לאכול בשביל שניים!? תזונה נכונה במהלך ההריון
תפיסה שגויה גורסת כי ברגע שהגונג המבשר על תחילת ההיריון מרעיש, זה הזמן להתחיל לאכול בלי הכרה. שרון בן יהודה, הדיאטנית הקלינית של חברת "מרזי מורית", מסבירה איך לא מסיימים את ההריון עם קילוגרמים שנשארים איתך עד אחרי שהתינוק לומד ללכת...
תפיסה שגויה גורסת כי ברגע שהגונג המבשר על תחילת ההיריון מרעיש, זה הזמן להתחיל לאכול בלי הכרה. שרון בן יהודה, הדיאטנית הקלינית של חברת "מרזי מורית", מסבירה איך לא מסיימים את ההריון עם קילוגרמים שנשארים איתך עד אחרי שהתינוק לומד ללכת...
שרון בן יהודה: "תזונה של האם ושל התינוק יכולה לעשות את ההבדל בין בריאות וחולי, ולתמוך במצב הגופני הכללי של הילוד לאורך חייו. תזונה נכונה תאפשר לאישה לעבור את חודשי ההיריון ואת הלידה ללא סיבוכים, ותשפיע רבות על יכולתה להניק את התינוק. לרוב אם הדיאטה בפיקוח של דיאטנית ואינה 'דיאטת כסאח' - אין שום מניעה - אלא אפילו מומלץ לבצעה, מכיוון ביצוע דיאטה גורם לנו לרוב דווקא להתחיל לאכול יותר בריא ויותר מאוזן.".
- אשה בהריון אינה חולה - ומותר לה לאכול כמעט הכל במסגרת תשומת הלב המקצועית הראויה. הרבה פעמים האמירה הגורפת של הרופאים היא "נגד עין הרע" מגיעה מתוך כך שפעמים שהם אינם מבינים בתחום הדיאטה והתזונה או שבויים בעצמם בתפיסה המיושנת של "אוכלת בשביל שניים".
- ככלל, תוספת המשקל המומלצת בזמן ההריון היא כ-12-13 ק"ג וכמובן שרק חלק קטן מהם הוא שומן. אגירה של 2 עד 4 ק"ג שומן היא רצויה ונורמלית מכיוון שהשומן נועד לספק מאגרי אנרגיה לתקופת ההנקה, שאר המשקל שאותו עולים במהלך ההריון יורד באופן טבעי לאחר הלידה.
- מרכיבים חיוניים במיוחד בתזונה בזמן ההריון אשר חסרים לרוב בתזונה היומיומית הם ברזל, חומצה פולית, סידן וחומצה שומנית מסוג אומגה 3. כדאי לצרוך מזונות המכילים אותם, כגון סויה, קטניות, טחינה, בשר רזה, ירקות עלים, דגי ים, זרעי פשתן (כמקור לאומגה 3) ומוצרי חלב רזים – או לשקול שימוש מושכל בתוספי תזונה.
- רצוי לוודא שיש בתפריט כמות מספקת של פחמימות, המהוות מקור עיקרי לאנרגיה מיידית וזמינה הדרושה לגדילה ולתפקוד תקין. רצוי להעשיר את התפריט בדגנים מלאים (חיטה,אורז) בירקות ופירות ולא בפחמימות פשוטות (סוכר, קמח לבן) שמעלה את רמת הסוכר באופן פתאומי וגורם מצד אחד לתחושת רעב ומצד שני להשמנה מיותרת.
- שומנים מהווים מקור מרוכז להפקת אנרגיה ועוזרים בהגנה על רקמות ואיברים בגוף מפגיעות פיזיות, שומרים על טמפרטורת הגוף, ומשמשים כחומר מוצא לבניית תרכובות כמו: הורמונים, מנגנון ויסות לחץ הדם ומערכת קרישת הדם. כמובן שצריך להישמר לא להתפזר יותר מידי עם העניין ולהגביל את צריכת השומנים (במיוחד מן החי) בכדי למנוע מחלות נלוות כמו: יתר לחץ דם, השמנת יתר וכו'.
- מרכיב תזונתי חשוב הוא העשרת התפריט בחלבונים. אישה הרה זקוקה לכ 75 גרם חלבון כל יום. החלבונים משמשים כחומרי בניין עיקריים בעת בניית התאים והם רכיבים חיונים לגדילת רקמות ולבניית תאי הגוף השונים. גם פה עדיף שלא להגזים בצריכה גדולה של חלבונים ולהשתדל לשמור על איזון.
- בזמן ההריון חשוב במיוחד לשתות הרבה, ובעיקר מים, ששומרים על תפקודים ביולוגיים תקינים ומונעים עייפות, ו"על הדרך" גם תורמים לתחושת שובע.
- קפאין- נראה כי קיים קשר בין צריכת קפאין (קפה, תה, שוקולד וקוקה קולה) לבין שיעור הפלות גבוה יותר, ולמשקל לידה נמוך יותר של התינוק. עדיין, אין צורך להיכנס להיסטריה, שתיים שלוש כוסות קפה ביום הם לא בתחום המסוכן, אבל תמיד עדיף לעבור למשקאות נטולי קפאין. כמובן שאלכוהול, סמים, טבק וניקוטין הם לא אופציה, אפילו לא במקרה.
- עם זאת, במידה ומדובר בהריון בסיכון – מומלץ שלא לא לעשות נסיונות חדשים וקיצוניים של שינוי הרגלי אכילה, פעילות או נסיעות ללא ייעוץ רפואי.