מחלות מין וטחורים בהריון
הידבקות במחלות מין במהלך ההריון או בזיהומים אשר התרחשו לפני הכניסה להריון מחייבת טיפול מהיר אף יותר, זאת בשל העובדה כי הזיהומים עלולים להזיק הן למהלך הריון תקין והן לעובר. במקרים כאלו יתכן ויוחלט על לידה בניתוח קיסרי.
מחלות מין זיהומיות נחשבות לאחת מהסיבות הנפוצות ביותר בעולם לתחלואה. החשיבות בטיפול מהיר ויעיל בהן היא הכרחית ביותר, זאת בשל ההשלכות החמורות של אי-טיפול בזמן.
הידבקות במחלות מין במהלך ההריון או בזיהומים אשר התרחשו לפני הכניסה להריון מחייבת טיפול מהיר אף יותר, זאת בשל העובדה כי הזיהומים עלולים להזיק הן למהלך הריון תקין והן לעובר.
סיבוכים אפשריים כוללים:
- הפלות טבעיות.
- מוות תוך רחמי.
- זק מוחי לעובר.
- זיהומים בתינוק, לאחר מעבר בתעלת לידה.
הגישה הכללית לנושא זה במרבית מדינות העולם המערבי, מחייבת שלילה של הידבקות במחלות מין כחלק מפרוטוקול העבודה הסטנדרטי. כל אישה הנמצאת בהריון או המתכננת להיכנס להריון, עוברת מספר בדיקות חשובות כגון:
- בדיקות סרולוגיות (להימצאות נוגדנים) לעגבת.
- משטחי נרתיק וצוואר רחם הכוללים לקיחת דגימות, הבודקות הידבקות בזיבה וכלמידיה.
- בדיקה כללית של איזור מפתח הפות לאיתור נגעי הרפס.
- משטחי צוואר הרחם (בדיקת פאפ) לצורך אבחון מוקדם של נגעי וירוס הפפילומה.
מחלות מין נפוצות והשפעתן על מהלך ההריון :
-
זיבה וכלמידיה - זיהומים הנגרמים מהידבקות חיידקית. לצערנו, חלק גדול מן הנשים הנגועות בהם אינן מפתחות תסמינים עד למצב בו קיימים סיבוכים. התפשטות זיהומים אלו ,עלולה להוביל לצלקות והידבקויות באגן.
מצב הפוגע ברמת הפוריות ובסיכון להריון מחוץ לרחם. עוברים הנדבקים בזיהומים אלו במעבר בתעלת הלידה יכולים לפתח דלקות בלחמיות העיניים ((conjunctivitis, היכולות להוביל למצב של עיוורון מלא או חלקי בילוד.
סיבוכים נוספים בילוד נגרמים כתוצאה מהתפשטות מערכתית של הזיהום וכוללים דלקות ריאות וקרום המוח.
-
עגבת - שכיחותה נמוכה יותר והדבקת העובר יכולה להתרחש בכל שלבי ההריון. אחוז הזיהומים בעובר הוא גבוה ועלול לגרום למוות תוך רחמי ומומים קשים בילוד.
-
הרפס - מחלה ויראלית שכיחה למדי, אשר יש לה נטייה להתפרץ במצבי לחץ או כאשר קיימת ירידה בתפקוד המערכת החיסונית. מרבית הסכנה הנשקפת לעובר קיימת רק כאשר יש התפרצות של דלקת בעת מעבר בתעלת הלידה.
כאשר קיימים נגעים פעילים, אחוז ההידבקות של העוברים עולה, במיוחד במהלך השליש האחרון של ההריון. קיימים מספר סיבוכים אפשריים כגון זיהומים עוריים ואף התפשטות כללית של הוירוס אשר עלולה להוביל לדלקת ריאות קשה, זיהומים בכבד וצהבת.
לכן, חשוב מאד לשלול דלקת פעילה לפני כניסה להליך לידה טבעי, מאחר ואם קיים זיהום באיזור מפתח הפות אמצעי הלידה יהיה לרוב ניתוח קיסרי. בנוסף מומלץ לא לקיים יחסי מין (בעיקר בשליש האחרון) עם אנשים הסובלים מזיהומי הרפס.
טחורים בהריון
טחורים הם התנפחויות של ורידים באיזור פי הטבעת והחלחולת. קיימים שני סוגי טחורים. טחורים חיצוניים ופנימיים. מצב זה נפוץ למדי במהלך ההריון ונובע ממספר גורמים כגון שינוי בגמישות כלי הדם, שינוי בתנועתיות המעיים (יורדת במהלך ההריון) ועלייה בלחץ באיזור פי הטבעת בשל השינויים המבניים הקיימים באיזור.
בחלק גדול מן המקרים, הטחורים אינם מורגשים כלל ויוצאים במהלך הלחיצות בלידה או רק בעת יציאות בשירותים. הטיפול הוא תומך בעיקר וכולל תזונה מאוזנת המונעת עצירות, אמבטיות חמות, רטיות קרח ושימוש בכריות בעת ישיבה ממושכת. לרוב המצב חולף זמן קצר לאחר תום ההריון.