הקאות יתר בהריון (היפראמזיס גרבידרום)
מדובר בתופעה של בחילות והתופעה נקראת הקאות יתר בהריון. תופעה זו עלתה לאחרונה לכותרות, בעקבות הפרסומים על הנסיכה הבריטית, קייט מידלטון שסובלת מהתופעה שוב בהריונה השני. כיצד מאבחנים וכיצד מטפלים בתופעה?
מאת: אורנה לוי, וד"ר צבי ואקנין, מחלקת נשים, אגף נשים ויולדות, בית חולים אסף הרופא.
מי לא מכירה את התופעה של בחילות והקאות בוקר בהריון, מצב ידוע ומוכר מקדמת דנן. כאשר תופעה זו קשה, ממושכת וכרוכה בהתייבשות, ירידה במשקל והפרעות באלקטרוליטים (מלחים המצויים בדם), התופעה נקראת הקאות יתר בהריון – או בשפה המקצועית: היפראמזיס גרבידרום.
תופעה זו עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות הפרסומים על הנסיכה הבריטית, קייט מידלטון, שאושפזה בתחילת הריונה. עד היום לא ידוע מהו הגורם לתופעה, אולם ברור כי היא קשורה להריון ובמיוחד להריון מרובה עוברים.
התופעה מאפיינת את השליש - עד מחצית ראשונה של ההריון, אם כי במקרים נדירים יכולה להמשך עד לסוף ההריון.
כיצד נחשוד כי אנו סובלות מהתופעה ?
החשד עולה במידה וההקאות מתפרסות לאורך כל היום, מלוות בסימני התייבשות, כגון – מיעוט בהטלת שתן, שתן מרוכז, חולשה עם סחרחורת במעבר משכיבה לעמידה וירידה במשקל.
מה עושים אם קיים חשד לתופעה ?
נשים הרות הסובלות מהתופעות שהוזכרו, צריכות לפנות לבדיקת רופא נשים מטפל. במקרים קשים יש לפנות למסגרת של מוקד רפואי / מיון נשים. יש לציין כי תופעה זו בדרך כלל חוזרת גם בהריונות הבאים.
כיצד יאבחנו כי אני סובלת מהתופעה, ומהו הטיפול בה ?
ברוב המקרים יש צורך בבדיקות שתן ודם לשם הערכה של חומרת המצב, כאשר במקביל ניתן טיפול ראשוני, לרוב נוזלים דרך הווריד תוך מעקב אחר הסימנים החיוניים (דופק / לחץ דם / חום).
כמובן שמבוצעות גם בדיקות ייחודיות להריון, לרוב כולל סונר שידגים את ההריון – בדגש על תקינותו ומספר העוברים.
במקרים הקלים די במתן נוזלים כדי לעזור לאושש את האישה, ובהמשך המלצות על שינוי הרגלי אכילה, כדי להפחית מחומרת התופעה.
במקרים יותר מורכבים, הנשים יאושפזו במסגרת מחלקת נשים לשם מתן נוזלים, ויטמינים (שבמצבים קשים רמתם יורדת) ונוגדי הקאה, עד לייצוב האישה.
האישה תשוחרר כאשר מסוגלת לאכול ולשתות ללא הקאות משמעותיות. במהלך האשפוז לרוב תהיה גם התערבות של דיאטנית לשם מתן דגשים לגבי התזונה המומלצת.
במהלך האשפוז מבוצע גם ברור במטרה לשלול מצבים אחרים היכולים לחקות את התופעה – כגון דלקת בדרכי השתן, בעיות של מערכת העיכול (כיב קיבה / תריסריון) וכדומה.
במקרים קשים במיוחד, שהם מאוד נדירים, יש צורך לעיתים במתן הזנה לווריד מרכזי, ובמתן טיפולים נוגדי הקאה במינונים גבוהים יותר.
האם נגרם נזק לעובר ?
אין עדות לכך שילודים לנשים שסבלו מהתופעה נפגעו. יש לזכור כי העובר יודע לקבל את כל הדרוש לו מהאם גם במצבים קיצוניים. גם הטיפול נוגד ההקאה שניתן בהריון לא נמצא משפיע לרעה על התפתחות העובר.
כיצד אוכל להתמודד עם התופעה במידה והיא אינה מצריכה אשפוז ?
מאחר ובהריון קיימות תופעות של רגישות יתר לסוגי מזון, וריחות שגורמים לבחילות והקאות, יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לסוגי מזון וריחות אילו.
לכל אישה רגישות שונה וזו יכולה להשתנות גם בהריונות השונים. לעיתים עצם הכנת המזון גורמת לבחילות, במצב כזה ניתן להתפנק ולבקש שיכנו לך את המזון שאת אוהבת.
מעבר לכך ההמלצות הכלליות הינן:
- הקפידי לאכול ארוחות קטנות ולעיתים קרובות.
- יש לצרוך בעיקר מאכלים עשירים בחלבון ופחמימות ולהימנע ממאכלים עתירי שומן. (לדוגמה: אכלי קרקרים, בייגלה, אגוזים, טוסטים ומוצרי חלב דלי שומן).
- הימנעי מסוגי מזון מתובלים, חמוצים, מטוגנים.
- להעדיף שתייה קרה לא מוגזת וללא קפאין. יש הממליצים על משקאות עשירי ג'ינג'ר. מומלץ לשתות בין הארוחות מאשר בזמן הארוחה.
- להימנע משכיבה מייד לאחר האוכל.
-
יש להקפיד על נטילת ויטמינים, רצוי טרם השינה (מאחר והנטייה להקאות בהריון בעיקר בבוקר).
קראו בהרחבה: בחילות בהריון - מדריך הישרדות