כיצד חוזרים לשגרת הלימודים במצב הביטחוני המתוח?
לשוחח בפתיחות עם הילד על חששותיו, להכניס אווירה של חג לכבוד החזרה ללימודים ולתת לו לקבוע בעצמו את סדר הכנת השיעורים. לפניכם טיפים מעשיים לחזרה לספסל הלימודים בתום מבצע "צוק איתן".
"אמא", פנה אליי בני הקטן בן השמונה. "במלחמה הזאת את שמרת עליי, עוד מעט אני חוזר לבית הספר ואני קצת מפחד".
"ממה אתה חושש?", שאלתי.
"מזה שיש רק מורה אחת על כל כך הרבה ילדים. איך היא תוכל לשמור עלינו? האם היא תקפיד שאם תהיה שוב אזעקה נכנס למקלט ושלא נפחד? איך מורה אחת יכולה להשתלט על כל כך הרבה ילדים שלא ישתוללו?".
"אל תדאג, ילד שלי" הרגעתי אותו. "המורה נחמה תשגיח על כל הילדים בכיתה שייכנסו למקלט, שיהיו מוגנים ובטוחים, והילדים יבינו שהם צריכים להתנהג בסדר. כך גם תירגלו אתכם בשנה שעברה. יחד עם המורה שלך יהיו עוד מורות ועוד כיתות, והכל יהיה בסדר".
מלחמה היא מצב לא שיגרתי בהחלט. ילדים רבים באזור הדרום, באזור השפלה ובמרכז הארץ, שחיכו לחופש הגדול, לצאת לבילויים ולנסוע לטיולים, הורגלו השנה למשהו אחר לגמרי – אזעקות, קולות נפץ, אבות במילואים והרבה תכניות מבוטלות. הקיץ הזה ייזכר כקיץ שבו נולד בפינו המושג "כיפת ברזל", ושהחופשה שכולנו חלמנו עליה – קטנים כגדולים – תידחה להזדמנות אחרת.
הילדים חוזרים לספסל הלימודים בימים הקרובים, וגם אנחנו הגדולים חוזרים לעבודה. בעצם, כולנו חוזרים למסגרות, והילדים הקטנים, ולעתים גם הגדולים שביניהם, חוששים: "מה יקרה עכשיו כשנהיה ללא ההשגחה של ההורים?".
אז כיצד מחזירים את הילדים לשגרה, לקראת החזרה לגנים ולבתי הספר?
-
שוחחו עם הילדים באריכות וברגישות על הנושאים מהם הם חוששים הקשורים בחזרה לבית הספר.
- הקפידו להתייחס וברצינות לכל חשש. אל תבטלו את דבריו של הילד, גם אם הדברים נראים לכם אחרת. הסבירו באריכות איך אתם רואים אותם, ונסו להסביר לילדים את הדברים מזווית ראייתכם.
- הכניסו אווירה של חג לכבוד החזרה לבית הספר או לגן, וארגנו עם הילד את הספרים, המחברות ושאר הציוד הנדרש.
- נסו לברר את מקום הכיתה החדשה, ונסו אפילו לבקר בה יום לפני תחילת הלימודים (אם זה אפשרי). הגיעו לגן עם הילד, עיברו איתו על הפינות השונות בגן, והכניסו לו התלהבות.
- הקפידו לשנן עם הילדים הקטנים איפה מקום המקלט/המרחב המוגן והשירותים, כדי שיתמצאו ללא חשש כבר ביום הראשון.
- צרו סדר יום יחד עם הילד לפני החזרה למסגרות. תנו לו לקבוע זמן לכיבוי אורות. התאימו את דבריו למה שמתאים לכם, וסכמו את הנושא במשפט: "איזה יופי, קבענו יחד...".
- זיכרו שמתחילה שנה חדשה וכולם "עולים כתה", ולכן תנו לילד לקבוע את סדר הכנת השיעורים. אימרו לו שאתם סומכים עליו ושאתם בטוחים שלא יאכזב. אם זה לא מספיק, תודיעו לו שתיאלצו להיכנס לעובי הקורה ולקבוע עבורו אבל את זה עושים לילד קטן.
- ביום הראשון ללימודים לוו את ילדכם למסגרת הלימוד בלב שמח, בהתרגשות ובביטחון, כי אנחנו מקרינים להם הכל! אם תהיו רגועים ושלווים, גם הילדים יהיו כמוכם.