תרופות לתינוק ולילד - מדריך לשימוש זהיר בתרופות
תרופות נועדו להפחית כאב או לרפא, אבל תרופות עלולות להיות גם מסוכנות. כדי למנוע מצבים של סיכון לתינוקות שלנן ולילדנו חשוב שנקפיד על כמה כללים:
מאת: יעל סנדלר
בעקבות מתן תרופת נורופן, בחורה בת עשרים ושבע אושפזה במצב קשה. הדבר אמנם נדיר, אולם יש כמה כללי זהירות בשימוש בתרופות עליהם עליכם להקפיד.
תרופות נועדו להפחית כאב או לרפא, אבל תרופות עלולות להיות גם מסוכנות. כדי למנוע מצבים של סיכון לתינוקות שלנן ולילדנו חשוב שנקפיד על כמה כללים:
1. תרופות שומרים רק במקום סגור, שאינו נגיש לילדים. באיקאה תוכלו למצוא ארון תרופות שניתן לנעול אותו. תרופות חשוב שישמרו במקום שאינו נגיש לילדים, וזכרו כי כל אי נגישות היא זמנית. כיום הילד אינו פותח מגירה אבל בעוד כמה חודשים המגרה תפתח.
2. קופסאות ריקות של תרופות הן לא משחק. הרחיקו קופסאות ריקות מילדיכם. אם הילד יראה בקופסא משחק הוא עלול לשחק בקופסאות מלאות שימצא במגרה של סבא וסבתא ולחשוב שגם קופסאות אלה הן עבורו.
3. תרופה לא טעימה ואינה ממתק. אל תשכנעו ילד לקחת תרופה בגלל טעמה הטוב. לוקחים תרופה כשצריך. אל תרגילו ילד שתרופה טעימה וזה לא הזמן או המקום לחגוג אם הסכים ליטול תרופה.
4. אם אתם צורכים כדורים על בסיס יומיומי השתדלו להימנע לעשות זאת מול הילד שלכם, לילדים נטייה לחקות אותנו המבוגרים.
5. אל תתנו תרופות סתם. ילד שהוא נודניק או קשה לא להרדם לא זקוק לתרופה כדי להירגע.
6. בעת מתן תרופה: קראו את ההוראות לפרטי פרטים. יש משמעות גדולה למינון התרופה, אבל גם לדרך בה נוטלים אותה. קראו האם ליטול את התרופה על בטן ריקה או מלאה. כמה זמן לפני או אחרי האוכל, ובאילו הפרשי שעות בין מנה למנה.
7. הרגילו את עצמכם לרשום את שעת נטילת התרופה של ילדיכם. רשמו ביומן. שם הילד, שם התרופה מינון ושעת נטילת התרופה.
8. ידעו את סבא וסבתא, או הבייביסיטר כאשר הילד קיבל תרופה ומתי, כדי למנוע מצבים בהם למשל סבתא תחליט לתת לילד תרופה כי עולה לו החום, מבלי שהיא יודעת שהילד קיבל תרופה זמן קצר קודם על ידי האם. גם כאשר מדובר בהורים גרושים, יש חשיבות לתאום בין ההורים בנושא זה.
9. אל תשערו שאתם יודעים איך וכמה נותנים מהתרופה על סמך הזיכרון. יש הבדל למשל בין מתן אקמול לילדים מבחינת הכמות לעומת מתן נורופן לילדים, והורים עלולים להתבלבל. שימו לב זה מאוד משמעותי. לקבל נורופן בכמות של אקמולי – זה לא לעניין.
10. זכרו בעת מתן תרופה כאשר ילד חולה, אתם בלחץ והילד בלחץ. נסו להירגע רגע. הרכיבו משקפיים במידה ואתם זקוקים לכך. אל תוותרו על כך.
11. לעולם אל תתנו תרופה לילד בחדר חשוך, כאשר אינכם רואים במדויק את הכמות.
12. לעולם אל תתנו תרופה במדידת בערך. בערך כפית. כדאי לדעת, מזרקים למדידת כמות התרופה ניתן לקנות בעלות סמלית בבית המרקחת.
13. אם ילד הקיא תרופה אל תתנו לו תרופה חדשה. אינכם יודעים כמה הוא הקיא מהתרופה, וכמה מהתרופה נספגה בגופו.
14. מיינו אחת לחצי שנה את התרופות שלכם בארון התרופות. זרקו את כל התרופות שפג התוקף שלהם.
15. תרופות של טיפות עיניים טיפות אף ומשחות למיניהן, בדרך כלל התוקף שלהם לאחר שימוש ראשון קצר מאוד. אל תחזיקו תרופות שנפתחו בארון. זרקו אותן או כתבו עליהם את תאריך הפתיחה.
16. בקשו מהרוקח שידביק לכם את הפתק לאיזה ילד התרופה מיועדת ובאיזה מינון לקחת את התרופה על גבי הבקבוק עצמו, או השפופרת של המשחה ולא על גבי האריזה החיצונית או על הקופסה, כפי שבדרך כלל עושים. סביר להניח שאת הקופסה תזרקו, וכאשר מדובר ביותר מילד אחד, אתם עלולים לנחש את המינון הלא נכון.
17. שיקלו את ילדיכם מפעם לפעם. חלק מהתרופות מתבססות על משקל הילד, כדאי שיהיה לכם משקל עדכני.
18. התייחסו לגיל הילד על גבי התרופה רק אם ילדיכם תואם את גילו מבחינת מראהו. לא נמוך מדי רזה מדי, שמן מבני גילו וכן הלאה.
19. אל תתנו לעולם תרופה במינון שאתם קובעים לבד. יש הורים שאומרים טוב, הילד לא ממש חולה, אז אתן לו רק מעט אקמולי..
20. רוב קופות החולים מאפשרות להתייעץ עם רוקח 24 שעות ביממה. כדאי להכין מראש במקום בולט את שעות ההתקשרות לאחות, ואת מספרי הטלפון לשעת חרום.
21. בררו עם רופא הילדים שלכם באילו מצבים לתת תרופות להורדת חום. לא בכל גיל חום נחשב כמחלה.
22. אצל תינוקות עד גיל שנה חום קריטי. בררו עם רופא הילדים באילו מצבים של חום צריך לפנות לחדר מיון.
23. אל תערבבו תרופות מבלי להתייעץ עם רופא. אם ילדיכם נוטל תרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז ועליו ליטול תרופה נוספת, אנטיביוטיקה...שתפו את הרופא. יש הורים שמחליטים על דעת עצמם לתת תרופה אחת ואחרי שעתיים תרופה אחרת. יש תרופות שעלולות להיות מסוכנות כאשר הן ניתנות בסמוך.
24. גם תרופות ללא מרשם הן תרופות. אל תקלו ראש במתן תרופה ללא מרשם.
25. תרופות טבעיות הן גם תרופות. התייעצו עם רופא לפני קנייתן ולפני השימוש בהן.
26. יש תרופות כולל ויטמינים המכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים. בדקו את הרכב התרופות והתייעצו לגבי תרופה חלופית, במידה והדבר חשוב לכם.
27. עקבו אחרי הרופא של ילדיכם, תראו שבזמן שהוא רושם לכם מינון לתרופה הוא רגוע, שאינו עסוק בדברים אחרים.
28. הפעילו פיקוח עד כמה שניתן גם במתן תרופות בבית חולים למשל.
29. כאשר ילדיכם מקבל חיסון. בדקו את תוקף החיסון ואת התנאים בהם הוא הוחזק. אולי האחות לא תאהב אתכם, אבל חשוב שאתם תהיו אחראים על ילדיכם ושהאנשים שמטפלים בילדים יהיו קשובים לכם.
תהיו בריאים.