
עבודה יצרנית
ילדים בגיל 10 ומעלה לרוב מעדיפים לוותר על השתתפות בקייטנה ומעדיפים לרבוץ ולהתבטל בבית לפחות בחלק ניכר מהחופש.
חשוב תמיד שהילד יתרום את חלקו. על כן יש לשלב אותו בעבודות הבית השוטפות ללא תשלום כמו קיפול כביסה ושטיפת כלים. אך תמורת עבודות "אקסטרה," כגון שאיבת אבק, שטיפת מכונית וניקוי הגינה- אפשר להציע דמי כיס מוגדלים.
מגיל 12-13 חשוב לעודד את הילד להרוויח כסף מעבודות חוץ יזומות כמו שמרטפות, מכירת לימונדה ועד מכירות בחנות, ניקיון המדרגות ועוד.
ניהול דמי כיס
בחופש הגדול הבזבוזים גדלים וזו דרך נפלאה ללמד ניהול ועצמאות. וגם לחסוך את ההוצאות שלנו כהורים. ניתן לתת דמי כיס שבועיים בהתאם לגילו, התמצאותו והבנתו .מגיל 7-8 כשהילד מבין ומתמצא יותר בכוח הקניה של המטבעות השונים. אפשרו לילד להחליט לגבי הממתקים והצ'ופרים שלו. תנו לו לעשות את הטעויות שלו עם כסף ואל תנזפו בו. תלמדו אותו ללמוד מטעויות. הוא עשוי לבזבז את דמי הכיס השבועיים ביום הראשון, לא יבין את המשמעות, יבכה וירצה עוד. ניתן לעגל פינות אך לאחר שבוע-שבועיים יבין יותר.
בגיל 10 ומעלה ניתן להגדיל את דמי הכיס ובמקביל להרחיב את אחריותו על הוצאותיו האישיות וככל שהילד גדל לאפשר לו לנהל דמי כיס הכוללים סעיפים שונים מתקציב ההוצאות שלו, כמו- בגדים, בילויים, נייד,חוגים, נסיעות ועוד. חשוב להתקדם על פי רצונו והסכמתו.
חסכון
כדי שהילד יגדל לדעת ולחוות את המושג שהכול אפשרי עבורו, יש לעודד אותו לחלום. לאמן אותו שכל חלום ניתן להגשים על ידי תכנון והתבוננות. לבחור חלום אחד שקשור לכסף, לשאול למחירו, ולעשות הסכם לגבי ההשתתפות במימון החלום. רוצה גלשן - חצי עלינו וחצי עליך. ניתן להגביל זאת בתקופת זמן כמו עד סוף החופש הגדול. עשוי להוות עבורו תמריץ ליצירת ומציאת עבודה ולפחות בזבוזים.
תנו לילד קופות חיסכון או קופסאות שבהן יוכל לשמור את הכסף לפי מטרותיו השונות.
בקופסא אחת הוא יוכל להחזיק כסף ל"סיפוקים מיידיים," בזבוזים כגון גלידה או סרט. בקופסא שנייה יחסוך כסף למימוש חלומות כגון אופניים מדליקות,חופשה באילת עם חברים או משהו גדול אחר שחלם עליו.
כדי לפתח את חשיבות הנתינה והאכפתיות החברתית חשוב להחזיק גם קופסת תרומה, שבה יפקיד כסף לתרומות. תרחיבו בפניו פעילויות של עמותות שונות כדי שיבחר לאן התרומה שלו הולכת ואיזה ערך חברתי היא מקיימת.
ניהול תקציב
אירועים גדולים כמו חגיגת יום ההולדת או יציאה לחופשה יכולים להיות שיעור גדול - להכין יחד תקציב, מעקב אחר הוצאות, קבלת החלטות מאילוצי מימון.
חסכון נושא ריבית- כדי להמחיש את מושג החיסכון וצבירת הריבית עליו, בגיל מתקדם ניתן להציע לילד לשלם ריבית מסוימת על דמי הכיס שהוא חוסך מדי שבוע או חודש. יחד תנסו לחשב מה גובה הריבית ולאיזה סכום אפשר להגיע על פני תקופות ארוכות יותר של חצי שנה או שנה.
לסיכום
חשוב לדבר על כסף ליד הילדים אך חשוב לשים לב למה אומרים ואיך נוהגים.
חשוב ללמד את הילד לשקול את החלטותיו הפיננסיות. עם זאת אל תנדנדו לו יותר מדי על חיסכון ותמנעו ממנו לרכוש דברים שהוא רוצה. הדבר עלול להביא לפעולה הפוכה. חשוב לא להשתמש בכסף כעונש או כמקור שליטה.