איך משתנה החזה בזמן ההריון?
החזה שלנו עובר שינויים בשלבי ההריון השונים ומכין עצמו ללידה ולהנקה. איזה שינוי נעבור בכל טריימסטר? הכל בכתבה הבאה
מאת: רותי שלומוביץ מנהלת חנות "תותי'ז" המתמחה בחזיות הריון והנקה
שמעת בטח ואולי את כבר מרגישה שינויים בחזה בהריון, זה בדר"כ מתחיל בשבועות 4-6 וממשיך לאורך ההריון, אלו בין השינויים הראשונים שניתן לשים לב אליהם. ההורמונים המשתחררים בגופך במהלך ההריון ולאחר הלידה אחראיים לשינויים רבים בגוף, חלק משינויים אלה מתרחשים בחזה כהכנה להנקת תינוקך.
לאיזה שינויים לצפות ומתי?
טרימסטר ראשון: שבוע 13-1
חזה כאוב
עקצוצים, רגישות וכאבים בשד ובפטמה נפוצים מאוד בשלב מוקדם זה, שינויים אלו נובעים מעליה ברמות ההורמון פרוגסטרון והתפתחות בלוטות החלב. לחלק מן הנשים תחושות אלו מוכרות מהמחזור החודשי ולכן הן עלולות לפספס אותן כסממני הריון. את עלולה לחוש רגישות למגע בשד או אף כאב, כל התחושות נורמליות ובדר"כ שוככות לאחר הטרימסטר הראשון. נשים רבות נמנעות מיחסי מין בטרימסטר זה בשל תחושות אלו, אל חשש, קיום יחסי מין בהריון הוא בטוח – אפשר פשוט להימנע ממגע בחזה ובפטמות הרגישות.
חזה גדל
לקראת סוף הטרימסטר הראשון את עלולה להרגיש שינוי בגודל החזה. שוב שינוי זה מגיע בעקבות שינויים הורמונליים המעודדים התפתחות רקמות ובלוטות חלב בחזה לקראת הנקה. שינויים אלו עשויים להתרחש החל משבוע 6-8 להריון וימשכו לאורך כל ההריון. לעיתים ההתפתחות היא איטית והדרגתית ולעיתים מהירה מאוד. עשויה להתלוות לתהליך תחושת גירוד בעקבות מתיחת העור ועלולים להופיע סימני מתיחה. כדי להימנע מסימנים אלו ולהקל על תחושת הגירוד מומלץ לשמור על לחות העור באמצעות קרם לחות. סימני המתיחה לרוב נחלשים עם הזמן. חלק מהנשים מצפות בכיליון עיניים לשינוי זה, חזה שופע ומרשים, קניית חזיית הנקה איכותית ותומכת יכולה להקל על המצב, כמו גם שינה עם גוזייה או גופיה צמודה לתמיכה. למרות שזה מאוד מפתה, מומלץ להמתין עם קניית חזיית הנקה עד לסוף הטרימסטר השני – תחילת טרימסטר שלישי. חזיית הנקה טובה בנויה כך שתוכל להשתנות איתך (עד גבול מסוים). לך יש 'כרטיסים בשורה הראשונה', את יודעת הכי טוב מה קורה בגופך – כשאת רואה סימנים אדומים לאחר הסרת החזייה, חשה כאבים, או שהחזה 'נשפך' מהחזיה כנראה שהגיע הזמן לחזיית הנקה.
הופעת ורידים
מאוד שכיח שהוורידים וכלי הדם בחזה הופכים לבולטים יותר לעין. תופעה זו נובעת מעליה בנפח כלי הדם בגופך, עד סוף ההריון תחווי עליה של כ-50% בכמות הדם בגופך. תופעה זו בולטת לעין במיוחד באזור החזה והבטן בשל השינויים המתרחשים באזורים אלו. לאחר הלידה או בתום תקופת ההנקה, כלי הדם יהיו פחות בולטים לעין. בשלב זה השד כבר אינו זקוק לזרימת דם מוגברת והמצב אמור לחזור לקדמותו.
טרימסטר שני: שבוע 26-14
שינויים בפטמות
בשלב זה בהריון מגיעים השינויים בפטמות. הפטמה והעטרה סביבה עשויות לגדול, אפילו פי שתיים, ולהישאר כך אף לאחר הלידה. צבען של הפטמות מתחיל להתכהות, השינוי בצבע יכול להמשך לאורך יתר תקופת ההריון. שינויים אלה נובעים מעליה בזרימת הדם באזורים אלו. חשוב לציין שלעיתים צבע העטרה אינו אחיד ועלולים להיות אזורים כהים יותר מאחרים, אל דאגה זו תופעה נפוצה ומוכרת. כמו כן, אולי שמת לב למעיין 'עור ברווז' או מעיין פצעונים לבנים קטנים בעטרה סביב הפטמה. זוהי תופעה נורמלית ויש לכך שם 'בלוטות מונטגומרי' ואלו סוג של בלוטות שומן.
קולוסטרום ודליפת חלב
החל משבוע 16 מתחיל ייצור הקולוסטרום בחזה שלך. משלב זה עשויות להיות דליפות של נוזל צהבהב מעט בכמויות קטנות לרוב, זהו הקולוסטרום המדובר. נוזל זה עשיר בנוגדנים ועוזר לחזק את המערכת החיסונית של תינוקך לאחר הלידה ומכיל כל מה שהוא צריך להתחלה טובה, הקולוסטרום יתחלף לחלב אם רגיל כמה ימים לאחר הלידה.
כאמור, לרוב הדליפות שוליות, אך אם יש צורך בכך מומלץ להשתמש ברפידת הנקה כדי לשמור על יובש החזייה והבגדים ולמנוע מצבים מביכים.
דליפת דם
מעט נשים חוות טפטוף של דם מן הפטמה. תופעה זו נובעת מעליה בכמות כלי הדם באזור ומגדילה של כלי הדם. תופעה זו יכולה להיות תקינה בהריון, אך מומלץ 'ללכת על בטוח' ולהיבדק אצל רופא המשפחה.
טרימסטר שלישי: 42-27
בטרימסטר זה לא מתווספות תופעות חדשות, גדילת החזה, שינוי הפטמות וייצור הקולוסטרום פשוט ממשיכים להתרחש – כל אישה בקצב שלה.
שימי לב, ישנן נשים אשר חוות שינויים קלים בלבד בחזה. אל דאגה, אין זה משפיע על מהלך ההריון. לעיתים השינויים הדרגתיים כל כך עד שאינם מורגשים ואצל חלק מן הנשים השינויים יגיעו רק כשיגיע החלב - כמה ימים לאחר הלידה. במקרים אלו ישנו חשש מסוים מרקמת שד בלתי מספקת (IGT) או היפופלסיה של השד, מומלץ להתייעץ עם גניקולוג או יועצת הנקה ולעבור בדיקת שד. אך אפשר תמיד להסתכל על הצד החיובי, שינוי וגדילה איטית יותר משמעותו פחות שינויים במידת החזייה ולרוב אין לכך השפעה על יכולתך להנקה מוצלחת. מחקרים מראים כי לא נמצא קשר בין גדילת החזה בהריון וייצור חלב לאחריו.
לאחר הלידה
מזל טוב! הצירים והלידה גורמים לתגובת שרשרת בגופך.
בסיום השלב השלישי של הלידה – יציאת השליה, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון בגופך יורדות ורמות הפרולקטין עולות. באותו זמן, מסרים עצביים מן הרחם מועברים למוחך ושם מועברת פקודה לשחרור ההורמונים פרולקטין ואוקסיטוצין אשר מניעים את תהליך ייצור החלב. בתחילה משוחרר קולוסטרום, בימים הראשונים, ולאחר מכן מאותחל ייצור חלב האם. הנקת תינוקך גורמת גם כן לתגובת שרשרת אשר מעוררת שחרור אוקסיטוצין ומכך ייצור חלב. בימים הראשונים לאחר הלידה משפיע שחרור האוקסיטוצין גם על התכווצות הרחם, אצל חלק מן הנשים מלווה התהליך בכאבים.
כל השינויים בחזה במהלך ההריון מכינים אותו להנקת תינוקך, אם תחליטי להניק את תינוקך או לא זו החלטה שלך. אין החלטה נכונה או לא נכונה אך חשוב לשקול את כל ההיבטים כדי שתהיי שקטה עם החלטתך.
העובדות מראות כי ישנן מעלות רפואיות בהנקה לך ולתינוקך. לדוגמא, הנקה לאורך זמן מקטינה את הסיכון לסרטן השד (תלוי במשך ההנקה, גילך, ומספר הילדים שיש לך). כמו כן, חלב אם מכיל נוגדנים אשר מחזקים את תינוקך ועוזרים לו להתמודד עם זיהומים ובנוסף מכיל החלב את כל הערכים התזונתיים להם הוא זקוק. יתרון נוסף הוא שהקרבה והסיפוק הנובעים מהנקה עוזרים לך להקשר אל תינוקך.
משרד הבריאות ממליץ על הנקה מלאה עד גיל חצי שנה ולאחר מכן המשך הנקה בתוספת מוצקים. כמו כן מציינים כי בהנקה מופחת הסיכוי לתופעות הבאות: אלרגיות, שלשולים, דלקות ריאות, אסטמה, דלקות אוזניים, סוכרת נעורים והשמנת יתר ומוות בעריסה. כשאת מניקה, את מאפשרת לעצמך- חזרה למשקל הקודם. חיסכון - לא צריך לקנות לתינוק מזון, בקבוקים וציוד נלווה. בריאות - הנקה מפחיתה תחלואה בסרטן שד ושחלות ובאוסטיאופורוזיס. החזרת הרחם לגודלו המקורי במהירות רבה יותר.
הנקה אומנם הינה תהליך טבעי אך לעיתים מלווה בקשיים ולוקח קצת זמן לעלות על דרך המלך. מומלץ להרחיב מעט את הידיעות בנושא עוד לפני הלידה ובכל שלב לא להסס לבקש עזרה. חברות, משפחה, יועצות הנקה וקבוצות תמיכה שונות – כיום כמעט אין סוף לאפשריות הפתוחות בפניך.
כל המידע נמצא בקצות אצבעותיך, כך שתוכלי לבחור באפשרות המתאימה ביותר לך ולתינוקך.