הקשר בין סידן ורעלת הריון
מחקר: תוספת סידן במהלך ההריון מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לרעלת הריון בנשים בסיכון גבוה או בנשים עם צריכת סידן נמוכה. יחד עם זאת, המחקרים התזונתיים עדיין לא מספקים הוכחה חד משמעית ועדיין לא ברור מתי צריכה להיות ההתערבות התזונתית ואיזה מינון הוא האופטימלי.
מאת: ד"ר מיכל גילאון, דיאטנית קלינית ואפידמיולוגית
רעלת הריון היא תסמונת המופיעה במהלך ההריון וסימניה יתר לחץ דם וחלבון בשתן. רעלת הריון מופיעה בין 2% ל- 8% מכלל ההריונות, ומהווה אחת מהסיבות העיקריות לתמותת אימהות. הטיפול היעיל היחידי ברעלת הריון הוא באמצעות לידה. יחד עם העובדה כי רעלת הריון פוגעת בגדילת העובר ברחם, הופכת את התסמונת לגורם משמעותי בלידות מוקדמות, לידת תינוקות במשקל נמוך ותמותת תינוקות.
מספר תיאוריות על הגורמים לרעלת הריון הועלו ונחקרו, וכיום משערים כי למערכת של גורמים סוציו-אקונומים, גנטיים, בריאותיים ותזונתיים יש תפקיד מכריע באתיולוגיה של רעלת הריון. המנגנונים מורכבים ועדיין אינם בהירים דיים, וכיום המחקר בתחום זה נמצא בעדיפות עליונה על מנת להשיג מניעה אפקטיבית לתסמונת ולהשלכותיה הקשות.
בשנים האחרונות נערכו מספר מחקרים על תפקיד התזונה באתיולוגיה של רעלת הריון.
מאמר שהתפרסם בנובמבר 2009 ב- nutrition reviews ערך סקירת ספרות נרחבת של המחקרים בנושא זה.
במחקרים שנעשו שלא במהלך ההיריון נמצא כי לרכיבי תזונה מסוימים יש השפעה על תפקוד האנדותל (חומצות שומן אומגה-3, חומצה פולית, אנטיאוקסידנטים), סטרס חמצוני (ויטמין c, ויטמין e, בטא-קרוטן, נחושת, סלניום, אבץ), תהליכי דלקת (אנטיאוקסידנטים, חומצות שומן, ברזל), ועמידות לאינסולין (יסודות קורט, חומצה פולית, חומצות שומן אומגה-3) – כולם גורמים אפשריים לרעלת הריון.
סידן הוא רכיב התזונה שנחקר באינטנסיביות הרבה ביותר בהקשר של רעלת הריון. במספר מחקרים נמצא קשר בין צריכה נמוכה של סידן בדם ורעלת הריון.
בניתוח-על (מטה אנליזה) של 12 מחקרים קליניים אקראיים, שכללו 15,528 נשים, נמצא כי תוספת סידן (1.5-2 גרם ביום) הורידה באופן משמעותי את הסיכון ליתר לחץ דם ב- 30%, רעלת הריון ב- 52%, ותמותה או תחלואה קשה של האם ב- 20%.
ההשפעה היתה משמעותית יותר בנשים בסיכון גבוה ליתר לחץ דם בהריון ובנשים עם צריכת סידן נמוכה. לא נמצא הבדל בתוצאות של התינוקות כמו לידה מוקדמת, מוות עוברי או תמותה לפני השחרור מבית החולים.
על פי מחברי המאמר, תוספת סידן במהלך ההריון מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לרעלת הריון בנשים בסיכון גבוה או בנשים עם צריכת סידן נמוכה. יחד עם זאת, המחקרים התזונתיים עדיין לא מספקים הוכחה חד משמעית ועדיין לא ברור מתי צריכה להיות ההתערבות התזונתית ואיזה מינון הוא האופטימלי.
לסידן יש יתרונות נוספים בהריון, מעבר לאפשרות להפחית את השכיחות של יתר לחץ דם, רעלת הריונית ולידות מוקדמות. העובר המתפתח זקוק לסידן על מנת לפתח עצמות ושיניים בריאות, לב, שרירים ומערכת עצבים בריאה, וכן לפתח קצב לב תקין וקרישת דם תקינה. העובר מקבל את כמות הסידן הנחוצה לו מהאם. גוף האישה מתמודד על העלייה בכמות הנדרשת של הסידן על ידי הגברת יכולת ספיגת הסידן. כאשר בתזונת האישה ההרה חסר סידן, הוא יילקח ממאגר הסידן בעצמותיה על מנת להבטיח את צורכי העובר, מה שעלול לגרום לירידה בצפיפות העצם ופגיעה בבריאות האישה בעתיד.
על כן חשוב מאוד להקפיד על צריכה מספיקה של סידן במהלך ההריון:
בגיל 19-50 שנים 1,000 מ"ג
עד גיל 18 שנים 1,300 מ"ג
3 מנות של מוצרי חלב ביום מספקות כ- 600 מ"ג סידן.
דוגמאות למנת חלב: כוס חלב, גביע יוגורט, חצי גביע גבינה לבנה 5% מועשרת בסידן, פרוסת גבינה צהובה.
השלמה לכמות הסידן הדרושה ניתן לקבל ממקורות נוספים: סרדינים, ירקות (בעיקר ירוקים כמו: כרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים), פירות יבשים (צימוקים, תאנים מיובשות, משמש מיובש), טחינה.