בקע מפשעתי בילדים - Inguinal Hernia
בקע מפשעתי בילדים נוצר כתוצאה מנוכחות תעלה פתוחה שמחברת את חלל הבטן עם שק האשכים בבנים ועם השפה הגדולה אצל בנות. דרכה עלולים לצאת קבוע או לסירוגין אברי הבטן (מעי בד"כ בבנים ושחלה בבנות) ולגרום לנפיחות במפשעה או בשק האשכים.
מאת: דר' קידר סרגיי
מהו בקע (הרניה) מפשעתי?
בקע מפשעתי בילדים נוצר כתוצאה מנוכחות תעלה פתוחה שמחברת את חלל הבטן עם שק האשכים בבנים ועם השפה הגדולה אצל בנות. דרכה עלולים לצאת קבוע או לסירוגין אברי הבטן (מעי בד"כ בבנים ושחלה בבנות) ולגרום לנפיחות במפשעה או בשק האשכים.
התעלה נקראת processus vaginalis peritoneum , נוצרת כתוצאה מירידה טבעית של האשך לשק האשכים ואמורה להיסגר קרוב לאחר הלידה במרבית המקרים.
במצבים שהתעלה פתוחה אך קוטרה זעיר, ניתן לראות רק את נוזל שמצטבר בשק האשכים (נוזל פיזיולוגי של חלל הבטן), מצב זה נקרא hydrocele.
שכיחות
מופיע אצל עד - 4% מאוכלוסיית הילדים ועד 25% מאוכלוסיית הפגים. התופעה שכיחה עד פי 10 יותר בבנים מאשר בבנות. מכל הבקעים, 60% נמצאים בצד ימין, 30% משמאל ובכ10% מהמקרים הבקע נמצא בשני הצדדים.
סימנים וסימפטומים
בד"כ הסימן הראשון של בקע מפשעתי נראה להורים כבלט במפשעה או בשק האשכים אשר מופיע בזמן בכי, שיעול או מאמץ גופני. לעיתים שמים לב לזה כאשר מקלחים את הילד. האבחנה נעשית באמצעות בדיקה אצל כירורג ילדים. בד"כ אין צורך בבדיקות הדמיה.
אבחנה מבדלת: הידרוצלה, דלקת בלוטות לימפה במפשעה, אשך טמיר, תסביב האשך.
הטיפול
הטיפול בהרניה מפשעתית בילדים הינו תמיד, וללא יוצא מן הכלל, כירורגי, הנקרא "תיקון הבקע". כיוון שהבקע הינו תעלה של קרום הצפק, בניתוח סוגרים אותה באמצעות תפר מחוט מתמוסס. עיתוי הניתוח - ככל המוקדם מוטב, כמובן בהתייחסות למצב של הילד. אם הילד מצונן, חולה בחום, נזלת או מקבל טיפול אנטיביוטי, מומלץ לנתחו לפחות שבועיים לאחר סיום הטיפול.
בדיקות דם לפני ניתוח
בילדים בריאים אין צורך בבדיקות דם לפני ביצוע הניתוח. בדיקה זאת איננה תורמת לבטיחות ביצוע
הניתוח בהרדמה.
חיסונים
בד"כ ניתן לחסן ילד שבוע לפני או שבוע אחרי הניתוח
ימי אישפוז
בדרך כלל מדובר באשפוז יום (ניתוח אמבולטורי). מגיעים ביום הניתוח בשעה שתקבע ע"פ תוכנית
הניתוחים, שחרור מספר שעות לאחר חזרה למחלקה (לאחר וידוא כי הילד שתה, אכל ונתן שתן).
במידה וגיל הילד קטן מחודשיים או תינוק שנולד פג וגילו המעודכן פחות מחודשיים, יישאר להשגחה ללילה אחד לצורך ניטור סימנים לאחר הרדמה כללית.
סיבוכים אפשריים של בקע מפשעתי (כאשר לא מנתחים בזמן)
1) כליאה - הבקע מתמלא בתוכן של מעי או שחלה , שאינם ניתנים בקלות להחזרה ידנית ע"י
הכירורג. מצב בו מעי או שחלה תקועים בתעלה ולא חוזרים בעצמם דורש החזרה ידנית ע"י כירורג שלא תמיד צולחת, במקרה שהבקע הוחזר יש סיכוי גדול לחזרה של הכליאה.
2) סטרנגולציה- כאשר הבקע הכלוא לא מוחזר בזמן- המעי או שחלה נעשים בצקתיים בגלל
חסימה לכלי הדם כתוצאה מלחץ. החסימה הורידית הופכת לחסימה עורקית. במצב זה, מופיעים אודם, בצקת ורגישות באזור המפשעה (מצב שלפני נמק).
התסמינים השכיחים יהיו - הקאות ירוקות ותמונה של חסימת מעי. במצב זה יש צורך בניתוח
דחוף ולעיתים כריתת של לולאת מעי נמקית.
3) נמק של אשך או של שחלה כתוצאה מחסר בהספקת הדם בעקבות הכליאה.
4) חשוב לציין ששיעור סיבוכים כאשר מטפלים בבקע כלוא באופן דחוף, הינו גבוה משמעותית משיעור הסיבוכים לאחר טיפול אלקטיבי בבקע לא כלוא, לכן לא מומלץ לדחות ניתוח כאשר יש אבחנה של בקע.
סיבוכים אפשריים לאחר הניתוח
לרוב, תוצאות הניתוח מעולות. הסיבוכים שיכולים להופיע, והם נדירים בילדים, כוללים - דמם, זיהום, כאבים בפצע הניתוחי, בצקת של שק האשכים וחזרת הבקע. הסיכוי לחזרה של בקע לאחר ניתוח הינו פחות מ- 1%.
דגשים לאחר ניתוח
1. הקפדה על תזונה רגילה, לא שונה מלפני ניתוח.
2. אחר הניתוח הפצע חבוש בפלסטר קטן. מדביקים אותו לאחר סגירת הפצע באמצעות תפרים קוסמטיים מתמוססים, לכן אין צורך בהורדת תפרים. הרטבת הפצע תתאפשר 24 שעות לאחר הניתוח, ברחצה אין לשפשף או להוציא את הפלסטר, אלא לחכות לנשירה טבעית של הפלסטר.
3. אין להיכנס למקווי מים (אמבט, בריכה, ים) 5 ימים מיום הניתוח.
4. במידה ומופיע אודם או בצקת משמעותיים סביב הפצע יש להגיע בשעות הבוקר בימי חול למחלקה או בשעות הערב לחדר מיון לשם בדיקה על ידי רופא. כמו כן, במידה וחום גופו של הילד עולה מעל 38.5 מעלות ב- 24-48 שעות ראשונות לאחר הניתוח, יש להביא את הילד לבדיקה על ידי רופא חדר מיון ילדים.
חשוב לציין שלאחר ניתוח יש תמיד בצקת טבעית מסוימת במפשעה ובשק האשכים כתגובה לניתוח, תופעה זאת חולפת במשך 5-7 ימים שלאחר הניתוח.
5. כאבים לאחר הניתוח אפשריים בכל ילד. במידה וילדיכם בוכה ונראה כאוב, ניתן לתת לו תרופות נגד כאבים כמו, אקמול, אדוויל, נורופן אם הילד לא אלרגי לתרופה זו.