רשלנות באבחון טרום לידה
מעטיםיודעיםזאת, אךאםילדכםסובלממוםמולדכלשהוניתןלתבועאתהרופאיםומוסדותהרפואהעלרשלנותרפואיתגם25שנהלאחרהלידה. עו"דדודפיילהמתמחהברשלנותרפואית, מתאר מה צריך להדליק אצלכם נורות אזהרה בחדר הלידה.
מעטיםיודעיםזאת, אךאםילדכםסובלממוםמולדכלשהוניתןלתבועאתהרופאיםומוסדותהרפואהעלרשלנותרפואיתגם25שנהלאחרהלידה. עו"דדודפיילהמתמחהברשלנותרפואית, מתאר מה צריך להדליק אצלכם נורות אזהרה בחדר הלידה.
לפחות380מחלות, אומצביםרפואיים חריגיםהניתניםלאבחוןבזמןההיריוןתוארובספרותהרפואית. הבדיקות שאמורות לאבחן את המצבים הללו רבות ומגוונות, וכוללות בין היתר בדיקותגנטיות, בדיקות אולטרסאונד, מישפיר, סיסישלייה6
רשלנותרפואית בטרם לידה מתייחסת למקרים בהם למרות שבוצעו במהלך ההריון הבדיקות המתאימות, לא אובחנובהן מומיםאשרהיואמורים להיות מאובחנים. מדובר במומים שלו היו מאובחנים בזמן היו יכולים להוותעילהסבירהלהפסקתההיריון. במקרים קיצוניים מדובר בנזקשביתהמשפטיכולהיהלומרעליואת המשפט המצמרר כי"מוטבשהתינוקלאהיהנולדמאשרנולד".
אךמיקובעמתיסבירהיהלהפסיקהיריון, ומתילאמדוברבהפסקהסבירה? מה יפסוק למשל בית המשפט במקרה של ילד שנולדעםמוםקטן, למשל ללא זרת?ובכן, מום כמו חסרוןשלזרתסביר שיידחהעלידיביתהמשפט, אך לגבימומיםמורכביםוגדוליםיותר, יהיהלביתהמשפטמקוםנרחביותרלהתלבטולהכריעלכאןאולכאן.
לעיתים כבר זמן קצר לאחר הלידה מתרחשים מצבים שצריכים לעורר את חשד ההורים:
q כאשר ישנה התנהלות יתר סביב היולדת בזמן הלידה והבעל מוצא מחדר הלידה.
q כאשר מבוצע ניתוח קיסרי שלא תוכנן מראש.
q כאשר מוזמנים יועצים לדון במצבו של התינוק שזה עתה נולד.
q כאשר הצוות הרפואי מבקש לעיין במסמכי מעקב ההריון בעוד היולדת מאושפזת בבית החולים או מיד עם שיחרורה.
q כאשר האחיות בחדר התינוקות "שותקות" יותר מידי, ולא מספקות הסברים מספקים גם לשאלות הברורות ביותר.
q כאשר הרופא שביצע את מעקב ההריון מתקשר מיוזמתו ומזמן את היולדת לבדיקה לאחר הלידה.
q כאשר הרופא בטיפת חלב אומר או רומז שחבל שלא נעשו בדיקות נוספות במהלך ההריון.
q כאשר נציג המחלקה לניהול סיכונים של קופת חולים מבקש לשוחח עם המשפחה לאחר הלידה.
בכל המקרים הללו צריכה להדלק נורת אזהרה אצל ההורים, שמא ניתן היה לאבחן את הבעיה הרפואית של התינוק עוד בזמן ההריון. בשלב כזה כבר לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולחסוך מהתינוק והמשפחה את הסבל שנגזר עליהם, אבל לעיתים ניתן לקבל פצוי כספי שיסייע לתינוק ולמשפחתו לנהל את חייהם תחת המגבלות הבריאותיות בנוחות מירבית. חשוב לדעת שאםילדכםסובל חלילהממוםמולדכלשהו,החוק מאפשר לתבועאתהרופאיםוהמוסדהרפואיעלרשלנותרפואיתעד25שנהלאחרהלידה.