תזונה במהלך תכנון ההריון ובהריון
תזונה בהריון כוללת את שלב תכנון ההריון שבו מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת למניעת חסרים תזונתיים.
בשבועות הראשונים של ההריון קצב חלוקת התאים של העובר מואץ ונוצרים האיברים- מוח, לב, מע' העצבים
במרבית המקרים האשה אינה יודעת שהיא הרה בשלבי ההריון הראשונים, משום כך משלב תכנון ההריון יש לתת את הדעת לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.
מאת: עדינה בכר, דיאטנית "בית דרך חיים"
תזונה בהריון כוללת את שלב תכנון ההריון שבו מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת למניעת חסרים תזונתיים.
בשבועות הראשונים של ההריון קצב חלוקת התאים של העובר מואץ ונוצרים האיברים- מוח, לב, מערכת העצבים
במרבית המקרים האשה אינה יודעת שהיא הרה בשלבי ההריון הראשונים, משום כך משלב תכנון ההריון יש לתת את הדעת לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.
למה הכוונה תזונה נכונה?
כבר משלב תכנון וההריון ובמהלך ההריון ולאחר הלידה על האשה לדאוג לתזונה שתכלול את כל קבוצות המזון: דגנים, ירקות, פירות, שומנים מוצרי חלב ובשר וקטניות
כמו כן יש חשיבות לאכילה מגוונת, לתכנון הארוחות ולחלוקת הקלוריות ל-5-6 ארוחות קטנות במהלך היום. מומלץ להימנע ככל האפשר ממזון מהיר ומאוכל מזדמן.
מספר רכיבים חשובים בתקופה המיוחדת הזו (בהמשך יפורטו הרכיבים החשובים בכל שלב ושלב בהריון):
- חומצה פולית - לחלוקת תאים, למניעת אנמיה ולמניעת מומים בעמוד שדרה
- b12 - פועל ביחד עם חומצה פולית להתחלקות תאים ולמניעת אנמיה
- אבץ - משתתף גם הוא בחלוקת התאים וחשוב למניעת אנמיה
- ברזל - לאספקת חמצן לעובר ולמניעת אנמיה לאם
- סידן - לבניית עצמות העובר ולמניעת אוסטיאופרוזיס ורעלת הריון אצל האשה
- אומגה 3 - להתפתחות המוח והראיה ולמניעת דכאון לאחר הלידה
- מים - למניעת התייבשות וצירים מוקדמים וכן למניעת דלקות בדרכי השתן
המלצות:
- מומלץ לכל אשה בגיל הפוריות בכלל ובתקופה של תכנון ההריון בפרט ליטול תוסף של חומצה פולית (400 מק"ג ליום)
- רוב הנשים ההרות תצטרכנה ליטול תוסף ברזל, רצוי תכשיר המכיל גם ויטמין 12b וחומצה פולית
- נשים שאינן מקפידות על אכילה נכונה כתוצאה מסדר יום עמוס או מתופעות לוואי כמו בחילות והקאות תצטרכנה גם מולטיויטמין
- מומלץ לבצע בדיקות דם לשלילת חסרים תזונתיים או בעיות בריאותיות שעשויות להפריע להריון תקין (תפקוד לקוי של בבלוטת התריס למשל)
- במקרים של מחסורים תזונתיים נוספים שהתגלו בבדיקות הדם ניתן ליטול תוספי תזונה בהתייעצות עם איש מקצוע בלבד (רופא או דיאטנית)
- מומלץ לאשה שאינה פעילה להגביר את הפעילות הגופנית טרם כניסתה להריון
הגבלות:
-
אלכוהול - המנעות מוחלטת, כל כמות מזיקה.
- עישון - הימנעות מוחלטת, הפסקת עישון חיונית כבר משלב תכנון הריון זאת משום שעישון (גם של הגבר) פוגע בפוריות.
- קפה - עד 4 כוסות ביום (עדיף פחות).
- ממתיקים מלאכותיים - כמה שפחות, עדיף להימנע.
- מזונות שעלולים לגרום לזיהומים - בשר נא, נקניקים, גבינות לא מפוסטרות, ביצים לא מבושלות וכו'...
טווח העליה במשקל בהריון - 9-16 ק"ג לאשה שמשקלה תקין:
ההנחיות הבאות מיועדות לנשים שמתחילות את ההריון במשקל תקין וצפויות לעלות במהלך ההריון 9 – 16 ק"ג.
נשים בעודף משקל יכולות לעלות 6-9 ק"ג בהריון, ולכן תוספת הקלורית היומית צריכה להיות נמוכה יותר. עם זאת, מומלץ לא לרדת במשקל מחשש ליצירת גופי קטון (תוצר פירוק של שומנים) העלולים להזיק לעובר.
טרימסטר ראשון - שבוע 1-13
- האשה צפויה לעלות 1-2 ק"ג
- אין צורך בתוספת קלורית לתפריט
- חשיבות מיוחדת לחומצה פולית, לאבץ ולויטמין b12 המשתתפים בתהליך חלוקת התאים ובמניעת אנמיה
טרימסטר שני - שבוע 14- 26
- האשה צפויה לעלות 1 ק"ג בחודש (סה"כ 3 ק"ג)
- דרושה תוספת של 350 קלוריות ביום (עוד ארוחה)
- יש חשיבות לברזל - רוב הנשים מפתחות אנמיה בשלב זה של ההריון, דרישות הברזל כל כך גבוהות עד שקשה לענות עליהן באמצעות התזונה, לכן רוב הנשים תצטרכנה ליטול תוסף של ברזל.
טרימסטר שלישי - שבוע 27 עד הלידה
- האשה צפויה לעלות כ- 2 ק"ג בחודש (סה"כ 6 ק"ג)
- דרושה תוספת של 450 קלוריות ליום
- יש חשיבות לאומגה 3 (דגים, זרעי פשתן, שמן קנולה, אגוזי מלך) להתפתחות המוח והראיה של העובר ולמניעת דכאון אחרי לידה לאם ולסידן לבניית עצמות העובר ולמניעת אוסטאופרוזיס אצל האשה