אילו בדיקות בריאותיות מומלץ לבצע לקראת כיתה א?
לקראת החזרה לבית הספר. בנוסף לרכישת ספרים וציוד חדש, כדאי להורים לתת את הדעת לגבי בדיקות שיש לבצע במיוחד אצל מי שסיימו את לימודי הגן ומתעתדים להתחיל את שנת הלימודים. בריאות לא תקינה עלולה להפריע לילד לתפקד ולעתים היא מצביעה גם על מצוקה נפשית. רגע לפני הצלצול הקורא להיכנס לכיתות, ההמלצות העיקריות לשמירה על בריאות הילד.
מאת: ד"ר עקיבא פרדקין, מומחה ברפואת ילדים, מנהל המרכז לבריאות הילד באור יהודה של הכללית מחוז דן פ"ת
לקראת החזרה לבית הספר. בנוסף לרכישת ספרים וציוד חדש, כדאי להורים לתת את הדעת לגבי בדיקות שיש לבצע במיוחד אצל מי שסיימו את לימודי הגן ומתעתדים להתחיל את שנת הלימודים. בריאות לא תקינה עלולה להפריע לילד לתפקד ולעתים היא מצביעה גם על מצוקה נפשית. רגע לפני הצלצול הקורא להיכנס לכיתות, ההמלצות העיקריות לשמירה על בריאות הילד בתקופת החזרה לבית ספר.
בדיקת ראייה - האם הילד זקוק למשקפיים?
היא הכרחית לקראת התחלת הלימודים. פגיעה במערכת הראיה, תהיה בעלת השפעה מכרעת על יכולת הלמידה שלו ועל הישגיו, בעיקר בגיל צעיר.כשל במיקוד הראייה קיים בקרב 3%-5% מהילדים, תופעה הגורמת במקרים מסוימים לטשטושי ראייה, לכפל ראייה או לכאבי ראש והניתנת למניעה בעזרת בדיקת ראייה. גם אחיות בתי הספר עושות בדיקות ראייה שגרתיות תוך שימוש בלוח האותיות והמספרים המוכר. הבדיקה כוללת בעיקר:- בדיקת חדות ראיה, שיתוף הפעולה בין העיניים,שליטה במעקב הראיה ומיקוד.
על פי הערכות העולות ממחקרים אפידמיולוגיים, 15 אחוז מהילדים סובלים מלקות הנקראת רוחק ראייה. שישה אחוזים מהם לוקים בבעיית רוחק ראייה חמור. מנתוני משרד הבריאות עולה כי כשמונה אחוזים מהילדים הנבדקים אצל אחות בבית ספר יסודי מופנים בהמשך לרופא עיניים בחשד לבעיות ראייה.
בדיקות הראייה בבית הספר מאתרות רק 50 אחוז מהליקויים. הן מאתרות קוצר ראייה, אבל לא רוחק ראייה ולא בעיית מיקוד, הפרעות שילדים רבים סובלים מהן.
מחקרים מגלים גם כי ילדים הסובלים מליקויי ראייה מועדים לפתח ליקויי למידה. מטרת הבדיקה לאתר בעיות עיניים היכולות לגרום קשיים בריכוז ובלמידה, לגרום כאבי ראש ולהחמיר ליקויי למידה קיימים. למשל, אם לא מגלים 'עין עצלה' בשנות הלימוד הראשונות, לא ניתן יהיה לתקן את העיוות, והעין תישאר עצלה לכל החיים.
בדיקה אורתופדית - ובחירת ילקוט
בדיקה תקופתית אצל אורתופד ילדים אינה הכרחית, אלא אם כן התגלתה בעיה ביציבת הילד.אם לא מופיעה בעיה בבדיקת רופא המשפחה או רופא הילדים, אין המלצה לפנות אוטומטית לאורתופד ילדים, כי הביקור יהיה מיותר ברגע שמאובחנת עקמת אצל הילד או יש עיוותים בגב שמעלים ספקות אצל ההורים, מומלץ להגיע לבדיקה ולברר את מצב עמוד השדרה.
הורים רבים מתלבטים איזה ילקוט יתאים לילדם. לפני הקנייה ראוי להביא בחשבון כמה המלצות רפואיות. גודל הילקוט צריך להתאים לגודל הילד. מומלץ שהגבול העליון של הילקוט לא יעבור את קו הכתפיים ושהקצה התחתון של הילקוט יהיה מעל הישבן של הילד. חשוב שהילקוט יהיה עשוי חומרים קלים ויכלול שתי רצועות כתף רחבות ומרופדות שניתן לקצר או להאריך לפי הצורך, וכמה תאים סגורים לחלוקת עומס התכולה. חשוב להדק היטב את הרצועות כדי שהילקוט ייצמד לגב הילד בעת הנשיאה.
חשוב, כמובן, להתייחס גם למשקל הילקוט. מותר שמשקל הילקוט יהיה עד 15 אחוז ממשקל הילד. מומלץ להזמין ארונית בבית הספר כדי שהילד ישאיר חלק מהספרים בבית הספר, ולא יסחוב את כולם הביתה. בשנים האחרונות מוצעים גם ילקוטים הנישאים על משטח גלגלים.
חיסונים
תלמידים נדרשים לקבל חיסונים במהלך לימודיהם. תוכנית החיסונים של משרד הבריאות כוללת חיסון נגד צהבת b הניתן מיד לאחר הלידה, ובהמשך בגיל חודש ובגיל חצי שנה. "החיסון המחומש" נגד פוליו, חיידק אינפלואנזה b (הגורם דלקת קרום המוח), דיפתריה , טטנוס ושעלת ניתן בארבע מנות בגילי חודשיים, ארבעה חודשים חצי שנה ושנה . "החיסון המשולש" נגד אדמת, חצבת וחזרת ניתן בגיל שנה, ושתי מנות של חיסון נגד צהבת a בגיל שנה וחצי ושנתיים. לכיתה א' מומלץ להגיע כשכל החיסונים מעודכנים בפנקס החיסונים.
תוכנית החיסונים לכיתה א כוללת מתן טיפות נגד פוליו ומנה נוספת של "החיסון המשולש". חיסון משולב נגד דיפתריה וטטנוס ניתן בכיתה ב'. טיפות נגד פוליו ומנה נוספת מהחיסון המשולב נגד דיפתריה וטטנוס ניתנות בכיתה ח'.
בדיקות שיניים
כדאי להגיע לתחילת הלימודים ללא כאבי שיניים ולאחר הטיפולים. הורים לילדים בני שש ראוי שיידעו כי בגיל הזה מתחילות לבקוע השיניים הקבועות. חשוב להגיע לרופא שיניים פעמיים בשנה לבדיקת התפתחות אבנית ועששת ולטיפול מוקדם בבעיה. טיפול מוקדם מונע התפשטות העששת וטיפולים מורכבים ויקרים בעתיד. כמו כן, מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים לגבי איטום חריצים בשיניים הקבועות.
בדיקת גדילה והתפתחות- משקל וגובה
גדילתו התקינה של ילד היא אחד הדברים החשובים ביותר שהורה צריך לשים לב אליו. הגדילה מהווה מדד חשוב למצבו הבריאותי של הילד. כדי להעריך אם קצב הגדילה של הילד תקין, יש לעקוב באופן סדיר אחר משקלו והגובה שלו. לשם כך יש לבצע מדידות תקופתיות ומדויקות של גובה ומשקל עם ציון התאריך בעת המדידה. בעזרת מדידות אלו ניתן לצייר את קו הגדילה של הילד בעקומת הגדילה. סטייה של קו הגדילה מהדגם התקין יכולה להיות הביטוי הראשון למחלות כלליות או להפרעות הורמונאליות. איתור מוקדם של הבעיה, מחלה או חסר הורמונלי וטיפול מתאים ומוקדם, יאפשרו לילד המשך גדילה וצמיחה נאותים.