מה עושים עם עצירות בהריון?
עצירות בהריון היא נושא שאנו מרגישות לא נוח לדבר עליו, אך עלול להשפיע מאוד על איכות החיים ודווקא בזה אפשר לטפל בקלות יחסית.
מאת: נטע אמירי, מנהלת "בר -מרכז לתזונה ובריאות נשים במעגל החיים"
הריון הוא לא מחלה, אך אם נפתח כל ספר הריון, נמצא רשימה מתארכת של תופעות העלולות להתרחש בזמן ההריון. אחת מהן, היא עצירות בהריון.
הרבה פעמים עצירות בהריון היא נושא שאנו מרגישות לא נוח לדבר עליו, אך עלול להשפיע מאוד על איכות החיים. לעומת תופעות אחרות בזמן ההריון, דווקא בעצירות בהריון אפשר לטפל בקלות יחסית.
מהי עצירות?
עצירות מוגדרת כשתי יציאות או פחות בשבוע או כקושי ומאמץ גדול בעת התרוקנות.
מדוע זה קורה?
עצירות בהריון מופיעה עקב הפרשה של ההורמון פרוגסטרון, שמשפיע על פעולתם של שרירים חלקים ומאט את התכווצותם. המעי שלנו הוא שריר, ולכן פעילות המעי מואטת. היתרון הוא שספיגת המזון והוויטמינים טובה יותר ולכן למשל, אין צורך לצרוך כמויות גדולות יותר של סידן בהריון, אך בנוסף, גם ספיכת הנוזלים במזון טובה יותר, ולכן היציאות הופכות קשות יותר, מה שיכול לגרום לעצירות בהריון.
בנוסף, הרחם הולך וגדל, ולוחץ על מערכת העיכול והמעי, ואם נוסיף לכך תכשירי ברזל שאנו נוטלות בזמן ההריון, נקבל מתכון מוצלח לעצירות בהריון.
מדוע לטפל?
עצירות בהריון יכולה לפגוע בשרירי רצפת האגן, לגרום או לסייע ליצירת טחורים ולגרום לתחושת אי נוחות כללית ולירידה באיכות החיים.
אז מה עושים?
על מנת למנוע את העצירות בהריון, עלינו להקפיד קודם כל על שתייה מספקת של מים. כמו שאמרנו, ספיגת המים היא אחד הגורמים לעצירות בהריון, ולכן שתייה מרובה עוזרת למנוע אותה. מומלץ לשתות לפחות 2 ליטרים של מים ביום, שהם שווים ל-10 כוסות מים, לא כולל שתייה המכילה קפאין כמו קפה, תה או קולה. מומלץ לבדוק את צבעו של השתן, ולראות שאינו צהוב.
על מנת למנוע עצירות בהריון, עלינו להקפיד על כללים בתזונה:
1. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים מזרזים את פעילות מערכת העיכול ומומלצים גם בזמן הריון, ולכן עוזרים במניעת עצירות בהריון. אנחנו מדברים על דגנים מלאים כמו אורז מלא, פסטה מלאה, ירקות ופירות עם הקליפה, קוואקר, דגני בוקר מלאים, כוסמת, קינואה, לחם מחיטה מלאה ועוד.
2. מספיק שומן במזון
שמן במזון הוא גורם נוסף שיכול להקל על העצירות בהריון. מומלץ להוסיף כפית של שמן זית לסלט או כף טחינה על הלחם או להעשיר את התזונה בשקדים ובאגוזים. צריך לזכור שמזונות אלה צפופים בקלוריות ולכן כדאי להגביל את צריכתם, אך להקפיד שכמותם מספקת.
3. מזונות "עוצרים"
ישנם מזונות שידועים כמעודדי יציאות קשות כמו אורז ובננות. מומלץ בתקופה שבה סובלים מעצירות בהריון, להימנע או להפחית את צריכת מזונות אלה.
4. מזונות "מעודדי יציאות"
סוג של "תרופות סבתא", שעוזרות לעודד יציאות ולטפל בעצירות בהריון, כמו שזיפים מיובשים ופירות יבשים או מיץ שזיפים.
חשוב לזכור, ששזיפים ומיץ שזיפים מכילים כמויות גדולות של סוכר, לכן מומלץ לצרוך 2-3 שזיפים ליום ולא יותר מכוס מיץ ליום (ועדיף אף פחות). ומי שסובלת מסוכרת בהריון, מומלץ להימנע ממזונות המכילים סוכר כמו מיצים ולהגביל את כמות הפירות ביום, לכן מומלץ להתייעץ עם דיאטנית.
5. פעילות גופנית
פעילות גופנית מעודדת את פעילות מערכת העיכול ומזרזת יציאות, לכן עוזרת להקל על עצירות באופן כללי ובפרט על עצירות בהריון. חשוב לבצע פעילות גופנית סדירה על מנת לשמור על פעילות תקינה של מערכת העיכול גם בזמן ההריון. כמובן שהפעילות הגופנית צריכה להתאים למצבך הבריאותי ולשלב ההריון בו את נמצאת.
6. תכשירי ברזל שונים
לעתים העצירות בהריון נגרמת בעקבות נטילת תוספי ברזל. זוהי לא גזירה משמים. אם התכשיר שאותו את נוטלת גורם לך לעצירות, נסי סוגים אחרים. נשים שונות מגיבות אחרת לתוספי ברזל שונים. חשוב לדעת, שברזל עדין, מכיל כמויות קטנות יותר של ברזל, לכן יש לו פחות תופעות לוואי. כדאי להתייעץ עם הרופא בנוגע למינון כדורי הברזל על מנת שתקבלי את כל הדרוש לך.
7. שינוי התנהגותי
- לצורת המחשבה שלנו וההתייחסות שלנו יש השפעה על היציאות. הרבה פעמים אנו חוששות להיכנס לשירותים כאשר אנו סובלות מעצירות בהריון או שלא בהריון, ופה המקום להזכיר גם את היציאה הראשונה או היציאות הראשונות לאחר הלידה. חשוב לשחרר את הפחד ולהרגע, ולהיות נינוחות גם בזמן ההתרוקנות.
- חשוב להגיב בזמן, לצורך ביציאה. התאפקות אף היא עלולה להוביל לעצירות בהריון. ככל שהיציאה תשהה זמן רב יותר במערכת העיכול, יותר נוזלים ייספגו, והיא תהיה קשה יותר.
- בזמן ההתרוקנות, ככל שהישיבה תהיה זקופה יותר, יהיה מקום יותר בבטן ויהיה קל יותר להתרוקן.
- הרמת הבירכיים מעל הירך, כמו בישיבה על שרפרף או כריעה (מזכיר תנוחת לידה) יכולה לעזור בהתרוקנות.
- הצמדת הבירכיים פנימה (ופתיחת עצמות האגן) מפנה מקום להתרוקנות מוצלחת.
- תנועות אגן יכולות אף הן לעזור ולהקל על העצירות בהריון. לעתים אפשר לראות ילדים קטנים, שעדיין לא גמולים מטיטולים, זזים כאשר יש להם צורך ביציאה. בתנועה כזו מדובר.
לסיכום, עצירות בהריון היא תופעה שכיחה, אך ניתנת לטיפול. חשוב לשלב תזונה, שתייה מספקת, פעילות גופנית ושינויים התנהגותיים, על מנת להקל על התופעה ולהיות סבלניים, על מנת לראות שינוי. במידה והשינויים המוצעים לא מועילים, ניתן לפנות לדיאטנית קלינית או לרופא המטפל להדרכה נוספת ואולי המלצה על תכשירים להקלה על עצירות בהריון. חשוב לבחור תכשיר שמותאם להריון ואינו גורם להתייבשות.
בהצלחה.