"הלל יפה": "טיפול באור" ליד מיטת היולדת
כ- 60% מהתינוקות מפתחים צהבת יילודים וחלקם זקוקים לטיפול מיוחד באור הנקרא "פוטותרפיה". אגף האימהות של המרכז הרפואי הלל יפה מאפשר ליולדת שמעוניינת ב"אפס הפרדה", לקבל את הטיפול ליד מיטתה במקום ביחידת היילודים
מרים בוגדנוביץ' ממגדל העמק, יושבת על מיטתה במחלקת היולדות של המרכז הרפואי הלל יפה ומניקה את בתה הטריה. במקביל, עטופה התינוקת בשמיכת אור ייחודית בשל צהבת היילודים שהתפתחה אצלה לאחר הלידה. "גם בלידה הקודמת שלי היה צורך בפוטותרפיה בגלל צהבת של היילוד", היא מספרת, "אבל אז, השירות הזה לא היה קיים והטיפול נעשה בעריסה ייעודית בתינוקייה, לא ליד המיטה כמו עכשיו. לי חשוב להיות צמודה לילדים שלי כשהם נולדים, והאופציה של חליפת אור היא מבורכת. שירות מדהים".
אפס הפרדה וצהבת של היילוד
אגף האימהות של המרכז הרפואי הלל יפה מאפשר ליולדות המעוניינות ב"אפס הפרדה"- שהות רציפה של התינוק לצדן- לבצע "טיפול באור" נגד צהבת יילודים ליד מיטתן במחלקת יולדות. לצורך הטיפול, התינוק מולבש בחליפה ייעודית ובעת הטיפול רשאית האם להרים את התינוק, להניק אותו, ללטף ולהעניק לו חום ואהבה. "טיפול באור" נועד להוריד את ערכי הבילירובין. באמצעות הטיפול, משנה את המבנה המרחבי של הבילירובין וכך מאפשר את הפרשתו בעיקר בכבד ומשם אל מחוץ לגוף דרך מערכת העיכול והצואה.
"האפשרות שמביאה עמה 'חליפת האור' מאפשרת ביצוע "אפס הפרדה" גם בהינתן צהבת, מצב שעד כה הצריך שכיבה של היילוד בתוך אינקובטור עם מנורת אור ייעודית ביחידת היילודים. 'חליפת האור' מאפשרת ליילוד לקבל את הטיפול לצד לאמו במשך כל שעות היממה.
במקרים בהם רמת הבילירובין גבוהה מידי ומצריכה טיפול באור אינטנסיבי יותר, הטיפול יינתן במסגרת המחלקה. החלטה זו מתקבלת תמיד על ידי הצוות הרפואי בשיתוף והסכמת ההורים. עם הירידה מהערכים הגבוהים, יכול הילוד לשוב לטיפול באור בחיק אמו.
מהי צהבת יילודים?
צהבת הילוד הינה תופעה שכיחה המופיעה בכ- 60% מכלל התינוקות ואפילו יותר בקרב היונקים. לרוב מופיעה ביום השני או השלישי לאחר הלידה ובאה לידי ביטוי בגוון עור צהבהב. היא נגרמת כתוצאה מעלייה בערכי הבילירובין שהוא תוצר פירוק של המוגלובין. לעיתים רחוקות, קצב יצירת הבילירובין עלול לעלות על יכולתו של הגוף לפנותו, אך לרוב רמת הבילירובין תישאר