בדיקת CT מעלה את הסיכון לסרטן בקרב ילדים
מחקר חדש מגלה כי לילדים ומבוגרים צעירים שעברו סריקות ct מספר פעמים יש סיכון מוגבר ללוקמיה וגידול במוח בעשור שלאחר הסריקה הראשונה.
תרגמה וערכה: עדי ליפטשר
מחקר חדש מגלה כי לילדים ומבוגרים צעירים שעברו סריקות ct מספר פעמים יש סיכון מוגבר ללוקמיה וגידול במוח בעשור שלאחר הסריקה הראשונה. המחקר שהתפרסם בכתב העת lancetכלל 175,000 ילדים ומבוגרים צעירים.
החוקרים מדגישים כי כאשר הילד סובל מפגיעת ראש חמורה או מפתח מחלה מסכנת חיים, היתרונות הקליניים של סריקות ct צריכות לעלות על סיכונים עתידיים לסרטן.
על אף העלייה בסיכון לסרטן בעקבות הקרינה, שני הגידולים הסרטניים הם נדירים יחסית והמספר האמיתי של מקרים נוספים הנגרמים על ידי חשיפה לקרינה מסריקות ה-ct קטן.החוקרים מעריכים כי לכל 10,000 סריקות ct ראש של ילדים בני עשר או צעירים יותר, מקרה אחד של לוקמיה ומקרה אחד של גידול במוח יופיעו בעשור שלאחר הסריקה הראשונה.
סריקות ct שולחות מנה של קרינה מייננת לחלק הגוף שנסרק ולרקמות סמוכות. גם במינונים נמוכים יחסית, קרינה מייננת יכולה לשבור קשרים כימיים ב-dna ולגרום נזק לגנים שיכולים להגביר את הסיכון של האדם לפתח סרטן.
ילדים הינם רגישים יותר לקרינה מייננת מאשר מבוגרים ועל כן הם ניצבים בפני סיכון גבוה יותר לסרטן.
החוקרים השיגו רשומות של בדיקות ct ממחלקות הרדיולוגיה בבתי החולים ברחבי בריטניה וקישרו אותן לנתונים על אבחונים של סרטן ומוות כתוצאה מהמחלה.
המחקר כלל אנשים שעברו סקירות ct מלידתם ועד גיל 22 בין השנים 1985 עד 2002.
החוקרים מדדו מינונים מצטברים מסריקות הct של כל אחד מהנבדקים והעריכו את הסיכון לסרטן בממוצע של עשר שנים לאחר הסריקה הראשונה.
הם מצאו קשר ברור בין העלייה בסיכון לסרטן ובין עלייה מצטברת במינון הקרינה.
גידול של פי 3 בסיכון לגידולים במוח הופיע בעקבות מינון מצטבר של 50-60 מיליגריי (יחידת מנה מוערכת של קרינה מייננת) שנספג בראש.
כמו כן, עלייה של פי שלושה בסיכון לחלות בלוקמיה הופיעה לאחר מינון זהה של קרינה למח העצם (חלק הגוף האחראי על יצירת כדוריות הדם).
המנה הנספגת מהסריקה תלויה בגורמים רבים שביניהם גיל החשיפה, מין, סוג הבדיקה ושנת הסריקה.
במדינות כמו ארה"ב ובריטניה, השימוש בסריקת ct גדל במהירות מאז כניסתם לפני 30 שנה.
עקב מאמציהם של קהילות רפואיות, רגולטורים מדיניים ויצרני ct, סריקות שמתבצעות על ילדים קטנים ב2012 עשויות להיות קטנות ב50 אחוז במנת הקרינה שלהן, בהשוואה לסריקות שהתבצעו בשנות ה80 וה90, אומרים החוקרים.
עם זאת, כמות הקרינה המועברת בסריקה אחת של ct עדיין יכולה להשתנות באופן משמעותי ולעיתים היא עד 10 פעמים גבוהה יותר מזו המועברת בהליך רנטגן רגיל. על כן, ממליצים החוקרים לשמור את מנות הקרינה של הct נמוכות ככל האפשר ולשקול במידת הצורך, הליכים אלטרנטיביים שאינם כרוכים בקרינה מייננת .